Aanwijzing Dienst van Algemeen Economisch Belang (DAEB)inzake het project KOP VAN HET HORSTERWOLD 2015-33 Nummer1798124
 
Gedeputeerde Staten maken bekend dat zij in hun vergadering van 13 oktober 2015 onder nummer 1797444 het volgende besluit hebben genomen:
Het college van Gedeputeerde Staten van Flevoland
Gelet op artikel 158, eerste lid, aanhef en onder a, van de Provinciewet;
Gelet op art. 14 en 106 VWEU;
Gelet op het Vrijstellingsbesluit van de Commissie voor diensten van algemeen economisch belang 2012/21/EU, Pb EU 2012 L 7.
Overwegingen
Diensten van Algemeen Economisch Belang (DAEB) ontlenen hun bestaansrecht aan de artikelen 14 en 106, tweede lid, van het Verdrag van de Werking van de Europese Unie (VWEU). Om gebruik te kunnen maken van de bijzondere positie die een DAEB inneemt binnen de Europese mededingingsregelgeving, moet daarvoor een onderneming specifiek met het verrichten van een bepaalde DAEB worden belast. Het is naar onze mening noodzakelijk om deze dienst aan Staatsbosbeheer toe te vertrouwen omdat met de aanleg van nieuwe natuur invulling gegeven wordt aan minimaal 80 ha boscompensatie van de totale opgave van 110 ha op basis van de Samenwerkingsovereenkomst Oostervaarderswold d.d. 28 juni 2010.
Voorbereidingsprocedure
Bij de start van het project “Kop van het Horsterwold” is met uiteenlopende deskundigen onderzocht of de realisatie van het project mogelijk is zonder financiële steun van de provincie. Uit dit onderzoek is gebleken dat er geen ontwerp haalbaar is binnen de voorwaarden van de provincie, zonder de financiële steun van de provincie. Er is sprake van marktfalen en de noodzaak voor het inzetten van publieke middelen in dit project.
Het programma Nieuwe Natuur van de provincie Flevoland legt verbinding tussen mens en natuur; natuur dicht en dichter bij de mensen. Natuur waarvan je kunt genieten als je er op een mooie zondagmiddag op uit wilt trekken. Natuur die robuust is, die divers is en die goed beleefbaar en toegankelijk is voor inwoners en bezoekers. De Provincie Flevoland heeft in 2014 een brede oproep gedaan om met ideeën en voorstellen te komen voor nieuwe natuur in Flevoland. Het bottom-up proces heeft uiteindelijke geleid in concrete projectvoorstellen gelegen in 14 gebieden.
Provinciale Staten hebben op 17 december 2014 ingestemd met het voorstel voor honorering van de projectvoorstellen Nieuwe Natuur. De initiatiefnemers van de gehonoreerde plannen werken hun projectvoorstellen uit en de provincie begeleidt hen richting realisatie. De provincie sluit met Staatsbosbeheer een realisatie overeenkomst voor het project “Kop van het Horsterwold”.
Besluiten:
  • I.
    Aan te wijzen als Dienst van Algemeen Economisch Belang, de volgende dienst:
    uitvoering van het door Staatsbosbeheer ingediende projectvoorstel “Kop van het Horsterwold”, zoals deels toegewezen bij het besluit van Provinciale Staten op 17 december 2014, met nummer 1661723;
    Ons college is (mede) belast met toezicht op de tenuitvoerlegging hiervan. Zodra de omvang van deze openbare opdracht wordt verruimd tot nieuwe diensten, dient het aanwijzingsbesluit, c.q. subsidieverleningsbesluit dienovereenkomstig te worden aangepast, binnen de beperkingen van artikel 106, lid 2, van het VWEU;
  • I.
    Aard en duur van de openbare dienstverplichting:
    De openbare dienstverplichting vloeit voort uit het projectvoorstel “Kop van het Horsterwold”, deels toegewezen bij het besluit van Provinciale Staten op 17 december 2014, met nummer 1661723. De openbare dienstverplichting biedt invulling aan minimaal 80 ha boscompensatie van de totale opgave van 110 ha op basis van de Samenwerkingsovereenkomst Oostervaarderswold d.d. 28 juni 2010.
    Het project bestaat onder meer uit:
    • -
      110 hectare natuurgebied;
    • -
      (minimaal) 80 hectare gevarieerd loofbos (boscompensatie)
    • -
      20 hectare halfopen landschap bestaande uit water, grasland, ruigte, bosschages (begrazingsgebied);
    • -
      Raster om het begrazingsgebied in het oostelijk terreindeel;
    • -
      Circa 1200 meter semiverharde beheerpaden (inclusief ontsluiting van het Priembos vanuit de Adelaarsweg) en onverharde wandelpaden;
    • -
      Aanbrengen van semiverharding op de wandelpaden in het bos;
    • -
      Aanleg van natuurvriendelijke oever aan de westzijde van de Bosruitertocht;
    • -
      Aanleg van een parkeerplaats aan de Bosruitertocht;
    • -
      Aanleg van een kanovoorziening ( in– en uitstap) aan de Bosruitertocht;
    • -
      Realisatie van een recreatief knooppunt aan de Hoge Vaart bestaande uit een aanlegsteiger, boothelling en parkeerplaatsen;
    • -
      Aanleg van een fietspad langs de zuidkant van de Hoge Vaart in het oostelijk deel van het Plangebied.
      Het project is uiterlijk 17 december 2019 gereed.
  • I.
    betrokken ondernemingen en het betrokken grondgebied:
    Staatsbosbeheer en het op de als bijlage gehechte tekening met rode arcering aangegeven gebied waarbinnen het Project zal worden gerealiseerd.
  • I.
    aard van de uitsluitende of bijzondere rechten, die de ondernemingen zijn toegekend:
    “geen”;
  • I.
    de parameters voor de berekening, de controle en de herziening van de compensatie: Indien uit de eindrapportage blijkt dat de totale projectkosten lager zijn dan overeengekomen dan zal de provinciale bijdrage voor inrichting evenredig (naar rato) lager worden vastgesteld .
  • II.
    de regelingen om overcompensatie te vermijden en terug te betalen:
    Het maximum toegekende bedrag is gebaseerd op het te verwachten exploitatietekort van het project. Wanneer bij verantwoording blijkt dat het tekort in de projectexploitatie kleiner is dan de toegezegde financiële bijdrage, zal dit verschil in mindering worden gebracht op de bijdrage. De projectexploitatie zal door een externe accountant worden gecontroleerd.
Aldus besloten in de vergadering van Gedeputeerde Staten van 13 oktober 2015
Gedeputeerde Staten van Flevoland,
de secretaris, de voorzitter,
Bezwaar
Bezwaren tegen dit besluit kunnen binnen zes weken na bekendmaking worden ingediend bij:
Gedeputeerde Staten van Flevoland
Postbus 55
8200 AB Lelystad
Het bezwaarschrift dient ondertekend te zijn en voorzien van naam, adres, de datum, een omschrijving van het besluit waartegen het bezwaar is gericht en de gronden van het bezwaar.
Nadere informatie over de bezwaarprocedure wordt gegeven in het bijgevoegde informatieblad.
Uitgegeven: 16 oktober 2015
De secretaris van Gedeputeerde Staten van Flevoland
Bijgevoegd:
  • -
    Bijlage: kaart projectgebied “Kop van het Horsterwold”
  • -
    Informatieblad bezwaarprocedure Gedeputeerde Staten van Flevoland
Bijlage : kaart projectgebied Kop van het Horsterwold
Informatieblad bezwaarprocedure Gedeputeerde Staten van Flevoland
Bezwaar
Tegen onze besluiten kunt u op grond van artikel 7:1 van de Algemene wet bestuursrecht binnen zes weken na datum van verzending ervan bij ons schriftelijk bezwaar maken. Uw bezwaarschrift dient ondertekend en voorzien te zijn van uw naam en adres, de datum, een omschrijving van het besluit waartegen het bezwaar is gericht en de gronden van het bezwaar.
Verzoek om voorlopige voorziening
Wanneer u van mening bent dat, in afwachting van de behandeling van uw bezwaarschrift, een voorlopige voorziening moet worden getroffen, kunt u een verzoek daartoe indienen bij de voorzieningenrechter. Het adres is Rechtbank Midden-Nederland, Afdeling Bestuursrecht, voorlopige voorzieningen, Postbus 16005, 3500 DA Utrecht. Uw verzoek om voorlopige voorziening wordt pas in behandeling genomen wanneer u griffierecht heeft betaald. De rechtbank laat u weten hoe hoog het griffierecht is en op welke wijze u dit kunt overmaken.
Overslaan van de bezwaarschriftenprocedure
Op grond van artikel 7:1a van de Algemene wet bestuursrecht kunt u in uw bezwaarschrift aangeven dat u de bezwaarschriftenprocedure wilt overslaan en rechtstreeks in beroep wilt gaan bij de bestuursrechter. In artikel 7:1 a tweede lid van de Algemene wet bestuursrecht is bepaald dat wij een dergelijk verzoek in ieder geval moeten afwijzen wanneer: A) het bezwaarschrift is gericht tegen het niet op tijd nemen van een besluit. B) tegen het besluit door een andere belanghebbende ook een ander bezwaarschrift is ingediend waarin zo’ n verzoek niet is gedaan en dit bezwaarschrift ontvankelijk is.
Wij stemmen alleen in met het verzoek om de bezwaarschriftenprocedure over te slaan, wanneer de zaak daarvoor geschikt is. Wanneer dit het geval is, zenden wij het bezwaarschrift door aan de bevoegde rechter.
Proceskostenvergoeding
Tot slot wijzen wij u er nog op dat u op grond van artikel 7:15, tweede lid van de Algemene wet bestuursrecht bij ons – voordat wij een besluit hebben genomen op uw bezwaarschrift – een verzoek kunt indienen om de kosten die u redelijkerwijs in verband met de behandeling van uw bezwaarschrift moet maken, te vergoeden. Daarbij gaat het bijvoorbeeld om kosten van rechtsbijstand, kosten van een getuige/deskundige; reis- en verblijfkosten, kosten van uittreksels uit openbare registers, telefoongesprekken. Bij het indienen van zo’n verzoek moet u het bedrag van de vergoeding aangeven en stukken overleggen waaruit blijkt dat u deze kosten daadwerkelijk heeft gemaakt. Bij het besluit dat wij op het bezwaarschrift nemen, wordt tegelijkertijd een besluit genomen op een ingediend verzoek om vergoeding van de kosten.
Naar boven