Wijziging 12a van de Provinciale Omgevingsverordening Drenthe
Besluit van Gedeputeerde Staten van Drenthe van 29 september 2015, kenmerk 3.4/2015004143, team Natuur en Water, tot bekendmaking van de vaststelling van wijziging 12a van de Provinciale Omgevingsverordening Drenthe
 
Gedeputeerde Staten van Drenthe maken bekend dat zij in hun vergadering van 29 september 2015 wijziging 12a van de Provinciale Omgevingsverordening Drenthe (POV) hebben vastgesteld. Dit besluit houdt een wijziging in op grond van artikel 3.34, tweede lid, van de POV, van de op kaart D3 aangewezen Ecologische Hoofdstructuur. De wijziging is aangegeven op de bij dit besluit behorende kaart.
 
Deze wijziging van de POV Drenthe treedt in werking op de dag na publicatie in het Provinciaal Blad.
 
Toelichting op wijzigingstranche 12a van de POV Drenthe
 
Inleiding
In hoofdstuk 3 (artikel 3.34) van de POV Drenthe is aangegeven dat Provinciale Staten de Ecologische Hoofdstructuur (EHS) vaststellen. Actualisatie van de EHS is een jaarlijks terugkomend proces. De actualisatie van 2015 leidt niet tot een kwalitatieve of kwantitatieve aanpassing van de EHS en is van dusdanig beperkte aard, dat deze op grond van artikel 3.34, tweede lid, van de POV door Gedeputeerde Staten kan worden vastgesteld.
 
Inhoud
Bij de nu voorliggende actualisatie van de EHS zijn drie onderwerpen aan de orde:
  • 1.
    Kleine wijzigingen
  • 2.
    De grenzen van de EHS top10NL maken
  • 3.
    Op kaart aangeven van drie defensieterreinen met natuurwaarden.
 
Ad 1 Kleine wijzigingen
Om de EHS-kaart in overeenstemming te brengen met de werkelijkheid buiten voeren wij kleine wijzigingen op de kaart door. Dit is jaarlijks nodig omdat bijvoorbeeld door compensatie percelen toegevoegd zijn aan de EHS, percelen onttrokken zijn aan de EHS door bestemmingswijziging of omdat we een aantal fouten in de kaart corrigeren.
 
Ad 2 De grenzen van de EHS top10NL maken
Bij de subsidieverlening voor beheer van de EHS (SNL = Subsidiestelsel Natuur en Landschap) is geconstateerd dat de percelen op de beheertypekaart van het Natuurbeheerplan en de EHS-kaart verschillende grenzen hebben. Dit is met name vervelend, omdat in de subsidieregeling een koppeling gemaakt is tussen de beide kaarten. Er kan voor natuurbeheer alleen een beheervergoeding toegezegd worden, indien het perceel ook binnen de EHS ligt. Bij de actualisatie van de EHS worden nu de grenzen tussen de beheertypekaart en de EHS-kaart gelijkgetrokken.
 
Ad 3 Defensieterreinen met natuurwaarden
Vanuit de aanwezige natuurwaarden en de samenhang als onderdeel van een goed functionerende EHS hebben de volgende terreinen van Defensie in Drenthe bijzondere natuurwaarden: de oefenterreinen De Haar en Havelte-West en het munitiedepot in Ruinen. Deze terreinen maken geen deel uit van de EHS, maar komen nu wel op de kaart van de EHS onder de aanduiding 'defensieterreinen met natuurwaarden'. Binnen deze gebieden gelden geen beperkingen voor het militaire gebruik en de inrichting ten behoeve van het militaire gebruik. De aanduiding heeft wel een signaleringsfunctie voor ruimtelijke ontwikkelingen die niet samenhangen met het militaire gebruik. Wanneer het militaire gebruik beëindigd wordt, zijn er serieuze argumenten deze gebieden toe te voegen aan de EHS.
 
Gedeputeerde Staten voornoemd,
 
dr.h.c. J. Tichelaar, voorzitter
mevrouw mr. A.M. van Schreven, secretaris
 
 
Uitgegeven 13 oktober 2015
 
Naar boven