Officiële Bekendmaking
Instemming melding Nationaal Samenwerkingsprogramm a Luchtkwaliteit maatregel verduurzaming waterbus
 
Datum: 25 september 2015
De provincie Zuid-Holland neemt deel aan het Nationaal Samenwerkingsprogramma Luchtkwaliteit (NSL). Dit programma omvat een groot aantal maatregelen van verschillende overheden die de luchtkwaliteit verbeteren. Daarnaast bevat het NSL een lijst met ruimtelijke projecten die dankzij alle maatregelen niet zullen leiden tot een overschrijding van grenswaarden voor de luchtkwaliteit. Wijzigingen van de lijst met maatregelen en projecten dienen gemeld te worden bij het rijk.
Gedeputeerde Staten van de Provincie Zuid-Holland maken ter uitvoering van artikel 5.12, lid 14 van de Wet milieubeheer bekend dat het Nationaal Samenwerkingsprogramma Luchtkwaliteit (NSL) is uitgebreid met een extra maatregel die valt onder de bevoegdheid van de provincie. Deze maatregel is bij het Ministerie van Infrastructuur en Milieu gemeld volgens de meldingsprocedure van het NSL (artikel 5.12, lid 12 van de Wet milieubeheer) en door de Staatssecretaris goedgekeurd.
Het gaat om de volgende maatregel:
Verduurzaming waterbus
 
De maatregel “Verduurzaming waterbus” heeft betrekking op de rol concessieverlening van de provincie. De provincie Zuid-Holland heeft in 2009 het contract voor openbaar vervoer over water tussen Rotterdam en de Drechtsteden openbaar aanbesteed. De huidige waterbussen stoten relatief veel stikstofoxiden en roet uit.
In dit project, dat deels uit NSL middelen betaald zal worden, zullen zes waterbussen worden omgebouwd tot schone schepen. Hiervoor zullen de motoren worden vervangen door zuinige dieselmotoren en worden de schepen uitgerust met een SCR katalysator en een roetfilter. Dit project leidt ertoe dat er per jaar ca. 40 ton NOx en 1,5 ton fijn stof minder wordt uitgestoten. Het effect treedt op in de omgeving van het centrum van Rotterdam tot en met de Drechtsteden en zal langs de waterwegen het grootst zijn.
Dit project is een gezamenlijk project van de provincie Zuid-Holland en Openbaar Lichaam Drechtsteden. Deze bekendmaking geldt dan ook voor deze twee organisaties gezamenlijk.
De maatregel “Verduurzaming waterbus” is goedgekeurd door de Staatssecretaris van het Ministerie van Infrastructuur & Milieu op 25 augustus 2015.
Aan het criterium van artikel 5.12, lid12 van de Wet milieubeheer dat de maatregel moet passen binnen, of in elk geval niet in strijd is met het NSL wordt bij deze melding voldaan. Na de instemming door de Staatssecretaris is de provincie verplicht om de maatregel uit te voeren.
Voor meer informatie over deze meldingen kunt u contact opnemen met mevr. B. Arends van de afdeling Mobiliteit en Milieu, tel: 06-5544 9201 of email: B.Arends@pzh.nl.
Naar boven