Besluit van Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland van 23 juni 2015 (PZH-2015-519310352 ) tot vaststelling van de beleidsregel toedeling ontwikkelingsruimte Haven Industrieel Complex programmatische aanpak stikstof Zuid-Holland
Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland,
Gelet op de artikelen 2, 2a, 19d, 19kn, 19km en 19kh, vijfde lid en 47b, eerste lid van de Natuurbeschermingswet 1998 (Nbw 1998), het Besluit programmatische aanpak stikstof, de Regeling programmatische aanpak stikstof, paragraaf 4.2.7 en 4.2.9 van het PAS-programma en artikel 4:81 van de Algemene wet bestuursrecht.
dat het provinciale beleid gericht is op het bieden van ruimte voor economische ontwikkelingen en activiteiten mits de daarmee gepaard gaande stikstofdepositie de realisatie van de Natura 2000 doelstellingen niet belemmert;
dat de uitgangspunten voor toedeling van ontwikkelingsruimte op landelijk niveau zijn gereguleerd in de Nbw 1998, het Besluit programmatische aanpak stikstof, de Regeling programmatische aanpak stikstof en het Programma Aanpak Stikstof;
dat Gedeputeerde Staten bevoegd gezag kunnen zijn voor toestemmingsbesluiten (19km, eerste lid Nbw 1998) en voor afgifte van een verklaring van geen bedenkingen (artikel 47b, eerste lid Nbw 1998);
dat voor het Haven Industrieel Complex Rotterdam (HIC) ontwikkelingsruimte is gereserveerd (19kn, eerste lid, Nbw 1998 jo artikel 6 en bijlage bij Regeling programmatische aanpak stikstof) voor de toekomstige emissies conform de vigerende en nog definitief vast te stellen bestemmingsplannen voor gebieden Maasvlakte 2, Maasvlakte 1, Botlek-Vondelingenplaat, Europoort en Landtong, Waal-Eemhaven, Vierhavens-Merwehaven;
dat in het HIC de komende jaren diverse bestaande en toekomstige activiteiten zich (verder) ontwikkelen, waardoor het HIC als het ware uit een verzameling van projecten bestaat die zowel stikstof emitterende bronnen op het land als op het water (scheepvaart) kunnen bevatten;
dat aan de reservering van de ontwikkelingsruimte voor het HIC een emissiedatabase ten grondslag ligt waarover de provincie Zuid-Holland beschikt en die samen met het Havenbedrijf Rotterdam en Deltalinqs op onderdelen nader uitgewerkt en aangevuld wordt tot een volwaardig overzicht van het beschikbare budget aan ontwikkelingsruimte voor het gehele gebied;
dat het in het belang van alle partijen is dat realistische aanvragen om ontwikkelingsruimte worden ingediend;
dat het gewenst is dat Gedeputeerde Staten vastleggen op welke wijze zij aan hun bevoegdheden uitvoering geven bij toedeling van gereserveerde ontwikkelingsruimte voor het HIC zolang het eerder genoemde volwaardige overzicht van het beschikbare budget aan ontwikkelingsruimte voor het gehele gebied niet beschikbaar is, zodat de betrokken overheden, het Havenbedrijf Rotterdam en initiatiefnemers daar in hun beleid, besluitvorming en bij hun initiatieven rekening mee kunnen houden.
Besluiten vast te stellen de volgende Beleidsregel toedeling ontwikkelingsruimte Haven Industrieel Complex programmatische aanpak stikstof Zuid-Holland:
Artikel 1 Begripsbepalingen
In deze beleidsregel wordt verstaan onder:
HIC: Haven Industrieel Complex Rotterdam waaronder wordt begrepen de gebieden Maasvlakte 2, Maasvlakte 1, Botlek-Vondelingenplaat, Europoort en Landtong, Waal-Eemhaven, Vierhavens-Merwehaven.
Ontwikkelingsruimte: stikstofdepositie die in het kader van het Programma Aanpak Stikstof met betrekking tot een daarin opgenomen Natura 2000-gebied kan worden toegedeeld in of gereserveerd voor besluiten als bedoeld in artikel 19km, eerste lid, Nbw 1998.
Gereserveerde ontwikkelingsruimte: ontwikkelingsruimte die is gereserveerd op grond van artikel 19kn, eerste lid, Nbw 1998 jo artikel 6 en de bijlage bij de Regeling programmatische aanpak stikstof.
PAS-programmaperiode: het tijdvak waarbinnen een Programma Aanpak Stikstof gelding heeft.
Toestemmingsbesluit: besluit als bedoeld in artikel 19km, eerste lid, van de Nbw.
Deze beleidsregel is van toepassing op besluitvorming door Gedeputeerde Staten met betrekking tot projecten en andere handelingen binnen het HIC waarvoor een beroep wordt gedaan op voor het HIC gereserveerde ontwikkelingsruimte.
In aanvulling op de aanvraag voor een toestemmingsbesluit kunnen Gedeputeerde Staten van de initiatiefnemer een separate schriftelijke onderbouwing vragen waaruit blijkt dat de aangevraagde stikstof veroorzakende activiteiten zowel vanuit technisch als bedrijfseconomisch perspectief realistisch zijn. GS kunnen het Havenbedrijf Rotterdam ter zake om advies vragen.
Artikel 4 Uitgangspunten toedeling ontwikkelingsruimte
Bij de toedeling van ontwikkelingsruimte wordt separaat gekeken naar scheepvaartbewegingen die deel uitmaken van een project of andere handeling. Voor de stikstof veroorzakende activiteiten van een project of andere handeling met uitzondering van scheepvaartbewegingen wordt bij een toestemmingsbesluit niet meer dan 3 mol stikstof per hectare per jaar aan ontwikkelingsruimte toegedeeld per PAS-programmaperiode. Voor de scheepvaartbewegingen die deel uitmaken van het project of de andere handeling wordt bij een toestemmingsbesluit niet meer dan 7 mol stikstof per hectare per jaar aan ontwikkelingsruimte toegedeeld per PAS-programmaperiode.
Ingeval het project of de andere handeling betrekking heeft op een inrichting als bedoeld in artikel 1.1, derde lid, van de Wet milieubeheer dan gelden de in lid 1 opgenomen waardes in cumulatie met andere projecten of handelingen met betrekking tot dezelfde inrichting, met inbegrip van projecten en handelingen in de PAS-programmaperiode die ingevolge artikel 19kh, zevende lid, van de Nbw zijn uitgezonderd van het verbod van artikel 19d, eerste lid, van de Nbw.
Onverminderd het eerste lid vindt toedeling van ontwikkelingsruimte alleen plaats ten behoeve van stikstof veroorzakende activiteiten voor zover deze vanuit technisch als bedrijfseconomisch perspectief realistisch zijn. Bij de toedeling zullen de gegevens als bedoeld in artikel 3 in de afweging worden betrokken.
Gedeputeerde Staten kunnen het door hen vastgestelde toestemmingsbesluit (al dan niet gedeeltelijk) intrekken of wijzigen of, indien het om een omgevingsvergunning gaat, burgemeester en wethouders verzoeken het toestemmingsbesluit (al dan niet gedeeltelijk) in te trekken of wijzigen, voor zover:
de realisatie van het project onderscheidenlijk de verrichting van de andere handeling waarvoor ontwikkelingsruimte is toegedeeld niet binnen één jaar, na het onherroepelijk worden van het toestemmingsbesluit waarbij de ontwikkelingsruimte is toegedeeld, is aangevangen;
na aanvang van de realisatie onderscheidenlijk de verrichting gedurende een termijn van 26 weken geen handelingen meer zijn verricht met gebruikmaking van het toestemmingsbesluit;
het project of de andere handeling waarvoor ontwikkelingsruimte is toegedeeld niet binnen vier jaar, na het onherroepelijk worden van het toestemmingsbesluit waarbij de ontwikkelingsruimte is toegedeeld, is gerealiseerd onderscheidenlijk verricht;
niet (langer) aannemelijk is dat realisatie onderscheidenlijk verrichting van (een gedeelte van) het project respectievelijk de andere handeling nog uitvoerbaar is dan wel hiervoor ontwikkelingsruimte nodig is.
Voor de toedeling van ontwikkelingsruimte geldt de volgorde van ontvangst van de volledige en ontvankelijke aanvraag voor een toestemmingsbesluit. Bij binnenkomst via de post geldt het tijdstip van 12.00 uur.
Gedeputeerde Staten kunnen het bepaalde in lid 1 tot en met 4 van dit artikel buiten toepassing laten of daarvan afwijken. Bij de afweging worden in alle gevallen de gegevens en het eventuele advies, die zijn bedoeld in artikel 3, in de afweging betrokken.
Artikel 5 Registratieplicht
Gedeputeerde Staten kunnen aan de toedeling van ontwikkelingsruimte de voorwaarde verbinden dat jaarlijks registratie en rapportage plaatsvindt van stikstof veroorzakende activiteiten.
Artikel 6 Bekendmaking en inwerkingtreding
Dit besluit treedt tegelijk in werking met het eerste Programma Aanpak Stikstof doch niet eerder dan de dag na de datum van uitgifte van het Provinciaal Blad waarin het besluit wordt geplaatst.
Dit besluit wordt aangehaald als: Beleidsregel toedeling ontwikkelingsruimte Haven Industrieel Complex programmatische aanpak stikstof Zuid-Holland.
Gedeputeerde staten van Zuid-Holland,
J.H. de Baas, secretaris a.i.