Gedeputeerde staten hebben besloten het subsidieplafond voor paragraaf 3.7 van de Subsidieregeling economie, recreatie en toerisme Fairtrade-activiteiten vast te stellen op € 32.000.
 
Paragraaf 3.7 Fairtrade-activiteiten
Gedeputeerde staten hebben verder besloten de volgende wijzigingsverordening van de Subsidieregeling economie, recreatie en toerisme vast te stellen.
 
Besluit tot wijziging van de Subsidieregeling economie, recreatie en toerisme Fryslân
 
Gedeputeerde Staten van Fryslân,
 
gelet op artikel 1.3, vierde lid, van de Algemene subsidieverordening provincie Fryslân 2013;
 
overwegende dat het wenselijk is om Fairtrade-activiteiten, georganiseerd door gemeenten, te stimuleren;
 
 
besluiten:
 
I.
aan artikel 1.1 van de Subsidieregeling economie, recreatie en toerisme Fryslân na lid 13, een lid toe te voegen dat luidt als volgt:
  • 14.
    In paragraaf 3.7 van deze regeling wordt verstaan onder:
    • a.
      Fairtrade : een keurmerk voor importproducten, waarbij getoetst is op inkomen, arbeidsomstandigheden en milieu.
    • b.
      Fairtrademeting : het bevragen en aanspreken van een reeks van ondernemers en instellingen in een gemeente op de Fairtrade-producten die ze verkopen of aanbieden aan hun gasten.
    • c.
      Social media: online platforms waar de inhoud door gebruikers wordt verzorgd, zonder of met minimale tussenkomst van een professionele redactie.
    • d.
      Fairtradewerkgroep : een groep vrijwilligers die een Fairtrademeting uitvoert en activiteiten organiseert om Fairtrade onder de aandacht te brengen van ondernemers en consumenten in de betreffende gemeente.
       
II.
na paragraaf 3.6 van de Subsidieregeling economie, recreatie en toerisme Fryslân een nieuwe paragraaf toe te voegen, luidende:
 
Artikel 3.7.1 Doel
De subsidie heeft tot doel het stimuleren van activiteiten in de Friese gemeenten die Fairtrade zichtbaar maken voor consumenten en ondernemers.
 
Artikel 3.7.2 Subsidiabele activiteiten
Subsidie kan worden verstrekt voor:
  • a.
    bijeenkomsten in het kader van duurzaamheid en maatschappelijk verantwoord ondernemen, waarbij Fairtrade expliciet een rol speelt;
  • b.
    bijeenkomsten waarbij vrijwilligers worden geworven ten behoeven van inzet voor een Fairtrademeting of Fairtradewerkgroep;
  • c.
    het uitvoeren van een Fairtrademeting in een Friese gemeente.
     
Artikel 3.7.3 Doelgroep
Subsidie wordt uitsluitend verstrekt aan gemeenten.
 
Artikel 3.7.4 Toetsingscriterium
Om voor subsidie in aanmerking te komen, dient er een kostenraming te zijn.
 
Artikel 3.7.5 Subsidiabele kosten
1.Voor zover noodzakelijk en adequaat in relatie tot het doel van de subsidie, komen voor de activiteiten genoemd in artikel 3.7.2, onder a en b, de volgende kosten voor subsidie in aanmerking:
a.    facilitaire kosten van de bijeenkomst;
b.    communicatiekosten verband houdend met de bijeenkomst;
c.    begeleiding van de bijeenkomst door een begeleider of andere derde;
 
2.Voor zover noodzakelijk en adequaat in relatie tot het doel van de subsidie, komen voor de activiteiten genoemd in artikel 3.7.2, onder c, de volgende kosten voor subsidie in aanmerking:
a.      kosten van uitvoering van een Fairtrademeting.
 
Artikel 3.7.6 Niet subsidiabele kosten
De volgende kosten komen niet voor subsidie in aanmerking:
  • a.
    kosten van ambtelijke inzet;
  • b.
    inhuur van personeel, anders dan de onder artikel 3.7.5, eerste lid, onder c, bedoelde derden.
     
Artikel 3.7.7 Subsidiehoogte
De hoogte van de subsidie bedraagt maximaal € 2.000.
 
Artikel 3.7.8 Verdeelsystematiek
  • 1.
    Subsidie wordt verdeeld op volgorde van datum van binnenkomst van de subsidieaanvragen, waarbij de datum waarop de aanvraag volledig is, geldt als datum van binnenkomst.
  • 2.
    Voor zover door verstrekking van subsidie voor aanvragen, die op dezelfde dag zijn ontvangen, het subsidieplafond wordt overschreden, wordt de onderlinge rangschikking van die aanvragen vastgesteld door middel van loting.
     
Artikel 3.7.9 Verplichting van de subsidie-ontvanger
Aan de subsidie-ontvanger wordt de verplichting opgelegd dat hij communiceert over de activiteit op social media en in de lokale of regionale pers. Van de communicatie-uitingen worden door de subsidie-ontvanger desgevraagd schriftelijke of elektronische afschriften overlegd.
 
III.
aan de toelichting bij de Subsidieregeling economie, recreatie en toerisme Fryslân onder Hoofdstuk 3, na paragraaf 3.6, de volgende tekst toe te voegen:
 
Paragraaf 3.7 Fairtrade-activiteiten
Het organiseren van Fairtrade metingen in de gemeente, bijeenkomsten om ondernemers en vrijwilligers warm te krijgen voor Fairtrade, informatie te geven en/of publiciteit genereren voor Fairtrade.
 
IV.
dat deze regeling in werking treedt met ingang van de dag na de datum van uitgifte van het provinciaal blad waarin zij is geplaatst.
Naar boven