Ontwerp vaarwegenverordening ( in het kader van aanwijzing vaarwegbeheerders), ontwerp uitvoeringsregeling vaarwegprofielen en wijziging beleidsregel ontheffingen ligplaatsen
Ontwerp Vaarwegenverordening 2015
Op grond van de Waterwet (art. 3.2) zijn de provincies verplicht om bij verordening het vaarwegbeheer te regelen. De regeling van het vaarwegbeheer moet worden vastgelegd in de provinciale Vaarwegenverordening.
In de ontwerp Vaarwegenverordening 2015 wordt de provincie aangewezen als vaarwegbeheerder voor de waterwegen die thans al in het beheer van de provincie zijn. Dit zijn de beroepsvaarwegen. Voor de doorgaande recreatieve vaarroutes (Basis Recreatie Toervaart Net) wordt het vaarwegbeheer in vrij medebewind opgedragen aan de desbetreffende waterschappen en geattribueerd aan vier gemeenten (Nieuwkoop, Schiedam, Rotterdam en Gorinchem).
Er vindt in de ontwerp Vaarwegenverordening 2015 ook een bijstelling plaats ten behoeve van het ligplaatsenbeleid. Er wordt een hardheidsclausule toegevoegd.
Ontwerp Uitvoeringsregeling vaarwegprofielen Zuid-Holland 2015
In het ontwerp van de Vaarwegverordening 2015 worden de kaders voor het technisch beheer geregeld. Dit maakt het nodig om de Uitvoeringsregeling vaarwegprofielen Zuid-Holland 2015 vast te stellen.
Ontwerp-besluit tot wijziging van de beleidsregel ontheffingen ligplaatsen
In het ontwerp-besluit tot wijziging van de beleidsregel ontheffingen ligplaatsen wordt kort afmeren mogelijk gemaakt waar dat nautisch verantwoord is en niet langer duurt dan 15 minuten. De hoofregels van het ligplaatsenbeleid wijzigen echter niet. In de veiligheidszones blijft kort afmeren verboden.
Daarnaast wordt de beleidsregel ontheffingen ligplaatsen bijgesteld door met drie uitvoeringstechnische wijzigingen een verruiming voor gebruikers mogelijk te maken:
  • Constructies zijn nu toegestaan voor het te water laten van vaartuigen, die niet permanent boven het water hangen (bijv. botenlift, hijsvoorziening);
  • Insteekhaven en inkassingen mogen nu uitmonden in een vaarstrook of veiligheidsstrook (verbod blijft alleen van kracht voor veiligheidszones);
  • Ten behoeve van evenementen kunnen ontheffingen worden verleend.
Ontwerpen inzien
Van 7 april tot en met 19 mei kunt u de hierboven aangegeven ontwerpen inzien op het provinciehuis, Zuid-Hollandplein 1 te Den Haag. U kunt de stukken ook digitaal inzien op www.zuid-holland.nl.
In deze periode kunt u uw zienswijze schriftelijk of mondeling geven over de hiervoor aangegeven ontwerpen.
Indienen zienswijzen
Uw schriftelijke zienswijze adresseert u onder vermelding van de titel van een of meerdere hierboven genoemde ontwerpbesluiten en voorzien van uw handtekening aan:
Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland
Postbus 90602
2509 LP DEN HAAG
Voor het maken van een afspraak ten behoeve van het indienen van een mondelinge zienswijze en voor eventuele andere vragen kunt u contact opnemen met:
de heer R. Vlaardingerbroek (afdeling water en groen), tel. 070 441 6197
de heer P. Hamelijnck (afdeling Beheerstrategie), tel. 070 441 8386
Naar boven