Besluit tot wijziging van de Subsidieregeling economie, recreatie en toerisme Fryslân
 
Gedeputeerde Staten van Fryslân,
 
gelet op artikel 1.3, vierde lid, van de Algemene subsidieverordening provincie Fryslân 2013;
 
overwegende dat het wenselijk is om regels vast te stellen voor de cofinanciering van Waddenfondsprojecten;
 
besluiten:
 
I.
in hoofdstuk 6 van de Subsidieregeling economie, recreatie en toerisme Fryslân een nieuwe paragraaf toe te voegen, luidende:
 
Paragraaf 6.1 Cofinanciering Waddenfonds Fryslân
Artikel 6.1.1 Doel
De subsidie heeft tot doel:
  • a.
    het vergroten en versterken van de natuur- en landschapswaarden van het waddengebied;
  • b.
    het verminderen of wegnemen van externe bedreigingen van de natuurlijke rijkdom van de Waddenzee;
  • c.
    een duurzame economische ontwikkeling in het waddengebied, dan wel een substantiële transitie naar een duurzame energiehuishouding in het waddengebied en direct aangrenzende gebieden;
  • d.
    het ontwikkelen van een duurzame kennishuishouding ten aanzien van het waddengebied.
Artikel 6.1.2 Subsidiabele activiteiten
Subsidie kan worden verstrekt voor activiteiten die passen binnen het Uitvoeringsplan Waddenfonds van de Gemeenschappelijke Regeling Waddenfonds.
Artikel 6.1.3 Doelgroep
Subsidie wordt verstrekt aan natuurlijke personen en rechtspersonen.
Artikel 6.1.4 Aanvraag
  • 1.
    Een aanvraag voor subsidie wordt ingediend door middel van een door Gedeputeerde Staten vastgesteld aanvraagformulier.
  • 2.
    Indien de aanvraag een project betreft dat wordt uitgevoerd door een samenwerkingsverband, wordt een aanvraag ingediend door een penvoerder.
Artikel 6.1.5 Weigeringsgronden
Een subsidie wordt geweigerd indien:
  • a.
    voor het uitvoeren van dezelfde activiteiten bij het bestuur van de Gemeenschappelijke Regeling Waddenfonds geen subsidieaanvraag is ingediend;
  • b.
    de subsidiabele kosten minder dan € 200.000 bedragen;
  • c.
    de hoogte van de subsidie minder dan € 10.000 bedraagt.
Artikel 6.1.6 Toetsingscriteria
Om voor subsidie in aanmerking te komen, wordt voldaan aan de doelstellingen van het Waddenfonds, zoals die zijn opgenomen in het Jaarprogramma Waddenfonds.
Artikel 6.1.7 Subsidiabele kosten
Als subsidiabele kosten worden aangemerkt de kosten die op grond van artikel 1.10 van de Subsidieverordening Waddenfonds 2014 in aanmerking komen voor subsidie. In aanvulling hierop zijn de in artikel 1.10 van de ASV 2013 genoemde kosten niet subsidiabel.
Artikel 6.1.8 Subsidiehoogte
  • 1.
    De subsidie bedraagt ten hoogste 20 procent van de subsidiabele kosten, indien het een project betreft dat gericht is of bijdraagt aan een duurzame economische ontwikkeling in het waddengebied, dan wel gericht is op een substantiële transitie naar een duurzame energiehuishouding in het waddengebied en de direct aangrenzende gebieden.
  • 2.
    Voor alle overige projecten bedraagt de subsidie ten hoogste 10 procent van de subsidiabele kosten.
  • 3.
    Indien een project bijdraagt aan meer dan één doel van het Waddenfonds worden de subsidiabele kosten door de subsidieaanvrager in zijn aanvraag toegerekend aan de doelen waaraan wordt bijgedragen.
  • 4.
    Indien de subsidie, in combinatie met andere subsidies en bijdragen, zou leiden tot het subsidiëren van meer dan 100 procent van de subsidiabele kosten, wordt de subsidie op grond van deze paragraaf zodanig berekend dat het totaal van alle subsidies en bijdragen voor het project niet hoger is dan 100 procent van de subsidiabele kosten.
Artikel 6.1.9 Staatssteun
Indien de subsidie zou leiden tot het overtreden van het verbod op het geven van staatssteun in de zin van artikel 107, eerste lid, van het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie, wordt het subsidiebedrag in afwijking van artikel 6.1.8 zodanig berekend dat het totaal van alle subsidies voor het project niet hoger is dan het bedrag dat op grond van de toepassing zijnde vrijstellingsverordeningen van de Europese Commissie verstrekt mag worden.
Artikel 6.1.10 Bevoorschotting en betaling
  • 1.
    Gedeputeerde Staten kunnen, in afwijking van artikel 2.9, derde lid van de ASV, op verzoek van de subsidieontvanger een voorschot verstrekken.
  • 2.
    Het verzoek wordt schriftelijk ingediend met gebruikmaking van het Waddenfondsformulier.
  • 3.
    In totaal zal het bedrag aan voorschotten niet groter zijn dan 90 procent van het verleende subsidiebedrag.
  • 4.
    Gedeputeerde Staten kunnen in elk geval afwijzend beschikken op een aanvraag om een voorschot, indien de subsidieontvanger niet heeft voldaan aan ingevolge de subsidieverlening voor hem geldende verplichtingen, dan wel indien hij failliet is verklaard of aan hem surséance van betaling is verleend of ten aanzien van hem de schuldsaneringsregeling natuurlijke personen van toepassing is verklaard, dan wel een verzoek daartoe bij de rechtbank is ingediend.
 
II.
aan de toelichting bij de Subsidieregeling economie, recreatie en toerisme Fryslân onder Hoofdstuk 6 de volgende tekst toe te voegen:
Hoofdstuk 6 Cofinanciering
In dit hoofdstuk is een paragraaf opgenomen die te maken heeft met de cofinanciering van projecten, waarvan een subsidieaanvraag in het kader van het Waddenfonds is gehonoreerd.
Paragraaf 6.1 Cofinanciering Waddenfonds Fryslân
Subsidie kan worden verstrekt voor activiteiten die passen binnen het Uitvoeringsplan Waddenfonds van de Gemeenschappelijke Regeling Waddenfonds. Projecten, waarvan voor het uitvoeren van dezelfde activiteiten door het bestuur van de Gemeenschappelijke Regeling Waddenfonds een subsidieaanvraag is gehonoreerd, kunnen voor een cofinancieringbijdrage in aanmerking komen.
 
III .
dat dit besluit in werking treedt met ingang van de dag na de datum van uitgifte van het provinciaal blad waarin zij is geplaatst.
Naar boven