Regeling van 24 maart 2015 tot wijziging van de Subsidieregeling Wurkje foar Fryslân.
 
Gedeputeerde Staten van Fryslân,
 
gelet op artikel 1.3, vierde lid, van de Algemene subsidieverordening provincie Fryslân 2013;
 
besluiten:
 
de Subsidieregeling Wurkje foar Fryslân te wijzigen als volgt:
 
Artikel I
In Hoofdstuk 4 wordt een nieuwe paragraaf ingevoegd, luidende:
Paragraaf 4.2 Werkloosheidsbestrijding
Artikel 4.2.1 Doel
De subsidie heeft tot doel het stimuleren van het vinden van een baan voor werkzoekenden zonder baan.
Artikel 4.2.2 Subsidiabele activiteiten
Subsidie kan worden verstrekt voor het bieden van een arbeidsplaats aan werkzoekenden zonder baan.
Artikel 4.2.3 Doelgroep
Subsidie wordt uitsluitend verstrekt aan publiekrechtelijke rechtspersonen en organisaties welke op grond van de Wet Sociale Werkvoorziening aangewezen zijn als een sociale werkplaats.
Artikel 4.2.4 Aanvraagperiode
Een aanvraag voor subsidie kan worden ingediend vanaf 1 april 2015 tot en met 29 mei 2015.
Artikel 4.2.5 Aanvraag
Een aanvraag voor subsidie wordt ingediend door middel van een door Gedeputeerde Staten vastgesteld aanvraagformulier.
Artikel 4.2.6 Weigeringsgronden
Een subsidie wordt geweigerd:
  • a.
    indien de aanvrager reeds een aanvraag voor subsidie op grond van deze paragraaf heeft ingediend;
  • b.
    voor zover de aanvraag betrekking heeft op meer dan 10 werkzoekenden zonder baan;
  • c.
    voor zover de aanvrager ten behoeve van het in dienst nemen van één of meerdere werknemers zonder baan, welke onderdeel uitmaken van de subsidieaanvraag, al eerder gebruik heeft gemaakt van middelen uit het programma Wurkje foar Fryslân
Artikel 4.2.7 Toetsingscriteria
Om voor subsidie in aanmerking te komen, wordt voldaan aan de volgende criteria:
  • a.
    De aanvraag heeft betrekking op minimaal 3 en maximaal 10 werkzoekenden zonder baan, ingeschreven als werkzoekende bij het UWV of bij de gemeente in Fryslân waarin ze woonachtig zijn;
  • b.
    Per aanvraag heeft ten minste 20% van het aantal werkzoekenden zonder baan een grote afstand tot de arbeidsmarkt, vanwege:
    • een beperking, waarbij de werkzoekenden behoren tot de doelgroep gedeeltelijk arbeidsongeschikten ten gevolge van een fysieke of verstandelijke handicap;
    • een registratie van ten minste een jaar als werkzoekende;
    • een leeftijd van ten minste 45 jaar, of
    • een SW indicatie op grond van de Wet sociale werkvoorziening;
  • c.
    De werkzoekenden zonder baan worden voor ten minste 26 aaneengesloten weken voor minimaal 32 uur per week in dienst genomen. Indien de aanvraag betrekking heeft op een werkzoekende zonder baan met een grote afstand tot de arbeidsmarkt als bedoeld in het voorgaande onderdeel onder 1 en 4, geldt dat de verplichte 32 uur worden berekend inclusief de korting op de arbeidsongeschiktheid of de SW-indicatie.
  • d.
    De werkzoekenden zonder baan vervullen een vacature welke ten minste twee maanden niet is vervuld.
  • e.
    De werkzoekenden zonder baan ontvangen binnen de overeengekomen werktijd minimaal 40 uur aan scholing of training.
  • f.
    De werkzoekenden zonder baan hebben in de periode van 6 maanden voorafgaand aan de indiensttreding geen betaald werk verricht voor de organisatie waarin zij in dienst zullen treden.
Artikel 4.2.8 Subsidiabele kosten
De loonkosten voor de arbeidsplaats van de werkzoekenden zonder baan voor 26 weken zijn subsidiabel.
Artikel 4.2.9 Subsidiehoogte
  • 1.
    De hoogte van de subsidie bedraagt €3.000 per werkzoekende zonder baan.
  • 2.
    Indien bij de vaststelling van de subsidie blijkt dat het aantal geplaatste werkzoekenden zonder baan minder is dan het aantal waarvoor subsidie is verleend, of indien het dienstverband eerder wordt beëindigd, wordt de subsidie vastgesteld naar rato van het geplaatste aantal werkzoekenden zonder baan die het traject hebben afgerond als bedoeld in artikel 4.2.7, onderdeel c.
  • 3.
    Indien het aantal werkzoekenden zonder baan die, na de periode van 26 aaneengesloten weken als bedoeld in artikel 4.2.7, onderdeel c, een vervolgcontract aangeboden krijgt als bedoeld in artikel 4.2.11 tweede lid, minder is dan 60% van het aantal waarvoor subsidie is verleend, wordt de subsidie lager vastgesteld.
  • 4.
    De hoogte van de subsidie in de situatie als bedoeld in het voorgaande lid wordt als volgt bepaald:
  • Indien 50% tot 60% van het aantal werkzoekenden zonder baan een vervolgcontract krijgt aangeboden, wordt 10% van het verleende subsidiebedrag in mindering gebracht bij de vaststelling;
  • Indien 40% tot 50% van het aantal werkzoekenden zonder baan een vervolgcontract krijgt aangeboden, wordt 20% van het verleende subsidiebedrag in mindering gebracht bij de vaststelling;
  • Indien minder dan 40% van het aantal werkzoekenden zonder baan een vervolgcontract krijgt aangeboden, wordt 30% van het verleende subsidiebedrag in mindering gebracht bij de vaststelling.
Artikel 4.2.10 Verdeelsystematiek
  • 1.
    Subsidie wordt verdeeld op volgorde van binnenkomst van de subsidieaanvragen.
  • 2.
    Voor zover door verstrekking van subsidie voor aanvragen die op dezelfde dag zijn ontvangen het subsidieplafond wordt overschreden, wordt de onderlinge rangschikking van die aanvragen vastgesteld door middel van loting.
Artikel 4.2.11 Verplichtingen van de subsidieontvanger
  • 1.
    Aan de subsidie-ontvanger worden de volgende verplichtingen opgelegd:
    • a.
      De werkzoekenden zonder baan waarvoor subsidie is verleend, treden in dienst bij de werkgever onder de voorwaarden als genoemd in artikel 4.2.7, onderdeel c en starten met hun werkzaamheden uiterlijk 15 weken na subsidieverlening.
    • b.
      De subsidie-ontvanger stuurt binnen vier weken nadat de werkzoekende zonder baan in dienst is getreden en is gestart met zijn werkzaamheden, de volgende bescheiden aan Gedeputeerde Staten:
      • Een bewijsmiddel waaruit blijkt dat de werkzoekende zonder baan geregistreerd is als werkzoekende voorafgaand aan de indiensttreding bij de werkgever;
      • Een schriftelijke verklaring waaruit volgt dat de werkzoekende zonder baan een grote afstand heeft tot de arbeidsmarkt, als bedoeld in artikel 4.2.7, onderdeel b.
      • Een afschrift van de arbeidsovereenkomst tussen de werkzoekende zonder baan en de werkgever;
      • De vacaturetekst met datum van plaatsing waaruit volgt dat de vacature die wordt vervuld door de werkzoekende zonder baan ten minste twee maanden niet is vervuld;
  • 2.
    Aan ten minste 60% van de werkzoekenden zonder baan die in dienst worden genomen als bedoeld in artikel 4.2.7 onderdeel c, wordt na die periode een vervolgcontract aangeboden van minimaal 26 aaneengesloten weken, voor minimaal 32 uur per week.
  • 3.
    Het voorgaande lid is niet van toepassing indien de dienstbetrekking als bedoeld in artikel 4.2.7 onderdeel c betrekking heeft op een dienstverband van 52 aaneengesloten weken voor minimaal 32 uur per week.
Artikel 4.2.12 Prestatieverantwoording
1.Bij een subsidie van minder dan € 25.000 toont de subsidie-ontvanger desgevraagd aan dat de subsidiabele activiteiten zijn verricht, door middel van een activiteitenverslag,
arbeidsovereenkomsten en loonstroken, waaruit blijkt dat deelnemers aan het traject als bedoeld in artikel 4.2.7, onderdeel c zijn betaald gedurende het traject. Tevens toont de subsidieontvanger op dezelfde wijze aan dat deelnemers een vervolgcontract is aangeboden en deelnemers zijn betaald, zoals bedoeld in artikel 4.2.11 tweede lid.
  • 2.
    Bij een subsidie van meer dan € 25.000toont de subsidie-ontvanger aan dat de subsidiabele activiteiten zijn verricht door middel van een activiteitenverslag, arbeidsovereenkomsten en loonstroken waaruit blijkt dat deelnemers aan het traject als bedoeld in artikel 4.2.7, onderdeel c zijn betaald gedurende het traject. Tevens toont de subsidie-ontvanger op dezelfde wijze aan dat deelnemers een vervolgcontract is aangeboden en deelnemers zijn betaald, zoals bedoeld in artikel 4.2.11, tweede lid.
  • 3.
    Een subsidie onder de €25.000 wordt uiterlijk 18 maanden na dagtekening van de verleningsbeschikking ambtshalve vastgesteld.
  • 4.
    Een subsidie van meer dan € 25.000, wordt vastgesteld na het indienen van een verzoek om vaststelling na einde van de subsidiabele activiteiten.
Artikel 4.2.13 Staatssteun
Subsidie wordt verstrekt met toepassing van Verordening (EU) Nr. 1407/2013 van de commissie van 18 december 2013 betreffende de toepassing van de artikelen 107 en 108 van het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie op de-minimissteun.
Artikel 4.2.14 Bevoorschotting en betaling
De subsidie-ontvanger ontvangt bij subsidieverlening een voorschot van 100% van het subsidiebedrag als bedoeld in artikel 4.2.9.
Artikel II
Deze regeling treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van het Provinciaal Blad waarin zij wordt geplaatst.
 
Artikelsgewijze Toelichting Paragraaf 4.2 Werkloosheidsbestrijding
Artikel 4.2.1 Doel
Werkgelegenheidstoename is het hoofddoel van WFF Economische structuurversterking
Artikel 4.2.2 Subsidiabele activiteiten
Zonder baan kan ook betekenen zonder baan met loonwaarde.
Artikel 4.2.3 Doelgroep
Dit betekent dat alleen de 24 Friese gemeenten, UWV,Empatec,Caparis en NEF een aanvraag kunnen indienen
Artikel 4.2.4 Aanvraagperiode
Datum poststempel is hierin bepalend
Artikel 4.2.5 Aanvraag
Een aanvraag voor subsidie wordt ingediend door middel van een door Gedeputeerde Staten vastgesteld aanvraagformulier.
Artikel 4.2.6 Weigeringsgronden
Er is slechts één aanvraag per aanvrager mogelijk
Subsidiemiddelen uit WFF die gericht zijn op werkzoekenden zonder baan mogen slechts eenmaal voor een specifieke persoon ingezet worden.
Artikel 4.2.7 Toetsingscriteria
:Het onder onderdeel b genoemde 20% quotum wordt naar boven afgerond. Dit betekent: bij 3 tot 7 personen minimaal 1 persoon uit bovenstaande doelgroep, vanaf 7 t/m 10 personen 2 personen uit bovenstaande doelgroep. Voorts wordt onder onderdeel b nummer 2 bedoeld een jaar als termijn van inschrijving als werkzoekende. De onder b nummer 3 bedoelde leeftijd mag ook de leeftijd op datum indiensttreding zijn.
In onderdeel dis de datum van uitvraag vacature bepalend. Dit is om te voorkomen dat er een verdringingseffect gaat optreden, oftewel dat contracten niet worden verlengd en hierop mensen met subsidie worden geplaatst.
De in onderdeel e genoemde scholing kan zowel intern als extern zijn.
Artikel 4.2.9 Subsidiehoogte
Voor de vaststelling als bedoeld in het tweede lid van het aantal geplaatste werkzoekenden, tellen alle verleende werkzoekenden mee, ongeacht of zij eventueel vroegtijdig zijn gestopt of niet. Voor deelnemers die korter dan 6 maanden werkzaam zijn geweest wordt subsidie naar rato toegepast. De hoogte van de subsidie is dan €500 per maand, waarbij het aantal maanden naar boven wordt afgerond.
 
Het 60% quotum als bedoeld in het derde lid wordt vastgesteld op basis van de werkelijk geplaatste deelnemers. Indien er bij een aanvraag van 10 deelnemers er werkelijk 8 deelnemer worden geplaatst, wordt er op basis van 8 personen subsidie verstrekt en het 60% quotum op basis van 8 personen berekend. Zie onderstaand voorbeeld tabel.
 
Aantal deelnemers waarvoor subsidie is verleend
60%
50%
40%
30%
3
2
2
1
1
4
2
2
2
1
5
3
3
2
2
6
4
3
2
2
7
4
4
3
2
8
5
4
3
2
9
5
5
4
3
10
6
5
4
3
Artikel 4.2.11 Verplichtingen van de subsidieontvanger
In het eerste lid onderdeel b, onder nummer 2 bedoelde verklaring betreft een. schriftelijke verklaring van gedeeltelijk-arbeidsgeschikten met een aanvullende WWB-uitkering, een aanvullende IOAW-uitkering, een aanvullende IOAZ-uitkering, of een aanvullende uitkering van het UWV waaruit het aantal arbeidsongeschikte uren blijkt.
 
Onder nummer 3 bedoelde arbeidsovereenkomst betreft een door zowel werkgever als werknemer ondertekend document waaruit een arbeidsrelatie volgt voor een periode van minimaal 26 wekenvoor 32 uur per week voor werkzoekenden zonder baan. Indien de aanvraag betrekking heeft op een werkzoekende zonder baan met een grote afstand tot de arbeidsmarkt als bedoeld in het nummers 1 en 4 van artikel 4.2.7, onderdeel b, geldt dat de verplichte 32 uur worden berekend inclusief de korting op de arbeidsongeschiktheid of de SW-indicatie.
 
Het 60% quotum wordt naar boven afgerond zoals genoemd in voorgaand tabel. Dit betekent dat in het geval er voor 4 werkzoekenden zonder baan subsidie is verleend er voor minimaal 2 daarvan een vervolgcontract aangeboden dient te worden.
 
Bij 5 deelnemers minimaal voor 3 een verlenging etc. ,
Naar boven