Officiële Bekendmaking
Instemming melding Nationaal Samenwerkingsprogramma Luchtkwaliteit maatregel 50031
Datum: 9 maart 2015
De provincie Zuid-Holland neemt deel aan het Nationaal Samenwerkingsprogramma Luchtkwaliteit (NSL). Dit programma omvat een groot aantal maatregelen van verschillende overheden die de luchtkwaliteit verbeteren. Daarnaast bevat het NSL een lijst met ruimtelijke projecten die dankzij alle maatregelen niet zullen leiden tot een overschrijding van grenswaarden voor de luchtkwaliteit. Wijzigingen van de lijst met maatregelen en projecten dienen gemeld te worden bij het rijk.
Gedeputeerde Staten van de Provincie Zuid-Holland maken ter uitvoering van artikel 5.12, lid 14 van de Wet milieubeheer bekend dat het Nationaal Samenwerkingsprogramma Luchtkwaliteit (NSL) is uitgebreid met een extra maatregel die valt onder de bevoegdheid van de provincie. Deze maatregel is bij het Ministerie van Infrastructuur en Milieu gemeld volgens de meldingsprocedure van het NSL (artikel 5.12, lid 12 van de Wet milieubeheer) en door de Staatssecretaris goedgekeurd.
Het gaat om de volgende maatregel:
LNG schepen, Small-scale LNG (maatregelnummer 50031 )
Doel van de maatregel is het reduceren van de NOx en PM10 uitstoot van binnenvaartschepen. In een demonstratieproject worden minstens twee binnenvaartschepen omgebouwd op dual fuel LNG. De provincie Zuid-Holland levert via de “Subsidieregeling actieprogramma luchtkwaliteit Zuid-Holland” een bijdrage aan deze pilot, deels uit NSL subsidies. Het project zal voor de binnenvaartsector inzicht verschaffen in de total cost of ownership van het toepassen van dual fuel LNG voor de binnenvaart. Daarnaast zal meer inzicht komen in de emissiereductie die met dual fuel LNG kan worden bereikt. De pilot zelf draagt daarnaast ook bij aan het reduceren van emissies. De verwachte bijdrage van de pilot is in de melding opgenomen.
De maatregel “LNG schepen, Small-scale LNG” is goedgekeurd door de Staatssecretaris van het Ministerie van Infrastructuur & Milieu op 3 maart 2015.
Aan het criterium van artikel 5.12, lid12 van de Wet milieubeheer dat de maatregel moet passen binnen, of in elk geval niet in strijd is met het NSL wordt bij deze melding voldaan. Na de instemming door de Staatssecretaris is de provincie verplicht om de maatregel uit te voeren.
Voor meer informatie over deze meldingen kunt u contact opnemen met mevr. B. Arends van de afdeling Mobiliteit en Milieu, tel: 06-5544 9201 of email: B.Arends@pzh.nl.
Naar boven