BEKENDMAKING INSPRAAK ONTWERP-PROJECTPLANNEN EN OVERIGE (ONTWERP)BESLUITEN INZAKE DIJKVERBETERING SCHOONHOVENSEVEER - LANGERAK
ONDERWERP
Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland (afgekort: GS van Zuid-Holland) maken, conform de Waterwet en op verzoek van Waterschap Rivierenland, bekend dat de volgende ontwerpbesluiten inzake de dijkverbetering Schoonhovenseveer-Langerak vanaf 13 oktober 2014 voor een periode van zes weken ter inzage liggen:
  • Ontwerp-projectplan Dijkverbetering Schoonhovenseveer - Langerak en bijbehorend m.e.r.-beoordelingsbesluit;
  • Ontwerp-projectplan Aanvullen van de erosiegeul Schoonhovenseveer – Langerak en bijbehorend m.e.r.-beoordelingsbesluit;
  • Ontwerp-ontheffing op grond van de Provinciale Milieuverordening Zuid-Holland (afgekort: PMV) plaatsen waterontspanners dijktraject Schoonhovenseveer - Langerak.
De dijk tussen Schoonhovenseveer en Langerak maakt onderdeel uit van het noordwestelijk deel van dijkring 16, het gebied van de Alblasserwaard en de Vijfheerenlanden. Van dit traject voldoen drie dijkvakken (Veersedijk, Langerak West en Waal-Oost) niet aan de wettelijke veiligheidsnorm. Verbetering van de dijk zal plaatsvinden door een combinatie van maatregelen, waaronder het verhogen van de Veersedijk en het aanvullen van een diepe erosiegeul in de rivier ter hoogte van Waal Oost.
PROCEDURE
Voor zowel de dijkverbetering als het aanvullen van de erosiegeul is een Aanmeldingsnotitie m.e.r.-beoordeling opgesteld. Naar aanleiding van deze aanmeldingsnotitie hebben de Omgevingsdienst Zuid-Holland Zuid namens GS van Zuid-Holland (voor de dijkverbetering) en Rijkswaterstaat Oost-Nederland namens de minister van Infrastructuur en Milieu (voor de geulaanvulling) bij afzonderlijk besluit geoordeeld dat er voor de met de dijkverbetering gemoeide maatregelen geen Milieueffectrapport (MER) hoeft te worden opgesteld. Vervolgens is er in opdracht van Waterschap Rivierenland als dijkbeheerder een ontwerp-projectplan Dijkverbetering Schoonhovenseveer – Langerak opgesteld en door Rijkswaterstaat als rivierbeheerder een ontwerp-projectplan Aanvullen erosiegeul Schoonhovenseveer – Langerak. Voor de uitvoering van de dijkverbetering is door de Omgevingsdienst Haaglanden namens GS van Zuid-Holland een ontwerpontheffing op grond van de PMV opgesteld.
GS van Zuid-Holland treden, op grond van de Waterwet, op als coördinerend bevoegd gezag en zorgen ervoor dat de ontwerpontheffing PMV gelijktijdig met de ontwerp-projectplannen en de m.e.r.- beoordelingsbesluiten ter inzage liggen. Verder zorgen GS ervoor dat de hierop ingediende zienswijzen worden behandeld door de verschillende bevoegde gezagen. Vervolgens zal het eventueel naar aanleiding van zienswijzen aangepaste projectplan dijkverbetering ter goedkeuring aan GS van Zuid-Holland worden aangeboden. Het goedkeuringsbesluit van het projectplan Dijkverbetering Schoonhovenseveer - Langerak, het vastgestelde projectplan aanvullen erosiegeul en de overige definitieve besluiten worden te zijner tijd bekendgemaakt en ter inzage gelegd, gedurende welke periode vervolgens, voor diegenen die een zienswijze hebben ingediend, de mogelijkheid bestaat om rechtsmiddelen in te dienen. De Crisis- en herstelwet is van toepassing op dit dijkverbeteringsproject.
INZAGE
De ontwerp-projectplannen, de m.e.r.-beoordelingsbesluiten, de ontwerp-ontheffing PMV en overige relevante stukken liggen van 13 oktober 2014 tot en met 24 november 2014 ter inzage bij:
  • Bibliotheek, Raadhuisplein 1 te Nieuw-Lekkerland, gedurende de openingstijden (tel. 078 – 620 5500);
  • Waterschap Rivierenland, De Blomboogerd 1 te Tiel, tijdens kantooruren (tel. 0344 - 64 9090);
  • Provincie Zuid-Holland, het Loket, ruimte A0.51, Zuid-Hollandplein 1 te Den Haag, tijdens kantooruren (tel. 070 - 441 8855);
  • Rijkswaterstaat Oost-Nederland, afdeling Vergunningverlening, Eusebiussingel 66 te Arnhem op werkdagen van 9.00 uur tot 16.00 uur (tel. 026 – 368 8702).
Deze stukken zijn ook in te zien of te downloaden vanaf de website: www.dijkverbetering.waterschaprivierenland.nl (onder Projecten > Schoonhovenseveer – Langerak).
ZIENSWIJZEN
Een ieder kan van 13 oktober 2014 tot en met 24 november 2014 schriftelijk en/of mondeling zienswijzen over de ontwerp-projectplannen en de overige besluiten naar voren brengen. Daarbij wordt u verzocht expliciet aan te geven op welk onderdeel uw zienswijze betrekking heeft. Schriftelijke zienswijzen kunt u indienen bij Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland, t.a.v. Afdeling Water en Groen, Postbus 90602, 2509 LP Den Haag onder vermelding van "zienswijze dijkververbetering Schoonhovenseveer – Langerak". Daarbij kan worden verzocht om persoonlijke gegevens niet bekend te maken. Voor het indienen van mondelinge zienswijzen kunt u een afspraak maken via mevrouw W.E. van Poelgeest van de provincie Zuid-Holland (tel. 070 - 441 7203).
INLICHTINGEN
Voor nadere inlichtingen over de stukken die ter inzage liggen, kunt u contact opnemen met de heer J. Beijersbergen (tel. 070 – 441 6207) of mevrouw O. Bongers (tel. 070 – 441 7658) van de provincie Zuid-Holland. Verder organiseert Waterschap Rivierenland op dinsdag 28 oktober 2014 een informatieavond over de dijkverbetering. De locatie van deze informatieavond wordt op een later moment via huis-aan-huis bladen bekendgemaakt.
Naar boven