Provincie Utrecht Waterwet 25 winlocaties in de provincie Utrecht

Actualisatie vergunning grondwateronttrekking ten behoeve van de openbare drinkwaterwinning op verschillende locaties in de provincie Utrecht

In de provincie Utrecht wordt op circa 25 winlocaties grondwater onttrokken ten behoeve van het bereiden van drinkwater. Deze onttrekkingen zijn veelal tientallen jaren geleden vergund. De onttrekkingsvergunningen daartoe zijn verouderd, zeker in vergelijking met recente vergunningen. Met name op de punten van monitoring (waarnemingspeilbuizen), beëindiging van de winning en kadastrale gegevens ontbreken vaak voorschriften. En ingeval deze wel aanwezig zijn, is aanpassing aan de huidige tijd op zijn plaats. Om in de toekomst de effecten van deze grondwateronttrekkingen voldoende te kunnen (blijven) monitoren actualiseren wij in samenspraak met het betrokken drinkwaterbedrijf Vitens NV deze verouderde vergunningen ambtshalve. In de gemeente Wijk bij Duurstede gaat het om actualisatie van de onttrekkingsvergunning voor drinkwaterpompstation Cothen (Trechtweg 6).

Deze actualisatie betreft géén verandering in de onttrekkingslocatie of de vergunde hoeveelheid te onttrekken grondwater. De effecten voor de bij het grondwater(beheer) betrokken belangen zijn dan ook niet anders dan die destijds reeds in kaart zijn gebracht bij het verlenen van deze vergunningen, vaak in een ver verleden. Voor de dagelijkse praktijk heeft de wijziging derhalve geen gevolgen. Dit brengt met zich mee dat een eventuele zienswijze alleen betrekking kan hebben op de gewijzigde en nieuwe voorschriften, die de vergunningvoorschriften die verbonden waren aan de oorspronkelijke vergunning zullen gaan vervangen.

U kunt de stukken inzien

U kunt de vergunningen en de daarbij behorende stukken inzien van 3 juli tot en met 13 augustus 2014:

• in het Provinciehuis, Afdeling Vergunningverlening en Handhaving, Team Bodem en Water, Archimedeslaan 6 te Utrecht, elke werkdag van 8:30 tot 17:00 uur; na telefonische afspraak 06-1159 1095

bij de afdeling Publiekszaken van de gemeente Wijk bij Duurstede, Karel de Grotestraat 30, op werkdagen van 8.30-12.30 uur, op woensdag van 8.30-19.00, telefoon (0343) 59 55 95.

Na 13 augustus kunt u de stukken nog elke werkdag op het provinciekantoor inzien, tot het einde van de termijn waarbinnen beroep tegen de definitieve vergunning mogelijk is (zie hieronder). Als u dat wilt, kunt u een mondelinge toelichting op de stukken krijgen.

Zienswijze indienen?

Deze actualisatie heeft voor de dagelijkse praktijk geen gevolgen. Een eventuele zienswijze kan alleen betrekking hebben op de gewijzigde en nieuw opgenomen voorschriften. U kunt uw zienswijzen op 2 manieren kenbaar maken:

Schriftelijk: Uw zienswijze kunt u tot en met 13 augustus 2014.schriftelijk indienen bij Gedeputeerde Staten van Utrecht, Postbus 80300, 3508 TH Utrecht.

Mondeling: U kunt uw zienswijze ook mondeling indienen via telefoonnummer 06-1159 1095. Wenst u mondeling overleg over de grondwateronttrekking en over uw eventuele zienswijze, dan kunt u om een bijeenkomst vragen. Dat moet u vóór 31 juli 2014 doen. Houdt u er rekening mee dat dit voor een deel een vakantieperiode betreft. Op die bijeenkomst kunt u met vertegenwoordigers van Vitens NV en de provincie de gewijzigde en nieuw opgenomen voorschriften bespreken. Als u dat wilt, kunt u meteen mondeling uw zienswijze indienen. Een uitnodiging voor de bijeenkomst krijgen alleen degenen die er op tijd om hebben gevraagd.

Beroep aantekenen

Over enige tijd zal de provincie een definitieve vergunning opstellen. Daar kan dan uitsluitend beroep tegen ingesteld worden door belanghebbenden:

• die tijdig hun zienswijze(n) over de ontwerpvergunning naar voren hebben gebracht;

• die geen zienswijze(n) naar voren hebben gebracht maar die dat redelijkerwijs niet valt te verwijten.

Informatie

Voor nadere inlichtingen kunt u terecht bij de Afdeling Vergunningverlening en Handhaving, Team Bodem en Water van de provincie Utrecht, via telefoonnummer 06-1159 1095.

Naar boven