MANDAATBESLUIT ASBEST ERAF, ZONNEPANELEN EROP MEER MET MINDER ZUID-HOLLAND 2014

Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland

Gelet op artikel 10:3 van de Algemene wet bestuursrecht en de subsidieregeling Asbest eraf zonnepanelen erop Zuid-Holland en wijzigingregeling Asbest eraf zonnepanelen erop Zuid-Holland,

Overwegende dat Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland op 18 juni 2013 de Subsidieregeling Asbest eraf zonnepanelen erop Zuid-Holland (met kenmerk: PZH-2013-410666440 hebben vastgesteld ter uitvoering van het convenant dat op 17 oktober 2012 is gesloten tussen de staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu en de Colleges van Gedeputeerde Staten van de twaalf provincies om het verwijderen van asbestdaken en afvoeren van asbest bij agrarische ondernemers te subsidiëren in die gevallen waar ook zonnepanelen op de nieuwe daken worden geplaatst, teneinde de gezondheidsrisico’s binnen de landbouwsector te beperken en de landbouw te verduurzamen;

overwegende dat Gedeputeerde Staten de Subsidieregeling Asbest eraf zonnepanelen erop Zuid-Holland hebben gewijzigd, waarbij de looptijd van deze subsidieregeling is verlengd 1 september 2015;

overwegende dat ook het convenant dat op 17 oktober 2012 is gesloten tussen de staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu en de Colleges van Gedeputeerde Staten van de twaalf provincies is gewijzigd, zodat de looptijd nu is verlengd tot 1 september 2015;

overwegende dat Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland aan de stichting Meer Met Minder een opdracht (met kenmerk: PZH-2013-412807930) is verleend ten behoeve van de uitvoering van de subsidieregeling Asbest eraf, zonnepanelen erop Zuid-Holland;

overwegende dat het mandaatbesluit d.d. 2 juli 2013 en waarover door Gedeputeerde Staten is besloten op 9 juli 2013, vervalt per 31 december 2014

Gezien de schriftelijke instemming, zoals bedoeld in artikel 10:4 van de Algemene wet bestuursrecht, van C. Bruijnes, algemeen directeur Meer Met Minder;

Besluiten vast te stellen

Artikel 1
Begripsbepalingen

In dit besluit wordt verstaan onder:

  • a.Asv: Algemene subsidieverordening Zuid-Holland 2013;

  • b.Algemeen directeur: algemeen directeur en diens plaatsvervanger van de stichting Meer Met Minder;

  • c.Meer Met Minder: Stichting Meer Met Minder.

Artikel 2
Mandaatverlening

  • 1. Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland verlenen aan de algemeen directeur mandaat tot het namens hen nemen van besluiten betreffende het verstrekken van subsidie op grond van de Subsidieregeling Asbest eraf, zonnepanelen eraf Zuid-Holland

Artikel 3
Toepasselijke regelgeving en beleid

De algemeen directeur neemt bij de uitoefening van de gemandateerde bevoegdheden het volgende in acht:

  • a.de Algemene wet bestuursrecht;

  • b.de Asv en de Subsidieregeling Asbest erop, zonnepanelen eraf Zuid-Holland;

  • c.het besluit ter zake het subsidieplafond 2014 en 2015 (kadernota);

Artikel 4
Ondertekening

De ondertekening van besluiten, als bedoeld in artikel 2, eerste lid, luidt:

Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland ,

namens deze,

C. Bruijnes

algemeen directeur Meer M et Minder ,

Artikel 5
Verantwoord

  • 1.De algemeen directeur brengt in januari 2014, 2015 en 2016 verslag uit aan Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland over de besteding van het voor het voorafgaande jaar uitgetrokken budget voor het verstrekken van subsidies, waarin opgenomen een uiteenzetting van de daarbij opgedane ervaringen en de daaruit te trekken conclusies en alle in de voorgaande periode de krachtens dit mandaatbesluit genomen besluiten.

  • 2.Onverminderd het bepaalde in het voorgaande lid verschaft de algemeen directeur desgevraagd alle informatie aan Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland ter zake van de uitoefening van de in dit besluit bedoelde bevoegdheden.

Artikel 6 Inwerkingtreding
en vervaldatum

  • 1.Dit besluit treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van het Provinciaal Blad waarin het wordt geplaatst

  • 2.Dit besluit vervalt  per 31 december 2015.

Artikel 7
Citeertitel

Dit besluit wordt aangehaald als Mandaatbesluit Subsidieregeling Asbest eraf zonnepanelen erop Meer Met Minder Zuid-Holland 2014.

Toelichting bij Mandaatbesluit Subsidieregeling Asbest eraf, zonnepanelen erop Meer Met Minder Zuid-Holland, 1 juli 2014

Algemeen

In oktober 2012 is een convenant gesloten tussen de staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu en de gezamenlijke provincies waarin is overeengekomen dat in de periode 2012-2014 door provincies, met rijksmiddelen, een regeling wordt opgesteld en uitgevoerd om het verwijderen van asbestdaken en afvoeren van asbest bij agrarische ondernemers te subsidiëren in die gevallen waar ook zonnepanelen op de nieuwe daken worden geplaatst. Hiertoe is de subsidieregeling Asbest eraf, zonnepanelen erop Zuid-Holland vastgesteld. Binnenkort zal het convenant aangepast worden omdat het aantal aanvragen tot nu toe tegenviel. De subsidieregeling is daarom verruimd, waaronder de looptijd.

Ter uitvoering van deze regeling is een opdracht verleend aan de stichting Meer Met Minder waarin onder andere de behandeling van de subsidieaanvragen is opgenomen. Ten behoeve van de uitvoering van de regeling – het nemen van subsidiebesluiten en het daadwerkelijk uitbetalen van de subsidie- is mandaat van Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland vereist. Het mandaatbesluit ziet op het mandateren van deze bevoegdheden.

Op 9 juli 2013 is een mandaat verleend aan de stichting Meer met Minder. Het mandaatbesluit vervalt echter per 31 december 2014. Aangezien de looptijd van de gewijzigde subsidieregeling is verlengd tot 1 september 2015 .zal er opnieuw mandaat worden verleend vanaf 31 december 2014 tot 1 januari 2016 aan de stichting Meer Met Minder.

Juridisch kader

De regels van de Algemene wet bestuursrecht zijn op dit mandaatbesluit van toepassing. Met name afdeling 10.1.1. waarin alle bepalingen aangaande mandaat zijn opgenomen. Het mandaatbesluit geeft invulling aan deze bepalingen.

De grondslag voor het nemen van een mandaatbesluit is neergelegd in artikel 10:3 van de Algemene wet bestuursrecht dat bepaalt dat een bestuursorgaan een mandaat kan verlenen, tenzij bij wettelijk voorschrift anders is bepaald. Er is geen speciale wettelijke grondslag in de Provinciewet of elders.

Artikel 10:5 van de Algemene wet bestuursrecht vereist, nu het een algemeen mandaat betreft en niet voor een incidenteel geval, een schriftelijk mandaat.

Artikel 10:4 van de Algemene wet bestuursrecht vereist instemming van de gemandateerde indien gemandateerde niet werkzaam is onder verantwoordelijkheid van de mandaatgever. Deze instemming is niet opgenomen in de overeenkomst maar apart gegeven.

Artikelsgewijs

Artikel 2 Mandaatverlening

Dit besluit beoogt het gehele proces van subsidieverstrekking te mandateren. Alleen de besluitvorming en wettelijke bevoegdheden (zoals ontvangstbevestiging, verzuimherstel) in dit proces behoeven gemandateerd te worden. Overige handelingen, zoals handelingen ter voorbereiding van het besluit tot vaststelling van de subsidie vallen onder de reikwijdte van het mandaat. Het uitbetalen valt hier eveneens onder, nu de subsidiebeschikking aangemerkt wordt als de beschikking als bedoeld in artikel 4:86 van de Algemene wet bestuursrecht. Voor het uitbetalen is geen apart besluit vereist.

Uit artikel 10:3 Algemene wet bestuursrecht volgt reeds de begrenzing van het mandaat. Zo omvat het mandaat niet het beslissen op bezwaarschriften nu dit op grond van 10:3, derde lid van de Algemene wet bestuursrecht niet verleend kan worden aan degene die het besluit waartegen het bezwaar zich richt, krachtens mandaat heeft genomen. Overigens verzet artikel 10:3, eerste lid zich ertegen het beslissen op bezwaar te mandateren aan een ondergeschikte van degene die het besluit waartegen het bezwaar zich richt heeft genomen.

Verder omvat het mandaat niet de bevoegdheid tot het maken van beleidsregels.

Ten behoeve van de uitvoering van de regeling verschaft Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland de Stichting Meer Met Minder de reguliere formats, waarin onder andere de rechtsmiddelenverwijzing is opgenomen.

Artikel 3 Toepasselijke regelgeving en beleid

Met dit artikel wordt de wijze van uitvoering van het mandaat door de mandataris afgebakend. Let wel dat artikel 10:6 van de Awb reeds bepaalt dat de mandaatgever de gemandateerde per geval of in het algemeen instructies kan geven ter zake van de uitoefening van de gemandateerde bevoegdheid.

Artikel 5 Ondertekening

Dit artikel geeft invulling aan artikel 10:10 van de Algemene wet bestuursrecht. Artikel 10:10 van de Awb bepaalt dat een krachtens mandaat genomen besluit vermeldt namens welk bestuursorgaan het besluit is genomen, niet de wijze waarop ondertekening plaatsvindt.

Artikel 6 Verantwoording

Dit artikel geeft invulling aan artikel 10:6, tweede lid van de Awb waarin is bepaald dat de gemandateerde de mandaatgever op diens verzoek in januari 2014, 2015 en 2016 inlichtingen verschaft over de uitvoering van de bevoegd.

Naar boven