Niet-dossierstuk
Datum publicatie | Organisatie | Vergaderjaar | Nummer |
---|---|---|---|
Tweede Kamer der Staten-Generaal | 2023-2024 | 2024D29045 |
Zoals vergunningen, bouwplannen en lokale regelgeving.
Adressen en contactpersonen van overheidsorganisaties.
U bent hier:
Datum publicatie | Organisatie | Vergaderjaar | Nummer |
---|---|---|---|
Tweede Kamer der Staten-Generaal | 2023-2024 | 2024D29045 |
Binnen de vaste commissie voor Buitenlandse Zaken hebben de onderstaande fracties de behoefte om vragen en opmerkingen voor te leggen aan de Minister van Buitenlandse Zaken over de Geannoteerde agenda Raad Buitenlandse Zaken van 22 juli 2024 (Kamerstuk 21 501-02, nr. 2918) en het Verslag Raad Buitenlandse Zaken 24 juni 2024 (Kamerstuk 21 501-02, nr. 2917).
De fungerend voorzitter van de commissie,
De Roon
Adjunct-griffier van de commissie,
Blom
Inhoudsopgave
I Vragen en opmerkingen vanuit de fracties
Vragen en opmerkingen van de leden van de GroenLinks-PvdA-fractie
Vragen en opmerkingen van de leden van de VVD-fractie
Vragen en opmerkingen van de leden van de NSC-fractie
Vragen en opmerkingen van de leden van de D66-fractie
Vragen en opmerkingen van de leden van de SGP-fractie
II Antwoord / Reactie van de Minister
III Volledige agenda
Vragen en opmerkingen van de leden van de GroenLinks-PvdA-fractie
De leden van de GroenLinks-PvdA-fractie hebben kennisgenomen van de geannoteerde agenda. Zij stellen aan de Minister de volgende vragen.
De leden van de GroenLinks-PvdA-fractie merken op dat dit de eerste Raad Buitenlandse Zaken (RBZ) zal zijn tijdens het Hongaarse voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie (EU). De Minister heeft het bezoek van premier Orbán aan president Poetin «verontrustend» en «teleurstellend» genoemd. De geannoteerde agenda bevat echter niets over de zogenaamde «vredestour» van premier Orbán, waarvan de juridische dienst van de EU heeft vastgesteld dat het een inbreuk is op EU-regels. Is de Minister voornemens om tijdens de RBZ zijn onvrede met de handelwijze van premier Orbán te uiten en aan te dringen op maatregelen? Is het kabinet voornemens om aan te dringen op het beëindigen van het Hongaars voorzitterschap op basis van artikel 24(3) van het Verdrag betreffende de Europese Unie? Zo nee, waarom niet? Gaat het kabinet aandringen op sancties vanwege de inbreuk op EU-wetten? Zo nee, waarom niet? Is het kabinet van plan om alle Europese informele bijeenkomsten die in Hongarije plaatsvinden op het niveau van bewindspersonen te boycotten, in navolging van andere landen? Zo nee, waarom niet? Waarom heeft de Minister er niet voor gekozen om de ambassadeur van Hongarije te ontbieden zoals bijvoorbeeld Tsjechië heeft gedaan?
De leden van de GroenLinks-PvdA-fractie hebben met tevredenheid kennisgenomen van de aankondiging van de Minister van Defensie over de 300 miljoen euro extra steun ten behoeve van F-16-munitie voor Oekraïne. Kan de Minister bevestigen dat deze steun aanvullend is op de steun die via de eerste suppletoire begrotingen door de Tweede Kamer zijn goedgekeurd?
De leden van de GroenLinks-PvdA-fractie hebben met verbazing kennisgenomen van het bericht dat de Nederlandse Kustwacht niet alle Europese sancties tegen Rusland uitvoert. Kan de Minister bevestigen dat de opdrachtgevers van de Kustwacht – zes ministeries – hebben afgesproken dat de Kustwacht alleen sanctiepakketten één tot en met tien hoeft uit te voeren? Welke boodschap zendt het opzettelijke gebrek aan handhaving naar de andere 26 lidstaten die, net als Nederland, verplicht zijn de sanctiepakketten uit te voeren? Hoe strookt het gebrek aan handhaving met de inzet van Nederland in de Europese Raad en de RBZ om sanctie-omzeiling tegen te gaan? Is het kabinet bereid te kijken naar de capaciteitsverdeling bij de Kustwacht zodat alle sanctiepakketten tegen Rusland kunnen worden gehandhaafd?
De leden van de GroenLinks-PvdA-fractie hebben kennisgenomen van de nieuwe Canadese sancties en Europese sancties tegen individuen en entiteiten die betrokken zijn bij kolonistengeweld op de Westelijke Jordaanoever. De Europese en Canadese sanctielijsten komen niet volledig met elkaar overeen. Is de Minister bereid om tijdens de Raad Buitenlandse Zaken te pleiten voor het sanctioneren van de individuen en entiteiten die wel op de Canadese, maar nog niet op de Europese lijst staan? Zo nee, waarom niet?
De leden van de GroenLinks-PvdA-fractie lezen in de antwoorden van de Minister op schriftelijke vragen van het lid Dobbe dat Israël de uitnodiging voor een bijeenkomst van de EU-Israël Associatieraad heeft aangenomen. Op welke termijn wordt deze bijeenkomst naar verwachting gepland? Gelet op de methode van oorlogsvoering in Gaza, maar ook bijvoorbeeld de behandeling van Palestijnse gevangenen in Sde Teiman, vindt de Minister dat Israël voldoet aan artikel twee van het Associatieverdrag, dat stelt dat de betrekkingen tussen de verdragspartijen berusten op de eerbiediging van mensenrechten? Zo nee, is de Minister bereid om gesprekken te voeren over het opschorten van het Associatieverdrag? Als de Minister daar niet toe bereid is, kan hij dat besluit toelichten?
De leden van de GroenLinks-PvdA-fractie hebben ten slotte vernomen dat de Europese Commissie heeft gezegd dat Nederland niet voldoet aan de criteria om een asielcrisis uit te roepen en in strijd met EU-verdragen zou handelen als het de behandeling van asielverzoeken zou stopzetten. Welke consequentie heeft deze verduidelijking van de Europese Commissie voor de voorgenomen asielplannen van het kabinet?
Vragen en opmerkingen van de leden van de VVD-fractie
De leden van de VVD-fractie hebben met belangstelling kennisgenomen van de geannoteerde agenda voor de Raad Buitenlandse Zaken op 22 juli 2024. Zij hebben hierover een aantal vragen en opmerkingen.
De leden van de VVD-fractie veroordelen de recente Russische aanvallen op 8 juli op o.a. het kinderziekenhuis Okhmaydyt zeer hard. De steun aan Oekraïne is dan ook essentieel. Het is dan ook goed dat de EU voor het eerst als geheel een veiligheidsovereenkomst met Oekraïne heeft afgesloten. De veiligheidsovereenkomst blijkt alleen een opsomming van maatregelen en biedt dus geen nieuwe initiatieven, hoe gaat de Minister zich tijdens de aankomende RBZ ervoor inzetten dat er wel nieuwe initiatieven op tafel komen? De leden van de VVD-fractie zijn positief over de inzet van het kabinet op de verdere intensivering van militaire steun aan Oekraïne, zoals te zien aan het Nederlandse Patriot-initiatief. Gaat de Minister het voortouw nemen voor nog meer soortgelijke gezamenlijke initiatieven?
De leden van de VVD-fractie constateren dat een groot probleem bij de steun aan Oekraïne is dat Europa niet doet wat zij belooft, zoals te zien is bij de gebroken EU-belofte over granaten. Dit komt mede doordat het productieproces in de EU te traag is. Hoe gaat het kabinet zich er tijdens de RBZ voor inzetten dat de EU en haar lidstaten hun beloofde leveringen aan Oekraïne nakomen? Ook vragen deze leden de Minister hoe hij zich er tijdens de RBZ voor gaat inzetten om de Europese productiecapaciteit aan te jagen, zodat beloften waargemaakt kunnen worden. Kan de Minister hierbij toelichten wat de visie van het kabinet is op het vinden van schaarse middelen zoals kobalt en lithium om de Europese wapenproductie verder op te schalen? Welke rol spelen bijvoorbeeld handelsverdragen op de lange termijn bij het afbouwen van afhankelijkheden op het gebied van kritieke grondstoffen? De leden van de VVD-fractie zijn tevreden met de aankondiging tijdens de Noord-Atlantische Verdragsorganisatie (NAVO)-top dat Nederland 300 miljoen euro extra uittrekt voor F-16 munitie voor de F-16»s die Nederland binnenkort aan Oekraïne levert. Ziet de Minister nog andere mogelijkheden om bij te dragen aan de schrijnende munitietekorten van Oekraïne? Frankrijk, Duitsland, Italië en Polen hebben een intentieverklaring ondertekend om kruisraketten te ontwikkelen die vanaf de grond kunnen worden gelanceerd. Kan de Minister toelichten of hij kansen ziet voor Nederland om bij dit initiatief aan te sluiten? Ten slotte is bekend geworden dat de NAVO de training van de Oekraïense strijdkrachten zal leiden, hoe zal dit concreet de huidige training aan Oekraïense soldaten verbeteren? Welke hindernissen ziet de Minister nog steeds bij de training van Oekraïense soldaten? Daarnaast vragen de leden van de VVD-fractie waar de Oekraïense soldaten getraind zullen worden. Is het mogelijk in het kader van efficiëntie om Oekraïense soldaten vooral in buurlanden van Oekraïne te trainen?
De leden van de VVD-fractie stellen dat Nederland er alles aan moet doen om ook de financiële en militaire slagaders vanuit derde landen naar Rusland door te knippen. Dit vraagt om nog bredere, daadkrachtigere en hardere sancties vanuit de EU. Het kabinet stelt dat er maatregelen getroffen zijn tegen de Russische schaduwvloot. Toch blijkt dat de Nederlandse kustwacht door capaciteitsgebrek de sancties tegen Rusland niet uitvoert. De leden van de VVD-fractie vinden dit onacceptabel. Kan de Minister toelichten of dezelfde problematiek ook in andere EU-landen speelt? Kan de Minister zich er tijdens de RBZ voor inzetten om lessen met andere landen uit te wisselen over hoe dit gebrek aan uitvoering van sancties tegengegaan kan worden? Hoe zet de Minister zich er in het algemeen tijdens de Raad voor in om sanctie-omzeiling verder te voorkomen? De Verenigde Staten (VS) hebben in juni zware secundaire sancties opgelegd aan landen die zakendoen met Rusland en nieuwe exportgerelateerde sancties ingesteld, wat een zichtbaar effect had op de Russische financiële markten. Het is onbegrijpelijk dat de EU hier niet bij aan wilde sluiten. Wil de Minister zich er tijdens de RBZ voor inzetten om soortgelijke secundaire sancties te bewerkstelligen zoals de VS in juni heeft verkondigd? Durft het kabinet hierbij een Europese voortrekkersrol te nemen?
De leden van de VVD-fractie zijn positief over het G7-voorstel om een lening aan Oekraïne te verschaffen op basis van geïmmobiliseerde tegoeden van de Russische Centrale Bank. Kan de Minister toelichten of Nederland hier ook aan kan bijdragen, of dat er een soortgelijke constructie vanuit de EU opgezet kan worden zodat Nederland mee kan doen? Kan de Minister hierbij een stand van zaken geven over hoe en wanneer de EU windfall contribution in kan gaan zetten om bij te dragen aan de gezamenlijke G7-lening aan Oekraïne?
De leden van de VVD-fractie kijken met spanning naar de situatie in het Midden-Oosten. De-escalatie in het Midden-Oosten is van groot belang. Kan de Minister toelichten op welke manier Nederland bijdraagt aan het onmiddellijk staken van gevechten en uiteindelijk aan een duurzaam bestand? Israël moet zich gaan houden aan het tussenvonnis van het Internationaal Gerechtshof, waarbij Israël moet stoppen met het offensief in Rafah. Hoe zet het kabinet zich zowel in nationaal als Europees verband hiervoor in? Het is positief dat de Associatieraad ingeroepen wordt. Wanneer gaat de Associatieraad met Israël waarschijnlijk plaatsvinden? De humanitaire situatie in Gaza is vreselijk. Kan de Minister toelichten hoe Nederland zich op dit moment inzet om meer voedsel en hulpmiddelen in Gaza te krijgen? De leden van de VVD-fractie stellen dat het van groot belang is om naar een duurzame lange termijnvisie voor Gaza te gaan kijken. Wat wordt de Nederlandse inzet tijdens de RBZ rondom een gesprek voor het toekomstig bestuur in Gaza? In hoeverre ziet het kabinet de Palestijnse Autoriteit als een mogelijke partner voor het toekomstig bestuur in Gaza? Welke alternatieven ziet het kabinet nog meer en welke opties liggen er voor andere EU-landen op tafel? De leden van de VVD-fractie stellen dat de toenemende spanningen aan de Israëlisch-Libanese grens zeer zorgelijk zijn. Hoe zet Nederland in nationaal en Europees verband in op de-escalatie tussen Hezbollah en Israël? Is het hiervoor wenselijk om de Libanese Armed Forces ook op andere manieren te ondersteunen dan financieel? Hoe kijkt het kabinet naar de dreiging van Hezbollah richting Cyprus en de dreiging dat een dergelijk conflict kan escaleren naar EU-grondgebied?
De leden van de VVD-fractie stellen dat de inzet op digitale diplomatie belangrijker is dan ooit, aangezien er steeds vaker sprake is van digitale dreigingen vanuit autoritaire regimes. Welke specifieke voorstellen zal Nederland zelf doen tijdens de RBZ om de coördinatie tussen de EU-lidstaten op het gebied van digitale diplomatie te versterken? Onze kritieke infrastructuur loopt het hoogste risico op sabotage door specifiek Rusland en China. Hoe gaat het kabinet erop inzetten dat de inspanningen op het gebied van cyberveiligheid effectief bijdragen aan de bescherming van kritieke infrastructuur binnen de EU?
De leden van de VVD-fractie stellen al langer dat China een steeds grotere dreiging voor onze veiligheid vormt. Afgelopen week is China samen met Rusland binnen de missie «Joint-Sea 2024» weer gezamenlijke militaire oefeningen in het zuiden van China begonnen. Ook vinden er oefeningen met Chinese militairen plaats in Belarus, vlak bij de Poolse grens. Wil de Minister zich er tijdens de RBZ voor inzetten om acties te ondernemen tegen deze «vriendschap» tussen China en Rusland, bijvoorbeeld door middel van sancties? Op de NAVO-top bleek al dat China de motor is achter de Russische oorlogsindustrie. Welke stappen onderneemt Nederland momenteel, in samenwerking met NAVO- en EU-partners, om de politieke en economische steun van China aan Rusland aan banden te leggen die bijdragen aan de Russische oorlogsvoering tegen Oekraïne?
Vragen en opmerkingen van de leden van de NSC-fractie
De leden van de NSC-fractie hebben met interesse kennisgenomen van de stukken voor dit schriftelijk overleg. Deze leden hebben nog enkele vragen.
De leden van de NSC-fractie lezen dat het kabinet bezig is met het rechtmatig inzetten van Russische tegoeden voor steun aan Oekraïne. In de geannoteerde agenda staat vermeld dat dit ook ten goede kan komen aan financiële steun of steun voor de wederopbouw of compensatie van schade. Deze leden steunen dit initiatief en juichen dit toe. Zij vragen welke mogelijkheden het kabinet momenteel voor ogen heeft. Daaropvolgend vragen de leden van de NSC-fractie via welke weg het kabinet dit geld gaat besteden. Afsluitend vragen deze leden welke maatregelen er worden genomen om onrechtmatige bestedingen te voorkomen.
Verder lezen de leden van de NSC-fractie dat er gesproken zal worden over beoogde-steun aan de Libanese Armed Forces (LAF). Deze leden vragen in hoeverre het kabinet de LAF bereid is te steunen. Daarnaast vragen deze leden in hoeverre er rekening wordt gehouden met verdere escalaties in de regio.
Ten slotte willen de leden van de NSC-fractie weten wat het standpunt is van het kabinet met betrekking tot het Hongaarse EU-voorzitterschap, in het licht van de recente bezoeken van de Hongaarse Premier Orbán aan Moskou en Beijing. Is het kabinet bereid om in Europees verband vernieuwde sancties op te leggen aan Hongarije? Op de laatste plaats willen de leden van de NSC-fractie ook weten of het kabinet Hongarije kan bijsturen op Europees niveau en daartoe bereid is, zodat Hongarije geen EU-belangen ondermijnt tijdens haar voorzitterschap.
Vragen en opmerkingen van de leden van de D66-fractie
De leden van de D66-fractie hebben met ontzetting gekeken naar de opstelling van Orbán sinds de start van het Hongaarse voorzitterschap. Zij keuren ten zeerste af hoe Orbán zijn voorzitterschap – en daarmee de gehele Europese Unie – misbruikt voor zijn eigen internationale positie. De ontmoetingen van Orbán met Poetin en Xi Jinping, bewust gepland in de eerste week van het Hongaarse voorzitterschap, laten er geen twijfel over bestaan waar zijn loyaliteiten liggen. Dit maakte hij direct duidelijk door na zijn bezoek aan Moskou de woorden van Poetin te herhalen richting de voorzitter van de Europese Raad. Orbán stelde bijvoorbeeld dat de tijd niet aan de kant van Oekraïne, maar aan de kant van de Russische strijdkrachten zou staan. Orbán wekte tijdens deze bezoeken daarnaast de indruk dat hij namens de EU zou spreken, terwijl hij geen enkel mandaat heeft om namens de EU met derde landen te spreken of te onderhandelen. Deelt de Minister de opvatting met de aan het woord zijnde leden dat Orbán hiermee zowel de Europese Unie als de veiligheid van Oekraïne ondermijnt, zo vragen zij.
De leden van de D66-fractie zijn van mening dat het kabinet op geen enkele manier moet meewerken aan het legitimeren van de manier waarop Orbán zijn positie misbruikt en roepen het kabinet op om zich aan te sluiten bij het initiatief om in plaats van de informele Raad Buitenlandse Zaken (RBZ) van augustus een formele RBZ in Brussel te laten plaatsvinden. Tevens roepen zij het kabinet op om dit initiatief ook te nemen voor alle andere informele raden onder het Hongaarse voorzitterschap. Daarnaast roepen de leden van de D66-fractie het kabinet op om geen bewindspersonen naar informele raden te sturen indien deze wel doorgaan, zoals reeds is gedaan bij de informele Raad voor Concurrentievermogen van 8 en 9 juli. Zij horen hierop graag een reactie van de Minister. Voorts lezen deze leden dat Polen voornemens is de juridische dienst van de Raad om advies te vragen over de rol van het voorzitterschap bij het EU-buitenlandbeleid en over de vraag wat «loyale samenwerking» in dit kader behelst. Steunt het kabinet Polen in dit verzoek en kan de Minister toezeggen te pleiten voor een spoedige afhandeling hiervan, zo vragen de leden van de D66-fractie.
De leden van de D66-fractie vinden het zorgelijk om te lezen dat Hongarije de steun aan Oekraïne niet als prioriteit heeft aangemerkt. Zij vragen de Minister dit wél als prioriteit te behandelen, ongeacht de opstelling van de Hongaren. De aan het woord zijnde leden zien een risico voor wapenleveranties en financiering van de EU-missie voor Oekraïne als gevolg van de Hongaarse blokkade op financiering van militaire steun aan Oekraïne via de Europese Vredesfaciliteit. Deelt de Minister deze zorgen en, zo ja, welke concrete stappen gaat hij nemen om te voorkomen dat deze blokkade voor een vermindering in steun aan Oekraïne zorgt, zo vragen deze leden.
De leden van de D66-fractie menen dat in het veertiende sanctiepakket goede stappen zijn gezet, maar zij waren teleurgesteld over het ontbreken van een «no Russia-clause». Deze week was opnieuw te lezen dat uit douanegegevens blijkt dat het Nederlandse bedrijf AkzoNobel via omwegen producten levert aan Rusland en daarmee miljoenen aan belasting heeft afgedragen aan het Kremlin. Kan de Minister toezeggen dat hij stevige druk zal zetten op de aangekondigde impact assessment van een «no Russia-clause», zodat deze niet opnieuw zal ontbreken in het nieuwe sanctiepakket, zo vragen deze leden. Zij vragen de Minister voorts om onderhandelingen over het vijftiende sanctiepakket niet af te wachten als het impact assessment eerder beschikbaar is, maar om dan direct actie te ondernemen richting het invoeren van een «no Russia-clause». Daarnaast zijn deze leden geschrokken van het bericht dat de Nederlandse Kustwacht de sancties tegen Rusland al een jaar niet handhaaft vanwege capaciteitsgebrek. Dit is zeer zorgelijk, gezien het feit dat de Russische olie- en gasinkomsten opnieuw zijn gestegen, wat directe invloed heeft op de oorlogskas. De leden van de D66-fractie vragen de Minister daarom toe te zeggen dat de handhaving van álle sancties in de veertien sanctiepakketten zo snel mogelijk wordt hervat en dat bij toekomstige sanctiepakketten altijd prioriteit wordt gegeven aan handhaving hiervan. Daarnaast ontvangen deze leden graag een uitgebreide reactie van de Minister op deze berichtgeving in NRC1 over de sanctie-ontwijking door de Russische schaduwvloot. Wanneer was de Minister op de hoogte dat de Kustwacht niet alle sancties handhaaft? Wat is de impact hiervan over het afgelopen jaar geweest en welke stappen gaat hij zetten om te zorgen dat álle sancties worden gehandhaafd, zo vragen deze leden.
De leden van de D66-fractie maken zich grote zorgen over de almaar verslechterende situatie in Gaza met als nieuwe dieptepunten de gerichte aanval op het United Nations Relief and Works Agency for Palestine Refugees in the Near East (UNRWA)-hoofdkwartier en opnieuw bombardementen op scholen met grote aantallen burgerslachtoffers als gevolg. De humanitaire noden blijven ook groter worden. De kans op algehele hongersnood in Gaza is hoog en de situatie is catastrofaal. Medische zorg is zo goed als onbereikbaar, reguliere ziekenhuizen zijn er niet meer. Te midden van deze humanitaire ramp wordt Gazanen om de haverklap opgedragen hun verblijfplaats te verlaten. Het verbaasde de aan het woord zijnde leden daarom om te lezen dat de Minister voornemens is zich mínder te willen uitspreken jegens Israël. Het verleden heeft laten zien dat gesprekken en oproepen niet hebben geleid tot minder geweld of tot meer humanitaire hulp. De aan het woord zijnde leden vragen de Minister daarom om de positie van het Nederlandse kabinet niet af te zwakken, maar te laten zien dat ook dit kabinet pal voor het internationale recht staat. In dat licht vragen zij de Minister ook toe te zeggen zich volledig te scharen achter het Internationale Strafhof, indien wordt besloten over te gaan tot het uitgeven van arrestatiebevelen tegen zowel de kopstukken van Hamas als Netanyahu en Gallant.
Voorts lezen de leden van de D66-fractie dat Israël niet akkoord gaat met een ad-hoc bijeenkomst van de EU-Israël Associatieraad, maar slechts bereid is tot een reguliere Associatieraad tijdens het Hongaarse voorzitterschap, waarbij de Israël-Palestijnse relaties niet mogen worden besproken. De leden van de D66-fractie vinden dit onacceptabel en roepen de Minister met klem op om een stevig signaal aan Israël af te geven dat, indien zij niet bereid is tot de verzochte bijeenkomst, andere maatregelen getroffen zullen worden. Kan de Minister tevens toezeggen dat hij alleen akkoord zal gaan met een reguliere Associatieraad, als deze wordt georganiseerd door de Europese Dienst voor Extern Optreden (EDEO) en er ook gesproken zal worden over de situatie in Gaza, zo vragen deze leden.
Vragen en opmerkingen van de leden van de SGP-fractie
De leden van de SGP-fractie hebben de stukken ten behoeve van de Raad Buitenlandse Zaken op 22 juli gelezen en hebben daarover de volgende vragen en opmerkingen.
De leden van de SGP-fractie lezen met interesse in de conclusies van de Europese Raad dat er wordt gewerkt aan het opbouwen van de Palestijnse Autoriteit en haar institutionele capaciteiten. Voor welke conditionaliteit zet het kabinet zich hierbij in, zo vragen deze leden. Wordt in dat gesprek ook het beëindigen van het martelarenfonds besproken? Wat zijn de doelen die het kabinet voor ogen heeft bij het opbouwen van de Libanese Armed Forces (LAF), zo vragen de leden van de SGP-fractie.
Hoe reageert het kabinet op de vergaande wensen van Ierland, België en Spanje met betrekking tot de Associatieovereenkomst EU-Israël, zo vragen deze leden voorts. Is het kabinet het met de leden van de SGP-fractie eens dat die buitengewoon onwenselijk zijn?
Hoe verhoudt het Europees sanctioneren van gewelddadige kolonisten zich tot een Israëlische nationale aanpak, zo vragen de leden van de SGP-fractie. Wordt er in gesprekken met de Israëlische regering gevraagd of zij dit geweld zelf kunnen aanpakken?
− Geannoteerde agenda Raad Buitenlandse Zaken van 22 juli 2024 (Kamerstuk 21 501-02, nr. 2918)
− Verslag Raad Buitenlandse Zaken 24 juni 2024 (21 501-02, nr. 2917)
Kopieer de link naar uw clipboard
https://zoek.officielebekendmakingen.nl/nds-tk-2024D29045.html
De hier aangeboden pdf-bestanden van het Staatsblad, Staatscourant, Tractatenblad, provinciaal blad, gemeenteblad, waterschapsblad en blad gemeenschappelijke regeling vormen de formele bekendmakingen in de zin van de Bekendmakingswet en de Rijkswet goedkeuring en bekendmaking verdragen voor zover ze na 1 juli 2009 zijn uitgegeven. Voor pdf-publicaties van vóór deze datum geldt dat alleen de in papieren vorm uitgegeven bladen formele status hebben; de hier aangeboden elektronische versies daarvan worden bij wijze van service aangeboden.