2024D28143 LIJST VAN VRAGEN

De vaste commissie voor Financiën heeft over een brief van de Staatssecretaris van Financiën – Voortgangsrapportage hersteloperatie toeslagen over de periode januari – april 2024 (Kamerstuk 31 066, nr. 1093) de navolgende vragen ter beantwoording aan de Staatssecretaris voorgelegd.

De voorzitter van de commissie,

Tielen

Adjunct-griffier van de commissie,

Meijerink

Nr

Vraag

   

1

Wordt een nog verdere toename van het aantal aanmeldingen verwacht vanwege een verschoonbare termijnovertreding?

2

Hoe groot is de verwachte doorstroom van personeel bij de UHT van de eerste toets naar de integrale beoordeling en wat is de verwachte toename van het aantal beoordeelde integrale beoordelingen hierdoor?

3

Kunt u een nadere duiding geven van de samenstelling van de categorie «2c. overige aanvragers die afzien van beoordeling»?

4

De Voortgangsrapportage geeft aan dat het huidige doorstroompercentage van ouders die na de integrale beoordeling kiezen voor een aanvullende schaderoute ongeveer 25 procent bedraagt. Is de verwachting dat dit percentage in de toekomst omhoog zal gaan en zo ja, kunt u daar een duiding bij geven?

5

Hoe kan het lagere aantal beschikkingen bij de CWS in het afgelopen kwartaal ten opzichte van het kwartaal daarvoor worden verklaard?

6

Wat is de verwachting van het aantal aanmeldingen voor de Regieroute VSO als deze verder wordt opgeschaald, ook in relatie tot de SGH-route?

7

De Voortgangsrapportage geeft aan dat 52 procent van de bezwaren ongegrond is, kunnen hieruit lessen worden getrokken om deze vroegtijdig te signaleren of te voorkomen?

8

Hoe vaak komt het voor dat ouders/gemachtigden aangeven geen behoefte te hebben aan een gesprek met de UHT en om welke redenen?

9

Zijn er nog andere maatregelen behalve het afdoen van bezwaren middels een schikkingsvoorstel die zijn overwogen om het bezwaarproces te versnellen en zo ja, welke?

10

Hoe wordt voorkomen dat het afdoen van bezwaren middels een schikkingsvoorstel juist een aanzuigende werking heeft op het aantal bezwaren?

11

Hoe wordt de samenwerking binnen de UHT en de kwaliteit geborgd bij het inhuren van complete bezwarenteams?

12

Wat is de reden voor de afname van het aantal adviezen vanuit de BAC in het eerste kwartaal van 2024?

13

Hoeveel middelen zijn naar verwachting nodig om toekomstige dwangsommen uit te keren als gevolg van beroepen niet tijdig beslissen (BNTB)?

14

In hoeverre is voor ouders duidelijk dat een (hoger) beroep in veel gevallen de procedure verder verlengt, maar vaak niet het gewenste inhoudelijke resultaat heeft?

15

Op welke manieren kunnen jongeren beter worden bereikt en in hoeverre is er vanuit de doelgroep zelf actieve vraag naar financieel advies en ondersteuning?

16

Welke stappen worden er gezet om de expertise en capaciteit op het gebied van psychosociale problemen en rouwverwerking verder te ontwikkelen?

17

Hoe verloopt de informatieverstrekking aan gemeenten over ouders die in de integrale beoordeling een negatieve beschikking hebben gekregen?

18

Zijn er voorbeelden te noemen van de bijzondere situaties waardoor kinderen nog niet beschikt en betaald zijn?

19

Wanneer wordt verwacht dat er meer duidelijkheid komt over de mogelijkheden voor ex-toeslagpartners om ook het traject van een aanvullende schaderoute te doorlopen?

20

Hoe kunnen ondernemers met zakelijke schulden die tot nu toe nog niet zijn bereikt, alsnog bereikt worden en welke inspanningen vinden daarvoor reeds plaats?

21

Wat is de verwachting van het bedrag dat de UHT aan rentebetalingen moet voldoen en hoe staat dit in verhouding met de uitvoeringskosten van de herstelactie wettelijke rente?

Naar boven