2024D21255 LIJST VAN VRAGEN

De commissie voor de Rijksuitgaven heeft een aantal vragen voorgelegd aan de Minister van Financiën over de brief van de Algemene Rekenkamer van 15 mei 2024 inzake het rapport Staat van de Rijksverantwoording 2023 (Kamerstuk 36 560, nr. 3).

De fungerend voorzitter van de commissie,

Sneller

De waarnemend griffier van de commissie,

Weeber

Nr

Vraag

   

1

Kunt u een compleet overzicht geven van alle koopkrachtmaatregelen die tijdens Rutte IV zijn genomen (graag uitsplitsen per maatregel, jaar en bedrag)? Gaat het nog steeds om 17,2 miljard euro (stand Miljoenennota 2023)? Kunt u tevens per maatregel aangeven wanneer deze afliep? Welke koopkrachtmaatregelen liepen in 2023 af en welke bedragen waren daarvoor gereserveerd? Kunt u hetzelfde vermelden voor het jaar 2024?

2

Kunt u de maatregelen uit tabel 2.21 Augustusbesluitvorming bij de Miljoenennota 2023 updaten met hoeveel er uiteindelijk is uitgegeven aan de desbetreffende maatregelen?

3

Waarom is het aantal door de Algemene Rekenkamer geconstateerde onvolkomenheden bij de ministeries van Defensie en Financiën duidelijk hoger dan de onvolkomenheden bij andere ministeries?

4

Waarom is het aantal door de Algemene Rekenkamer geconstateerde onvolkomenheden bij het Ministerie van VWS structureel zo hoog?

5

De Algemene Rekenkamer constateert dat het gestelde doel met betrekking tot de CO2-reductie bij lange na niet op tijd zal worden gehaald. Waarom is er zoveel achterstand?

6

De Algemene Rekenkamer constateert dat 63% van de projecten bij Defensie is vertraagd, onder andere omdat het materieelbeheer niet op orde is en grip ontbreekt. Wat wordt daar aan gedaan?

7

Van de door de Algemene Rekenkamer gedane aanbevelingen wordt 70% opgevolgd. Wat zijn de belangrijkste redenen waarom dat voor de andere 30% niet het geval is?

8

In hoeverre deelt u de inschatting van de Algemene Rekenkamer dat het, gelet op het personeelstekort en de afhankelijkheid van extern personeel, bij met name Toeslagen «uitdagend» blijft om het inkoopbeheer op orde te krijgen?

9

Hoe kan de modernisering van de IT-systemen voor de omzetbelasting, inkomstenbelasting en loonbelasting in 2026 worden afgerond als de tussentijdse doelstelling voor 2023 niet is gehaald?

Naar boven