2024D20861 LIJST VAN VRAGEN

De vaste commissie voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking heeft een aantal vragen voorgelegd aan de Minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking over het Jaarverslag Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking 2023 (Kamerstuk 36 560 XVII, nr. 1).

De fungerend voorzitter van de commissie,

Thijssen

Adjunct-griffier van de commissie,

Prenger

Nr

Vraag

   

1

Wat zijn de specifieke maatregelen die zijn genomen om de arbeidskrapte te verlichten en hoe effectief zijn deze maatregelen gebleken?

2

Op welke SDG’s wordt momenteel de minste voortgang geboekt?

3

Zijn er al resultaten met betrekking tot de toegenomen samenwerking tussen Nederland en de Verenigde Staten op het gebied van opkomende technologieën, connectiviteit en duurzame handel en zo ja, welke zijn dat?

4

Zijn er inmiddels landen die op grond van artikel 10 van de herziene Europese Dual Use verordening een vergunningsplicht hebben overgenomen?

5

Is in het onderzoek naar Nederlandse bedrijven actief in de internationale mijnbouwsector ook onderzocht of bedrijven zich aan de OESO-richtlijnen houden, om te zorgen voor duurzame waardeketens? Kan dit onderzoek gedeeld worden met de Kamer?

6

Wat is de aantoonbare extra bijdrage aan het BBP naar aanleiding van de 15 economische missies in 2023?

7

Welke stappen doorloopt de overheid als bedrijven die deelnemen aan economische missies zich niet aan de OESO-richtlijnen voor IMVO houden? Hoe vaak heeft de overheid een bedrijf uitgesloten van een missie omdat het bedrijf zich niet aan de OESO-richtlijnen houdt?

8

Hoe betrekt de overheid het (lokaal) maatschappelijk middenveld bij de totstandkoming van briefings over due diligence voor deelnemende bedrijven aan economische missies? Op welke manier worden zij geconsulteerd?

9

Wat zijn de resultaten van gebruik van het IMVO-toetsingskader bij alle economische missies sinds 1 april 2023? Zijn er bedrijven die niet mee mochten met handelsmissies, of bedrijven die eerst verbeteringen moesten laten zien op IMVO voordat ze mee mochten met handelsmissies?

10

Hoeveel bedrijven hebben in 2023 gebruik gemaakt van het IMVO-steunpunt en wat is de verwachting voor 2024?

11

Blijven de OESO-richtlijnen de basis vormen van het Nederlandse IMVO-beleid in de context van de voorgestelde doordachte mix van verplichtende en vrijwillige maatregelen? Komt er een nieuwe doelstelling voor het naleven van de OESO-richtlijnen? Waarom wel/niet? Indien wel, hoe gaat die doelstelling behaald worden? En indien wel, voor welke groep bedrijven gaat deze gelden? Blijven OESO-richtlijnen ook leidend voor bedrijven die niet door de Europese IMVO-richtlijn (CSDDD) gedekt worden en/of daar waar wettelijke verplichtingen minder verstrekkend zijn dan de verwachtingen onder de OESO-richtlijnen?

12

Hoeveel bedrijven zijn er in 2023 bijgekomen die de OESO-richtlijnen onderschrijven en hoeveel die de zes stappen van due diligence uitvoeren?

13

Hoe staat de bijdrage van 150 miljoen euro die Nederland ten behoeve van de dertiende middelenaanvulling van het VN Landbouw Ontwikkelingsfonds (IFAD) heeft gedaan in verhouding tot de bijdrage van andere Europese lidstaten?

14

Op welke wijze heeft Nederland de werkwijze in het kader van veiligheid en rechtsorde in Mali en Niger aangepast en is hiervoor staand beleid?

15

Welk gedeelte van de 59 miljoen euro per jaar die wordt uitgetrokken voor migratiesamenwerking wordt gebruikt voor het beperken van irreguliere migratie en het bevorderen van terugkeer bij onrechtmatig verblijf?

16

Waarom wordt er geen melding gemaakt van het respecteren en beschermen van mensenrechten als cruciaal onderdeel van migratiesamenwerking? Bent u bereid dat alsnog te doen? Zo ja, hoe? Zo nee, waarom niet?

17

Hoe staat het bedrag van 78 miljoen euro uit het EU-budget, dat via Delegated Cooperation aan Nederland is verstrekt, in verhouding tot de bedragen die aan landen als Duitsland en Frankrijk worden verstrekt?

18

Voor welke onderwerpen / doeleinden zijn de extra EU-middelen aan Nederland via Delegated Cooperation verstrekt? Worden maatschappelijke organisaties en vakbonden hierbij betrokken?

19

Hoeveel is de export uit ontwikkelingslanden toegenomen in 2023 ten opzichte van de export uit ontwikkelingslanden in 2022 en in welke sectoren zit de meeste groei?

20

Wat verklaart dat minder mensen dan verwacht in 2023 voordeel ondervinden van verbeterd stroomgebied beheer en veiligere delta’s en hoe lopen de gesprekken met samenwerkingspartners hierover?

21

Kunt u per SDG aangeven in welke mate deze resultaten naar verwachting zullen doorlopen in de aankomende jaren in vastliggende contracten met uitvoerende partijen?

22

Hoe verklaart u dat tien jaar na de doelstelling dat 90% van de grote bedrijven in Nederland de OESO-richtlijnen onderschrijven, slechts 41% van de grote bedrijven dit doet? Hoe kan het dat in de laatste vier jaar er slechts een toename was van 6% en welke lessen kunnen daaruit getrokken worden?

23

Welk aandeel van grote bedrijven in Nederland die vallen onder de financiële sector onderschrijft expliciet dat de OESO richtlijnen voor multinationale ondernemingen het referentiekader vormen voor hun internationale activiteiten? Kunt u hetzelfde aangeven voor de voedingsmiddelensector, de olie- en gassector, en de offshore sector?

24

Welke stappen zullen ondernomen worden om de voorgenomen streefwaarde van 90% van grote bedrijven dat de OESO-richtlijnen onderschrijft alsnog te bereiken in 2025, waarvoor de huidige realisatie meer dan verdubbeld moet worden?

25

Wat zijn de grootste risico’s die zijn geïdentificeerd in het overzicht van risicoregelingen en welke stappen zijn ondernomen om deze risico’s te mitigeren?

26

Welke concrete resultaten zijn er behaald met de programma’s gericht op duurzame economische ontwikkeling, handel en investeringen in 2023? Graag een overzicht.

27

Wat doet de overheid met de grote groep bedrijven die niet onder de aanstaande IMVO-wet (de CSDDD) dreigen te vallen maar wel onder de CSRD? Ontstaan onduidelijkheden voor bedrijven als zij wel onder de CSRD vallen maar niet onder de CSDDD? Is het een optie om deze doelgroepen gelijk te trekken?

28

Hoe borgt u de OESO-richtlijnen nu Europese IMVO-wetgeving (CSDDD) daarvan af lijkt te wijken?

29

Wat zijn de grootste uitdagingen voor de posten in combinatielanden om Nederlandse bedrijven goed te positioneren en op welke wijze helpt de RVO hen hierbij en welke mogelijkheden zijn er nog om hier meer inzet op te plegen?

30

Welke indicatoren zijn gebruikt om de voortgang te meten op het gebied van duurzame ontwikkeling en hoe zijn deze indicatoren tot stand gekomen?

31

Worden de bijdragen voor Economic governance and institutions en infrastructuurontwikkeling bij de bijdragen aan internationale organisaties, waarop in 2023 uiteindelijk minder is uitgegeven dan begroot, alsnog volledig gecompenseerd in komende jaren?

32

Hoeveel geld is er specifiek toegewezen aan initiatieven voor voedselzekerheid en welke concrete resultaten zijn er behaald in 2023? En hoe wordt dit gemeten?

33

Welke projecten zijn gefinancierd onder het artikel Sociale vooruitgang en wat waren de meetbare uitkomsten van deze projecten? Graag een overzicht van de 10 belangrijkste projecten.

34

Hoe verhouden de constateringen dat «centraal stellen van migratie in migratiesamenwerkingen de effectiviteit niet ten goede komt, omdat de belangen en wensen van partnerlanden ook op andere terreinen liggen» en dat «de impact van zo’n samenwerking moeilijk te meten valt», zich tot het verhogen en versterken van migratiesamenwerking waarvan u op pagina 22 melding maakt?

35

Wat zijn volgens u de belangrijkste bijdragen van Nederland aan multilaterale samenwerkingen en hoe worden deze bijdragen geëvalueerd op hun effectiviteit?

36

Wat zijn de meest opvallende verschillen tussen de oorspronkelijk vastgestelde begroting en de uiteindelijke realisatie in de verantwoordingsstaat?

37

Wat is de reden achter de negatieve bijstellingen die samenhangen met verplichtingen uit voorgaande boekjaren en hoe wordt dit in de toekomst voorkomen?

38

Welke moties en toezeggingen zijn niet nagekomen en wat zijn de redenen hiervoor?

39

Wanneer verwacht het kabinet de motie Thijssen over het formuleren van beleid over hoe stakeholders als ngo’s en vakbonden betrokken worden bij de totstandkoming en monitoring van strategische partnerschappen (Kamerstuk 29 237, nr. 195), die nu de status «in behandeling» heeft, te hebben uitgewerkt? Worden maatschappelijke organisaties en vakbonden op dit moment betrokken bij de uitwerking van de strategische partnerschappen?

40

Kan een stand van zaken worden gegeven over de uitvoering van de motie Thijssen/Amhaouch over in kaart brengen waar Nederlandse voedselexport de voedselproductie in derde landen in de weg zit (Kamerstuk 29 237, nr. 196)? Bij welke externe instantie is dit onderzoek belegd? Welke ministeries zijn betrokken? En hoe is de input van derde (partner)landen hierin geborgd?

41

Nu meer dan een half jaar is verstreken sinds het aannemen van de motie Thijssen over inzichtelijker maken of de SDG-toets daadwerkelijk wordt toegepast (Kamerstuk 36 180, nr. 88), kan een stand van zaken worden gegeven over de uitvoering van deze motie?

42

Op pagina 92 zegt u toe om «in het eerste kwartaal van 2024 de evaluatie van Invest International aan de Kamer te sturen». Kunt u de Kamer informeren over de voortgang van deze toezegging en wanneer de Kamer uitsluitsel hierover kan verwachten?

43

Hoeveel gevallen van misbruik en oneigenlijk gebruik zijn gemeld en welke maatregelen zijn genomen om dit te voorkomen in de toekomst?

44

Wat zijn de belangrijkste bevindingen met betrekking tot het focusonderwerp «Resultaatbereik in relatie tot onderuitputting» en welke aanbevelingen zijn er gedaan om deze onderuitputting aan te pakken?

45

Zal het aangepaste monitoringsonderzoek, waarin bedrijven die onder de CSRD vallen worden getoetst op toepassing van de zes stappen van gepaste zorgvuldigheid, op basis zijn van de OESO-richtlijnen in lijn met voorgaande monitoringsonderzoeken?

Naar boven