2023D23596 VERSLAG HOUDENDE EEN LIJST VAN VRAGEN

De vaste commissie voor Economische Zaken en Klimaat, belast met het voorbereidend onderzoek van dit voorstel van wet, heeft de eer als volgt verslag uit te brengen in de vorm van een lijst van vragen.

De ondervoorzitter van de commissie,

Valstar

De griffier van de commissie,

Nava

Nr

Vraag

   

1

Aangezien het Klimaatpakket een nieuwe energiebelastingschijf van 800 m3 bevat terwijl de Voorjaarsnota ook een nieuwe energiebelastingschijf bevat maar dan van 1.200 m3, kunt u aangeven welk van deze twee beleidsdocumenten juist is?

2

Kunt u toelichten hoe de in het klimaatpakket aangekondigde toevoeging van een nieuwe schijf in de energiebelasting van 800 m3 werkt voor blokverwarming?

3

Kunt u uitleggen waarom er in het Klimaatpakket wordt geschreven dat «Voor huishoudens worden de tarieven tot een bepaald gasverbruik verlaagd,» gezien het Klimaatpakket een energiebelastingtarief 2025 voorstelt van 0.4.898 EUR/m3 voor 0–800 m3/jaar en 0.672 EUR/m3 voor 900–170,000 m3/jaar, terwijl de huidige energiebelasting 2023 0,48.980 EUR/m3 bedraagt voor 0–170,000 m3/jaar, waarmee beide tarieven gelijk of hoger liggen?

4

Kunt u aangeven of de verlaging van de energiebelasting op aardgas voor huishoudens ook doorgezet wordt in een verlaging van het Niet Meer Dan Anders (NMDA) tarief voor collectieve warmte? Is deze verlaging voor de warmtesector, waarvan de ACM onder-rendementen heeft geconstateerd, op te vangen of zet dit een rem op de warmtetransitie en op de leveringszekerheid?

5

Kunt u in een tabel overzichtelijk maken welke bezuinigingen (cumulatief bedrag of structureel) worden doorgevoerd op de suppletoire begroting van EZK, Nationaal Groeifonds en het klimaatfonds en per bezuiniging aangeven waar dit precies neerkomt en wat de implicaties daarvan mogelijkerwijs kunnen zijn?

6

Wat zijn de plannen voor 2024 rondom de energiebelastingtarieven? Waarom worden in het klimaatpakket slechts voorlopige plannen vanaf 2025 genoemd?

7

Kunt u specifieker het proces toelichten hoe u de klimaatbesluitvorming budgettair zal verwerken en daarbij in het bijzonder ingaan op de overboeking van middelen nog voordat het Klimaatfonds is ingesteld?

8

Hoeveel verwacht u aan uitgaven voor de Tegemoetkoming Energiekosten (TEK) in 2024?

9

Van welke gemiddelde (totale) elektriciteitsprijs gaat u uit voor de SDE, SDE+ en SDE++ per jaar tot en met 2030?

10

Hoe groot is de budgettaire meevaller bij een gemiddelde (totale) elektriciteitsprijs die 1 euro hoger ligt dan waarvan uit gegaan wordt in de SDE, SDE+ en SDE++?

11

Hoe groot verwacht u de meevaller op de SDE, SDE+ en SDE++ de komende jaren? Kunt u dit per regeling en per jaar uitsplitsen tot en met 2030?

12

Kunt u een rekenvoorbeeld geven waarom er is gekozen om het tijdelijke prijsplafond energie kleinverbruikers met 6.119 mln. naar beneden bij te stellen?

13

Kunt u uiteenzetten wanneer de statistische overdracht aan Denenmarken zal plaatsvinden?

14

Wat verandert aan de begroting indien de statistische overdracht aan Denenmarken uitgesteld wordt?

15

Kunt u een totaaloverzicht geven van de bestemming van het SDE-budget in de jaren 2021, 2022 en 2023 met bijzondere aandacht voor bestemmingen buiten de subsidieregeling zoals flankerend beleid of bezuinigingen?

16

Kunt u een totaaloverzicht geven van de aangenomen kosten van de

energiemaatregelen en de dekkingsbronnen die daartegenover staan, inclusief de dekking aan de lastenkant en de genoemde SDE-meevaller?

17

Kunt u aangeven van welke raming u uitgaat voor de komende jaren voor de SDE uitgaven en deze relateren aan de zogenoemde «SDE-meevaller» die u incalculeert en de SDE-ronde in 2023?

18

Wat zijn de btw-opbrengsten van de vergoeding van het Norg-akkoord?

19

Kunt u een overzicht geven waar alle bij het Norg akkoord horende kosten en baten in 2022 en 2023 in samenhang worden weergegeven? Kunt u daarbij aangeven bij welke partijen deze kosten en baten zijn neergeslagen?

20

Wat is de achtergrond van de reservering Economische Veiligheid en wat zijn de beoogde doelen van dit fonds?

21

Wanneer komt de uitwerking van de reservering Economische veiligheid naar de Kamer?

22

Waarom is ervoor gekozen om de middelen voor de reservering Economische Veiligheid uit de loon- en prijsbijstelling van het Nationaal Groeifonds te halen?

23

Op welke ETS-prijs zijn de geschatte ETS-ontvangsten gebaseerd?

24

Bent u voornemens om de komende jaren verder te blijven inzetten op een veiling voor WOZ?

25

Kunt u verder specificeren hoe u komt tot de verwachte ontvangsten vanuit de Mijnbouwwet?

26

Kunt u verder specificeren hoe u komt tot de verwachte ontvangsten vanuit EBN?

27

Hoe komen de Ombuigingen Bedrijfslevenbeleid zoals opgenomen in de Voorjaarsnota 2023 (p. 114) terug in de 1e suppletoire begroting EZK 2023 en om welke posten hoeveel budget per post gaat het precies?

28

Kunt u aangeven wat initieel de omvang van de loon en prijsbijstelling van het Groeifonds als het (nog in te stellen) Klimaatfonds was en welk deel u inzet voor andere doeleinden, zoals de rijksbrede dekkingsopgave?

29

Kunt u toelichten wat de gevolgen kunnen zijn van het niet (volledig) compenseren van het Klimaatfonds voor inflatie?

30

Heeft de vertraging in het prenotificatietraject gevolgen voor de Nederlandse inzet voor het Competence Center van de Chipsact?

31

Kunt u in overleg met RVO per regeling uw ideeën schetsen wat er moet gebeuren om te zorgen dat het budget wel uitgeput raakt en zorgen dat deze middelen terecht komen bij startups die juist in de vroege fase behoefte hebben aan financiering.

32

Kunt u aangeven waarom in de Voorjaarsnota niet is ingezet op extra middelen voor innovatieve mkb en start- en scale-up beleid, dat in de recente Kamerbrief «Startups en scale-ups als motor voor transities en groei» uiteen is gezet. Hoe gaat dit beleid dan gefinancierd worden?

33

Kunt u per regeling aangeven wat de reden is van het niet gebruiken en de onderuitputting van de stimuleringsregelingen?

34

Bent bereid om bij nieuwe onderuitputting te bezien hoe de beschikbare middelen voor de Seed Capital regeling op een andere manier beschikbaar kunnen worden gesteld bijvoorbeeld door middel van een fiscale stimulans gericht op investeringen door ervaren ondernemers?

35

Wordt de inzet van de ISDE-regeling voor het stimuleren van kleinschalige zon-PV projecten en plaatsing van kleine windturbines (naar aanleiding van het amendement 35 300-XIII nr. 16) vanaf 2024 gecontinueerd?

36

Kunt u specifieker het proces toelichten hoe u de klimaatbesluitvorming budgettair zal verwerken en daarbij in het bijzonder ingaan op de overboeking van middelen nog voordat het Klimaatfonds is ingesteld?

37

Kunt u uitleggen waarom er een afbouw is van Carbon Capture Storage (CCS)?

38

Kunt ingaan op de redenen waarom de subsidie voor het Rijswijk Centre for Sustainable Geo-energy wordt afgebouwd?

39

Uit welke post werd de subsidie voor het Rijswijk Centre for Sustainable Geo-energy gefinancieerd?

40

Zijn er andere organisaties dan het Rijswijk Centre for Sustainable Geo-energy die onderzoek doen naar de doorontwikkeling van geothermie en de ondergrondse (CO2, waterstof en warmte)opslag voor de energietransitie?

41

Kunt u aangeven hoe u tot de optelling van de CO2 reductie per sectoren bent gekomen, gezien de reductie bij veel sectoren niet optelt tot de ingeboekte CO2 reductie?

42

Kunt u een indicatie geven, per maatregel, wanneer de maatregel uit het Klimaatpakket uitgewerkt moet zijn, deze inwerking moet treden en deze bij de Tweede Kamer ter behandeling wordt aangeboden?

43

Kunt u uitleggen waar het verschil vandaan komt tussen het IBO, waarin staat dat de maatregel voor CO2 vrij regelbaar vermogen (zowel gascentrales én BECCS) in totaal 1 Mton reductie oplevert, terwijl in het Klimaatpakket staat dat CO2 vrije gascentrales alleen al 1,3 Mton oplevert, wat samen met 1,5 Mton door BECCS optelt tot 2,8 Mton?

44

Hoe wilt u 1,5 Mton aan negatieve CO2-emissies met BECCS, zoals in het Klimaatpakket wordt verwacht, realiseren, aangezien hiervoor geen beleid is aangekondigd en geen budget is gereserveerd? Welke maatregelen en beslissingen zijn er nodig om dit tijdig te realiseren? Wat wordt bedoeld met de genoemde einddatum, en welke einddatum heeft u voor ogen?

45

Wat is het effect van de bijmengverplichting groen gas op de energierekening van huishoudens in zowel voor 2025, als voor latere jaren?

46

Kunt u toelichten of het volgens Europese regels mogelijk is om buitenlandse groen gas certificaten uit te sluiten van de Nederlandse bijmengverplichting, zodat huishoudens in Nederland niet betalen voor buitenlands groen gas?

47

Kunt u aangeven of de energie die wordt gebruikt bij de opwekking van groen gas belast wordt? Zo ja, is dat in lijn met de afspraken rondom het voorkomen van dubbele energiebelasting?

48

Aangezien in de gebouwde omgeving bijna de volledige reductie wordt gerealiseerd in de utiliteitsbouw zonder budgettaire gevolgen, is reëel om te verwachten dat uitsluitend normering tot 1,5 Mton extra reductie kan leiden?

49

Is het wegvallen per 1 januari 2023 van de Energie Investering Aftrek (EIA) weggevallen voor warmte- en koudenetten een bewuste keuze? Welke vertraging levert dit op?

50

Kunt u een overzicht geven van welke middelen uit het klimaatfonds in 2023 worden uitgegeven en of er in 2023 verplichtingen worden aangegaan?

51

Kunt u aangeven waarom er minder is besteed aan de Nuclear Research Group (NRG)?

52

Hoeveel budget wordt er vrijgemaakt om TNO onderzoek te laten verrichten op het gebied van kernenergie?

53

Kunt u een onderbouwing en specificatie geven van de bestemde bedragen voor de uitvoeringskosten klimaat medeoverheden?

54

Kunt u uitleggen wat er wordt bedoeld met ondersteuning van decentrale overheden met 12 miljoen bij het proces van het opstellen en uitvoeren van Regionale Energie Strategieën (RES’en) in 2023?

55

Kunt u een overzicht geven waar alle bij het Norg akkoord horende kosten en baten in 2022 en 2023 in samenhang worden weergegeven?

56

Kunt u daarbij aangeven bij welke partijen deze kosten en baten zijn neergeslagen?

57

Kunt u aangeven wat initieel de omvang van de loon- en prijsbijstelling van het Groeifonds was en welk deel u precies inzet voor andere doeleinden, zoals de rijksbrede dekkingsopgave en de reservering Economische Veiligheid?

58

Wat zijn de gevolgen van het niet (volledig) compenseren van het Nationaal Groeifonds voor inflatie? Komen hiermee bepaalde beleidsdoelen, zoals gericht op digitalisering en robotisering, in het geding?

59

Kunt u toelichten wat het budgettaire én beleidsmatige verschil is tussen direct schrappen in het budget van het Nationaal Groeifonds of het korten op de loon- en prijsbijstelling (LPB)? In hoeverre leidt dit tot andere uitkomsten in de praktijk?

60

Kunt u al aangeven hoe en waaraan de 100 miljoen reservering voor het Beschermingsfonds Economische Veiligheid besteed wordt? Zo nee, wanneer kan de Kamer een uitgewerkt plan hierover verwachten?

Naar boven