2023D22074 LIJST VAN VRAGEN

De commissie voor de Financiën heeft over de brief van de Algemene Rekenkamer van 17 mei 2023 inzake de Verantwoordingsonderzoek 2022 bij het Ministerie van Financiën en Nationale Schuld (Kamerstuk 36 360 IX, nr. 2)

De voorzitter van de commissie,

Tielen

De adjunct-griffier van de commissie,

Lips

Nr

Vraag

   

1

Waarom oordeelt de Algemene Rekenkamer dat het Rijk niet klaar is om volgende crises te weerstaan als gesproken wordt over financieel beheer, als Nederland de afgelopen twee crises eigenlijk in praktijk en ten opzichte van andere Europese lidstaten relatief goed is doorgekomen?

2

Hoe beoordeelt de Algemene Rekenkamer het negatieve oordeel voor wat betreft de tekortkomingen in rechtmatigheid en het feit dat het percentage tekortkomingen erg laag is en de tolerantiegrens licht overschreden, waardoor verbetering te zien is ten opzichte van 2020 en 2021?

3

Hoe vindt de Algemene Rekenkamer de inzet van de taskforce financieel beheer bij geconstateerde tekortkomingen? Voldoet die inzet aan de oproep van de Algemene Rekenkamer aan de Minister van Financiën om hier een sterkere rol in te pakken?

4

Hoe kan beter worden omgegaan met de stijging van tijdsdruk voor controle die de Algemene Rekenkamer constateert en waar kan ruimte in de tijd worden gevonden?

5

Hoe staan de ontwikkelingen als krapte op de arbeidsmarkt, digitalisering, nieuwe eisen aan verslaglegging over duurzaamheid en crises in verhouding tot de constatering van de Algemene Rekenkamer dat de controle onder druk staat, onder andere door tijdsdruk, en hoe kan dit worden verbeterd?

6

Wanneer is de Kamer niet op de juiste wijze geïnformeerd over uitgaven? Voor welk bedrag was dit? Waar hadden deze uitgaven betrekking op?

7

Wat was het totaal bedrag van de uitgaven waarvoor het kabinet een beroep deed op artikel 2.27 van de Comptabiliteitswet?

8

Wat was het totaalbedrag aan uitgaven die het kabinet heeft gedaan van de zeven keer waarmee het kabinet een beroep op artikel 2.27 van de Comptabiliteitswet heeft gedaan, terwijl er feitelijk ruimte was voor parlementaire behandeling? Waar hadden deze uitgaven betrekking op?

9

Heeft de Algemene Rekenkamer zicht op voor hoeveel (fiscale) regelingen het zo is dat er geen inzicht is in het nalevingsgedrag (zoals bij de schenk- en erfbelasting)?

10

Welke verbetermogelijkheden ziet de Algemene Rekenkamer nog wat betreft het toezicht op fiscale regelingen?

11

Welke mogelijkheden ziet de Algemene Rekenkamer om de doelmatigheid van fiscale regelingen beter in beeld te krijgen? Vindt de Algemene Rekenkamer dat hier nu voldoende oog voor is?

12

Hoe kijkt de Algemene Rekenkamer aan tegen het probleem waarbij specialisten niet in loondienst willen komen bij het Ministerie van Financiën/de Belastingdienst? Vindt Algemene Rekenkamer het logisch dat hier een uitzonderingsprocedure voor is of ziet de Algemene Rekenkamer andere oplossingen?

13

Welke verouderde systemen ziet de Algemene Rekenkamer nog meer waar problematiek speelt die lijkt op de problematiek bij het systeem wat betreft de omzetbelasting? Op welke belastingen hebben deze invloed?

Naar boven