2022D40757

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 10 oktober 2022

In de procedurevergadering van 9 september jl. heeft u mij verzocht op het artikel in de Provinciale Zeeuwse Courant Meer artsenwerk in beautysalons, naar aanleiding van de publicatie van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd, te reageren. Hierbij ontvangt u mijn reactie.

Op 9 augustus jl. heeft de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) de factsheet «Veilige zorg in schoonheidssalons, maar kwaliteit kan omhoog»1 gepubliceerd. Diverse media hebben naar aanleiding van het nieuwsbericht gepubliceerd, waaronder de Provinciale Zeeuwse Courant op 10 augustus 2022 («Meer artsenwerk in beautysalons»).

In de genoemde factsheet rapporteert IGJ over haar onderzoek in de branche en concludeert dat de aangeboden behandelingen in de bezochte salons onder verantwoorde voorwaarden plaatsvonden. Vastgestelde tekortkomingen liggen veelal in de randvoorwaardelijke sfeer, zoals het vastleggen van procedures. De individuele salons werden daarop aangesproken. De inspectie heeft geen «misstanden» aangetroffen zoals deze in de media gemeld worden. Voorbehouden handelingen, zoals het toedienen van fillers en botox met behulp van een naald, gebeurden in alle gevallen door een arts. Voor de volledige conclusies verwijs ik u naar het rapport.

De inspectie adviseert de brancheorganisaties de bevindingen van het inspectieonderzoek actief te verspreiden onder haar leden en hen extra te informeren over de wet- en regelgeving en wat dit concreet betekent in de praktijk. Daarnaast adviseert de inspectie mij te onderzoeken op welke wijze onduidelijkheid van de regels voor voorbehouden handelingen in de toekomst kunnen worden weggenomen. Dit advies neem ik mee in het kader van het vervolgtraject van de toekomstbestendigheid van de Wet BIG2.

De salons moeten bij aanschaf van medische hulpmiddelen er goed op letten dat zij aan de geldende wettelijke eisen voldoen, zoals vastgelegd in de Verordening Medische hulpmiddelen (Medical Device Regulation – MDR). De fabrikant/leverancier moet daartoe over een verklaring van conformiteit beschikken waarop dit wordt verklaard. Daarbij moet op het hulpmiddel een CE-markering ter herkenning zijn aangebracht. Salons moeten duidelijke afspraken maken met de leverancier over het onderhoud van het hulpmiddel en de opleiding van de gebruikers. Voor de gebruikers moet altijd inzichtelijk zijn dat het hulpmiddel tijdig is onderhouden en juist is geïnstalleerd. De bekwaamheid van gebruikers voor het gebruik van het hulpmiddel moet vastgelegd zijn.

Het toezicht op de cosmetische sector bestaat uit meer dan alleen bezoeken aan cosmetische schoonheidssalons. Zo heeft de inspectie ook onderzoek laten uitvoeren naar de hyaluronpen en de mesogun door het RIVM. De inspectie ontving de resultaten hiervan nadat de bezoeken aan de salons plaatsvonden. Op basis van de resultaten van het onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu beschouwt de inspectie behandelingen met een mesogun en hyaluronpen als een injectie, en daarmee als een voorbehouden handeling.

Jaarlijks worden er vijftig tot zestig meldingen gedaan bij de inspectie. Naast toezicht op basis van deze meldingen, vult de inspectie haar toezicht risicogericht in. Daarbij wordt jaarlijks bepaald op welke thema’s en/of aanbieders ze zich richt. Daarnaast agendeert IGJ deze thematiek in overleggen met brancheverenigingen (Anbos) en vraagt hier op andere wijzen aandacht voor, zoals door het publiceren van de eerdergenoemde factsheet.

De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, E.J. Kuipers

Naar boven