2022D40271 VERSLAG HOUDENDE EEN LIJST VAN VRAGEN

De vaste commissie voor Buitenlandse Zaken heeft een aantal vragen voorgelegd aan de Minister van Buitenlandse Zaken over de Vaststelling van de begrotingsstaat van het Ministerie van Buitenlandse Zaken (V) voor het jaar 2023 (Kamerstuk 36 200 V).

De voorzitter van de commissie, Heerema

De adjunct-griffier van de commissie, Blom

Nr

Vraag

   

1

Kunt u aangeven hoe het proces van financiële verantwoording van de afdracht aan de Europese Unie (EU) aan het Nederlandse parlement is ingericht? Waarom worden desbetreffende aanbevelingen niet opgevolgd (onder verwijzing naar de brief van de Algemene Rekenkamer d.d. 6 okt 2022)?

2

Hoeveel subsidie ontvangt Stichting Vluchteling van de Nederlandse staat in het algemeen, en van het Ministerie van Buitenlandse Zaken in het bijzonder?

3

Hoeveel subsidie ontvangt Amnesty International van de Nederlandse staat in het algemeen, en van het Ministerie van Buitenlandse Zaken in het bijzonder?

4

Hoeveel subsidie ontvangt Milieudefensie van de Nederlandse staat in het algemeen, en van het Ministerie van Buitenlandse Zaken in het bijzonder?

5

Klopt het dat er in de begroting geen middelen zijn gereserveerd voor (coördinatie van) de handhaving van sancties?

6

Wat is binnen het Makandra-programma de voortgang met betrekking tot visumvrij reizen naar de EU en wordt er overwogen het Makandra-programma te verlengen?

7

Hoe vaak is een Wet Overdracht Tenuitvoerlegging Strafvonnissen (WOTS)-verzoek gesteund en hoe ziet deze ondersteuning er uit?

8

Hoeveel Nederlandse gedetineerden in het buitenland hebben te maken met psychiatrische problematiek?

9

Hoeveel succesvolle strafoverdrachten zijn er afgelopen jaar geweest? Hoeveel weigeringen?

10

Hoeveel Nederlandse gedetineerden in het buitenland hebben ernstige medische aandoeningen? Hoe worden deze ondersteund?

11

Wanneer wordt het aanmerken van Japan als zorgland doorgevoerd in het beleid?

12

Waarom is Singapore gezien de verplichte doodstraf voor drugsdelicten geen zorgland?

13

Wat is het beleid als er signalen binnenkomen dat een Nederlandse gedetineerde in buitenlandse detentie wordt gemarteld? Wordt er bijgehouden hoeveel Nederlanders in buitenlandse detentie worden gemarteld?

14

Zijn er gesprekken met (zorg)landen over het sluiten van de WOTS?

15

Zijn door de Israëlische regering Bennet/Lapid plannen voor nieuwe illegale nederzettingen in Palestijns gebied gewijzigd ten opzichte van de regeringen onder Netanyahu, of is het nederzettingenbeleid onverminderd voortgezet?

16

Is door de Israëlische regering Bennet/Lapid het beleid ten aanzien van het detineren van Palestijnse minderjarigen, en het in strijd met de Geneefse Conventies overbrengen van gedetineerden naar gevangenissen in Israël gewijzigd?

17

Klopt het dat de EU Speciale Vertegenwoordiger voor het Midden-Oosten Vredesproces Sven Koopmans niet met hoge Israëlische politici zoals president Hertzog, premier Lapid en Minister van Defensie Ganz heeft kunnen praten omdat verzoeken daartoe niet worden ingewilligd?

18

Hebben Nederlandse diplomaten rechtszaken van Palestijnen in Israël of bezet Palestina bijgewoond? Zo ja, welke?

19

Zijn er sinds de laatste update hierover nog ontwikkelingen in onderzoeken of zaken naar aanleiding van de doden en gewonden die zijn gevallen bij de demonstraties in het kader van de Grote Mars van de Terugkeer tussen maart 2018 en oktober 2019 waarbij meer dan 200 Palestijnen zijn gedood en 35.000 Palestijnen gewond zijn geraakt?

20

Hebben Israëlische kolonisten woonachtig in de bezette Palestijnse gebieden een visum nodig als ze naar Nederland reizen? Zo nee, waarom niet? Hebben Palestijnen uit ditzelfde gebied een visum nodig als ze naar Nederland reizen?

21

Hebben Nederlanders die naar de bezette Palestijnse gebieden willen reizen hier een visum voor nodig?

22

Zijn er gevallen bekend waarbij de afgelopen vier jaar Nederlanders de toegang tot Israël en bezet Palestina is ontzegd of zijn uitgezet? Indien dit het geval is, wat waren de redenen hiervoor en hoeveel gevallen zijn er bekend?

23

Kunt u aangeven hoe vaak Nederland sinds het kabinet Rutte I bij de Israëlische autoriteiten «bezorgdheid» over (vermeende) Israëlische mensenrechtenschendingen en/of het illegale nederzettingenbeleid heeft overgebracht?

24

Is de Israëlische autoriteiten gevraagd om de aanduiding van zeven Palestijnse maatschappelijke organisatie als «terreurorganisaties» terug te draaien, of is over deze kwestie alleen «bezorgdheid» geuit?

25

Wat is momenteel de juridische status van deze organisaties? Kunnen ze nog normaal functioneren? Zijn deze organisaties nog in staat vrijelijk informatie te vergaren, te documenteren, en bewijsmateriaal aan te leveren aan het Internationaal Strafhof in Den Haag?

26

Wat is de stand van zaken in het achterhalen van de verantwoordelijken voor de moord op de Palestijnse journaliste Shireen Abu Akleh?

27

Draagt de door Nederland gefinancierde plaatsing van assistent-deskundigen uit de allerarmste ontwikkelingslanden op strategische posities in multilaterale organisaties bij aan een betere representatie van nationaliteiten binnen deze organisaties? Welk deel van de 75 plaatsingen valt toe aan Nederlanders en welk deel aan mensen uit ontwikkelingslanden? Hoe heeft deze verdeling zich in de afgelopen jaren ontwikkeld? Hoe zal deze verdeling zich in de komende jaren ontwikkelen?

28

Op welke manieren zet u zich op dit moment in voor het vergroten van de effectiviteit van Verenigde Naties (VN)-vredesmissies? Wordt hier ook specifiek financiering voor gereserveerd?

29

Kunt u een overzicht geven van de door Nederland gesteunde verzoeningsprojecten gericht op vrede van onderop tussen Israëliërs en Palestijnen? Kunt u de financiering hiervan specificeren?

30

Naar welke internationale sportevenementen overweegt de regering deze kabinetsperiode een delegatie vanuit het kabinet of Koninklijk Huis af te vaardigen? Welke rol speelt de mensenrechtensituatie in het gastland in deze overweging?

31

In hoeverre verlenen Nederlandse posten steun aan bedrijven die niet voldoen aan de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO)-richtlijnen? Wordt die steun verleend en zo ja, in welke vorm?

32

Welke rol speelt de grote mondiale voetafdruk, met name als het gaat om CO2-uitstoot, van Nederland in de bilaterale contacten met landen in het globale zuiden die nauwelijks verantwoordelijk zijn voor klimaatverandering, maar wel geconfronteerd worden met de grootste consequenties hiervan? Compliceert dit de relaties?

33

Welke consequenties hebben de activiteiten van de Wagner Group voor het Nederlandse buitenlandbeleid, met name ten opzichte van het Afrikaanse continent? Welke maatregelen treft u om deze activiteiten zo veel mogelijk te beperken? Welke consequenties zijn getrokken voor de Nederlandse missies in Mali uit het feit dat de Malinese machthebbers de Wagner groep hebben ingehuurd?

34

Kunt u een overzicht geven van het aantal Afghanen dat nog onder verantwoordelijkheid van Nederland geëvacueerd moet worden? Wanneer en op welke manier denkt u hier in de komende tijd aan te kunnen voldoen?

35

Op welke manier poogt u de landen die de Russische agressie tegen Oekraïne in VN-verband niet hebben veroordeeld te overtuigen van de Nederlandse positie?

36

Voor welke concrete hervormingen van het multilaterale systeem zet Nederland zich momenteel concreet in?

37

Op welke manier zet Nederland zich in voor het behoud van de Amazone in de bilaterale contacten met onder andere Brazilië?

38

Op welke manier zijn de Caraïbische delen van ons Koninkrijk betrokken bij de totstandkoming en uitvoering van het Nederlandse buitenlandbeleid?

39

Constaterende dat Nederland co-sponsor was van de in december 2021 verworpen VN-Veiligheidsraadresolutie over het snijvlak tussen klimaatverandering en veiligheidsvraagstukken, welke bijdrage kunt u leveren aan het wegnemen van bezwaren bij landen die zich tegen deze thematiek hebben uitgesproken?

40

Kunt u verder toelichten wat u bedoelt met het vergroten van de weerbaarheid van de EU over de gehele breedte van de beleidsdossiers? Welke rol ziet u hierbij voor Nederland?

41

Kunt u een overzicht geven van de personele omvang en begroting van Europese Dienst voor Extern Optreden (EDEO) in de afgelopen drie jaren, alsook van het aantal Nederlanders binnen deze dienst? Gaat een toename van het aantal EDEO-diplomaten samen met een afname van het aantal Buitenlandse Zaken-diplomaten?

42

Hoe wordt verantwoording afgelegd over het functioneren van EDEO en van de heer Borrell?

43

Op welke manier wil het kabinet een voortrekkersrol nemen in de EU?

44

Op welke manier wil het kabinet tegen Polen en Hongarije in de EU optreden in het gebied van rechtsstatelijkheid?

45

Wat verstaat u onder de «Frans-Duitse as»? In hoeverre wordt het EU-buitenlandbeleid afgestemd/voorgekookt door deze landen?

46

Op welke manier zet het kabinet zich in om China uit de essentiële Europese interne energie markt te houden?

47

Bent u van plan om sanctiebeleid (vaker) in te zetten in reactie op mensenrechtenschendingen?

48

Wat doet het Ministerie van Buitenlandse Zaken concreet aan genoemde migratieprioriteiten, wat zijn de beoogde resultaten en is de capaciteit hiervoor toereikend? Zijn Buitenlandse Zaken-diplomaten op de posten hiermee bezig of wordt dit vooral aan de immigratie-attachés overgelaten?

49

Kunt u aangeven tegen welke vijf landen de meeste EU-sancties zijn gericht? Kan per land aangegeven worden in hoeverre de beoogde doelstellingen (van de sancties) zijn behaald?

50

In de huidige fase van de oorlog in Oekraïne is er nog geen sprake van wederopbouw, op welke manier kan Nederland haar steun aan Oekraïne intensiveren in deze fase van de oorlog?

51

Hoe gaat u concreet toezien op «conditionaliteit van EU bestedingen in de Westelijke Balkan»?

52

Op welke wijze worden de Oekraïense oligarchen betrokken bij de wederopbouw van Oekraïne? Heeft Nederland reeds bij Oekraïne aangegeven dat ook de oligarchen dienen bij te dragen aan de wederopbouw?

53

Waaruit blijkt concreet de «voortrekkersrol van Nederland» op het gebied van kernontwapening?

54

Wat doet en wat voor profiel heeft een cyberdiplomaat?

55

Welke maatregelen neemt het kabinet om de negatieve mensenrechtenimpact die Nederlandse bedrijven met internetactiviteiten in Rusland (zoals datacentra) of Russische bedrijven met vestiging in Nederland (online media en gezichtsherkenningstechnologie) hebben te voorkomen en, waar schendingen toch voorvallen, te beperken?

56

Welke Europese landen exporteren militaire en/of dual-use goederen naar Taiwan? Wat is de omvang van deze export?

57

Wat staat er exact in de Joint Communiqué die Nederland en China in 1984 hebben getekend, en waarin afspraken zijn gemaakt over de export van militaire goederen naar Taiwan? Kunt u dit document naar de Kamer sturen?

58

Op welke manier adresseert Nederland de mensenrechtensituatie in Xinjiang?

59

Welk effect heeft het VN mensenrechtenrapport op het standpunt van het kabinet omtrent China?

60

Op welke manier zet Nederland zich in voor een stabiel, rechtsstatelijk en democratisch Venezuela?

61

Bent u van plan om de ambassade in Kabul te heropenen? Zo nee, waarom niet?

62

Wat is de houding van de Golfstaten ten aanzien van de mensenrechtenschendingen in de Chinese provincie Xinjiang? Hoe hebben ze geregeerd op het VN-rapport van Michelle Bachelet?

63

Geldt er een internationaal, Nederlands en/of EU-reisverbod voor de Talibanleiders?

64

Financiert Nederland momenteel (direct of indirect via internationale fondsen) de salarissen van Afghaans overheidspersoneel?

65

Welk bedrag begroot het kabinet voor het organiseren van een bijeenkomst in Den Haag in het kader van het Midden-Oosten Vredesproces?

66

Wanneer en hoe zal u de effectiviteit van de huidige inzet van instrumenten van mensenrechtenbeleid in de relatie met China tegen het licht houden en voorstellen ontwikkelen voor vergroting van de impact van dit beleid? Wanneer zult u hierover communiceren?

67

Van welke andere, nieuwe instrumenten maakt u gebruik om de naleving van de universele mensenrechten in China te bevorderen sinds de bilaterale mensenrechtendialoog door China formeel werd opgeschort?

68

Zal de Nederlandse overheid aansturen op een hervatten van de bilaterale mensenrechtendialoog met China? Zo ja, op welke wijze gaat het kabinet ervoor zorgen dat de vrijblijvendheid van de dialoog wordt vervangen door bespreking van mensenrechten?

69

Hoeveel ontmoetingen heeft de Nederlandse ambassade in Beijing gehad met mensenrechtenverdedigers? Hoe vaak is publicitaire aandacht besteed aan deze ontmoetingen als zichtbare blijk van erkenning voor het werk van mensenrechtenverdedigers in China?

70

Wanneer verwacht u dat de strategische afhankelijkheden ten aanzien van China in kaart gebracht zijn? En hoe ziet het tijdspad voor het mitigeren van die afhankelijkheden eruit?

71

Op welke manier kan Nederland (in internationaal en EU verband) druk houden op het Taliban-regime?

72

Welke stappen zijn er in het afgelopen jaar gezet om de migratiesamenwerking met Marokko te verbeteren?

73

Hoeveel démarches heeft Nederland, al dan niet in EU-verband, het afgelopen jaar uitgevoerd richting Israël en hoeveel hebben er effect gehad?

74

Wat behelst dit concreet: «actieve uitvoering van de bij de EU-AU top gemaakte afspraken»? Is er een soort werkplan gemaakt om e.e.a. te operationaliseren?

75

Kunt u in een tabel weergeven hoeveel nederzettingen gebouwd zijn in de bezette Palestijnse gebieden, opgesplitst per jaar, vanaf 2010?

76

Kunt u een overzicht geven van het aantal geweldsincidenten waarbij kolonisten op de bezette Westelijke Jordaanoever betrokken zijn, opgesplitst per jaar, vanaf 2010?

77

Kunt u een overzicht geven van het aantal bij terreuraanslagen omgekomen Israëlische burgers, opgesplitst per jaar, vanaf 2010?

78

Hoeveel Palestijnse huizen heeft Israël sinds 2010 vernietigd in Gaza en op de bezette Westelijke Jordaanoever, kunt u overzicht geven uitgesplitst per jaar?

79

Kunt u een overzicht geven van het aantal Palestijnen dat zich sinds 2010 in administratieve detentie bevindt, uitgesplitst naar jaar? Welk percentage van hen is minderjarig?

80

Hoe zien de bilaterale contacten met Iran er momenteel uit? Werkt Nederland samen met de Iraanse overheid aan (hulp) projecten? Zo ja, welke?

81

Wat is de laatste stand van zaken ten aanzien van het handelsmechanisme Instrument in Support of Trade Exchanges (INSTEX)? Is Nederland nog steeds aandeelhouder en wordt dit mechanisme nog gebruikt? Zo ja, wat is de omvang van de transacties die dit kalenderjaar via INSTEX zijn verlopen?

82

Op Prinsjesdag werd aangekondigd dat in 2023, 2024 en 2025 het postennetwerk wordt versterkt, hoeveel hiervan is gereserveerd voor capaciteit voor medewerkers die zich specifiek bezig houden met mensenrechten?

83

Hoeveel extra wordt er in 2023 geïnvesteerd om de toenemende veiligheidsrisico's van journalisten en mensenrechtenverdedigers tegen te gaan ten opzichte van 2022? Via welke middelen zal dit worden besteed?

84

In voorgaande beleidsdocumenten werd geschreven over «vrijheid van meningsuiting» als beleidsprioriteit, waarom wordt hier gekozen voor «mediavrijheid» en welke implicaties heeft dit voor het uit te voeren beleid»?

85

Hoe vaak heeft u sinds 2017 opgeroepen tot de vrijlating van Russische, Saoedische, Palestijnse en Chinese mensenrechtenverdedigers?

86

Met welke landen is dit partnerschap aangegaan? Hoe ziet dit partnerschap eruit en op welke manier worden mensenrechten hierbinnen geadresseerd?

87

Blijft het kabinet zich inzetten voor een hernieuwd mandaat van de mensenrechtenraad (en indien dat niet lukt bij de Algemene Vergadering van de VN) voor een onafhankelijke onderzoeksmechanisme naar mensenrechtenschendingen en oorlogsmisdaden in Jemen?

88

Wat is de stand van zaken met betrekking tot het anticorruptiehof?

89

Kunt u aangeven welke organisaties bij u hebben gelobbyd voor een feministisch buitenlandbeleid?

90

Hoeveel visa (humanitair of anderszins) heeft de Nederlandse ambassade of het consulaat-generaal sinds 24 februari 2022 verstrekt aan Russische mensenrechtenverdedigers, journalisten of civil society-activisten?

91

Welke maatregelen gaat u nemen om de verminderde capaciteit op de posten in Rusland op te vangen, met name ten aanzien van verstrekking van humanitaire visa aan mensenrechtenverdedigers en taken als proceswaarneming?

92

Bevat deze training ook een module waarin ambassadepersoneel leert omgaan met vijandige media, proceswaarneming en andere vormen van steun aan mensenrechtenverdedigers?

93

Hoe komt in deze training internationaal maatschappelijk verantwoord ondernemen aan bod?

94

Is het budget voor Rusland, China en Saoedi-Arabie uit het Mensenrechtenfonds van 2022 volledig besteed?

95

Waaraan wordt het budget voor Rusland van 2022 besteed (gezien de vanwege de oorlog verslechterde en veranderde situatie van mensenrechtenverdedigers en journalisten)?

96

Hoe vaak hebben de Nederlandse ambassadeur of de Minister in hun bilaterale contacten met Russische autoriteiten aangedrongen op vrijlating van individuele mensenrechtenverdedigers? Welke casussen zijn besproken, en wat waren de resultaten?

97

Hoe werkt Nederland in het kader van de versterking van het maatschappelijk middenveld en directe hulp aan mensenrechtenverdedigers in nood aan het opzetten en uitvoeren van een specifiek visa-regime voor mensenrechtenverdedigers in gevaar?

98

Hoeveel en welke Nederlandse bedrijven zijn of worden sinds 24 februari 2022 door de Nederlandse ambassade begeleid bij hun activiteiten in Rusland en het vervullen van hun internationaal maatschappelijk verantwoord ondernemen (IMVO)-verantwoordelijkheden?

99

Hoe is het budget voor China, Saoedi- Arabie en Rusland uit het Mensenrechtenfonds van 2022 thematisch verdeeld over de Nederlandse mensenrechtenprioriteiten (zoals mensenrechtenverdedigers, het bevorderen van de rechten van lhbti, de vrijheid van religie)?

100

Hoe vaak hebben de Nederlandse ambassadeur of de Minister in hun bilaterale contacten met Chinese autoriteiten aangedrongen op vrijlating van individuele mensenrechtenverdedigers? Welke cases zijn besproken, en wat waren de resultaten?

101

Hoeveel en welke Nederlandse bedrijven worden door de Nederlandse ambassade, de Nederlandse consulaten-generaal of de Netherlands Business Support Offices (NBSOs) individueel begeleid bij het vervullen van hun IMVO verantwoordelijkheden in China? In welke sectoren werken deze bedrijven?

102

Hoe vaak hebben de Nederlandse ambassadeur of de Minister in hun bilaterale contacten met Saoedische autoriteiten aangedrongen op vrijlating van individuele mensenrechtenverdedigers? Welke cases zijn besproken, en wat waren de resultaten?

103

Zet Nederland ook in op meer capaciteit op de posten op het gebied van migratie?

104

Welke Nederlandse bedrijven worden door de Nederlandse ambassade, de Nederlandse consulaten-generaal individueel begeleid bij het vervullen van hun IMVO verantwoordelijkheden in Saoedi-Arabië? In welke sectoren werken deze bedrijven?

105

Om de mensenrechten in de wereld te verbeteren maakt het kabinet vanaf 2023 ieder jaar vier miljoen extra vrij, kunt u toelichten hoe deze vier miljoen precies wordt besteed?

106

Kunt u in een tabel aangeven hoe de investeringen in mensenrechten zich sinds 2020 hebben ontwikkeld? Kunt u hierbij ook ingaan op de bedragen die worden besteed aan mensenrechten multilateraal en aan internationale organisaties enerzijds en de bedragen die direct worden besteed aan het maatschappelijk middenveld anderzijds?

107

Constaterende dat «[personele] budgetten stijgen door loon- en prijsontwikkeling», is er sprake van inflatiecorrectie of op basis waarvan worden salarissen verhoogd? Stijgen buitenlandtoelagen mee?

108

Om welke VN-organisaties gaat het bij de bijdragen onder de begroting van het Ministerie van Buitenlandse Zaken? Hoe hangt dit samen met bijdragen aan VN-organisaties op de Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking (BHOS)-begroting? Wordt hier een integrale afweging gemaakt en zo ja hoe?

109

Kunt u in een tabel aangeven hoe de investeringen in mensenrechten zich sinds 2020 hebben ontwikkeld? Kunt u hierbij ook ingaan op de bedragen die worden besteed aan mensenrechten multilateraal en aan internationale organisaties enerzijds en de bedragen die direct worden besteed aan het maatschappelijk middenveld anderzijds?

110

Wat behelst het volgende concreet en hoeveel is hier voor begroot: «bijdragen campagnes en lobby voor acquisitie IO’s»? Is er sprake van concurrentie tussen landen om gastland van een internationale organisatie (IO) te mogen zijn?

111

Welke opties zijn er om het budget van het Mensenrechtenfonds ter beschikking te stellen aan mensenrechtenverdedigers en mensenrechtenorganisaties uit Rusland, Saoedi Arabië en China die vanwege de repressie gedwongen worden vanuit het buitenland te werken?

112

Wanneer wordt naar verwachting de nieuwe veiligheidsstrategie naar de Kamer verzonden?

113

Op welke wijze berekent de VN de verplichte Nederlandse bijdrage voor VN-crisisbeheersingsoperaties?

114

Kunt u de grote stijging in de bijdrage van het Europese Vredesfaciliteit verder toelichten? Waarom is dit bedrag in 2022 ten opzichte van 2021 niet verder gestegen, bijvoorbeeld i.v.m. de oorlog in Oekraïne?

115

Krijgt de Atlantische Commissie een vaste subsidie (565.000 euro per jaar), en zo ja, waarom niet op basis van activiteiten(-voorstellen)?

116

De West-Europese Unie (WEU) krijgt 690.000 euro per jaar, ondanks het feit dat de WEU sinds 2011 niet meer bestaat, hoe kan dat?

117

Wat is het Veiligheidsfonds en hoe verhoudt dit zich tot het Stabiliteitsfonds? Wat zijn de respectieve criteria voor toekenning uit deze fondsen?

118

Vanwaar de reductie van het Stabiliteitsfonds van 32 naar 25 miljoen euro per jaar?

119

Hoe vaak is sinds 2017 publieksdiplomatie ingezet ten behoeve van de situatie van de Russische en Saoedische mensenrechtensituatie en mensenrechtenverdedigers?

120

Hoe vaak heeft de Nederlandse ambassadeur in Saoedi-Arabië zich publiekelijk uitgelaten over mensenrechten (bijvoorbeeld op Twitter) en wat is de verhouding met uitingen over economische zaken tussen 2020 en nu?

121

Het kabinet gaf aan dat de hybride dienstverlening voor Nederlanders in het buitenland wordt vergroot, toch gaan de programmauitgaven voor consulaire dienstverlening omlaag, waarom?

122

Waarom stijgt de subsidie aan Instituut Clingendael in 2024 zo significant?

123

Welk bedrag is onder beleidsartikel 4 gereserveerd voor de begeleiding en bijstand van gedetineerden?

124

Hoe verklaart u het feit dat de middelen voor de China-strategie in 2023 aflopen?

125

Waarom neemt de subsidie voor Instituut Clingendael zo explosief toe vanaf 2023?

126

Wat behelst publieksdiplomatie via internationale organisaties ad 2,4 miljoen per jaar?

127

Aan welke organisatie(s) wordt de financiële bijdrage voor «Europese bewustwording» overgemaakt, en wat voor activiteiten en/of werkzaamheden worden met dit geld bekostigd?

128

Wordt publieksdiplomatie ook gebruikt om illegale migratie te verminderen in grote landen van herkomst? Zo nee, waarom niet?

129

Is Nederland actief op Russische en Chinese sociale media?

130

Kunt u verduidelijken hoeveel fte zich in 2022 op de posten in Saoedi-Arabië, China en Rusland bezighoudt met handel en economische capaciteit? En hoeveel was dat in 2011?

131

Hoeveel extra fte werd er sinds 2017 geïnvesteerd bij het postennetwerk in China, Rusland en Saoedi-Arabië op IMVO?

132

Welk percentage van de uitbreiding van de capaciteit van die posten is specifiek gericht op IMVO?

133

Hoe staat het met de tevredenheid van de gebruikers van Rijnstraat 8?

134

Wanneer verwacht het kabinet meer informatie te hebben over de aanvullende sancties aan Wit-Rusland?

135

Hoe staat het met de uitvoering van de motie van het lid Brekelmans over buitenlandse bedreiging van de diaspora in Nederland als expliciet onderdeel van het mensenrechtenbeleid (Kamerstuk 32 735, nr. 325)?

136

Hoe staat het met de uitvoering van de motie Brekelmans c.s. over een draaiboek in verband met cyberaanvallen en voor een gemeenschappelijke reactie (Kamerstuk 35 925 V, nr. 21 (gewijzigd))?

137

Hoe staat het met de uitvoering van de motie Brekelmans c.s. over een plan om te voorkomen dat Afghanistan een uitvalsbasis wordt voor internationaal terrorisme (Kamerstuk 35 925 V, nr. 22)?

138

Hoe staat het met de uitvoering van de motie Brekelmans over aangeven of en hoe een openbaar register voor «agents of foreign influence» ook in Nederland mogelijk is (Kamerstuk 35 925 V, nr. 23 (gewijzigd))?

139

Hoe staat het met de uitvoering van de motie Brekelmans/Agnes Mulder over meer onderzoek naar de invloed van Chinese (staats)bedrijven in Nederlandse bedrijven (Kamerstuk 35 207, nr. 51)?

140

Is het gezien de nood om democratisering te versnellen in het Oostelijk partnerschap en de pre-accessieregio mogelijk voor internationale stichtingen van politieke partijen om aanspraak te maken om de Shiraka subsidie als de middelen in het programma voor Maatschappelijke Transformatie reeds zijn verbruikt?

141

Hoe en in welke landen wordt binnen het Shiraka-programma ingezet op het bieden van perspectief aan jongeren?

142

Wanneer zijn de resultaten van het Shiraka-effectenonderzoek bekend?

Naar boven