2022D24974 VERSLAG HOUDENDE EEN LIJST VAN VRAGEN

De vaste commissie voor Binnenlandse Zaken, belast met het voorbereidend onderzoek van het wetsvoorstel Wijziging van de begrotingsstaten van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (VII) voor het jaar 2022 (wijziging samenhangende met de Voorjaarsnota) (Kamerstuk 36 120 VII, nr. 1), heeft de eer als volgt verslag uit te brengen van haar bevindingen in de vorm van een lijst van vragen.

De voorzitter van de commissie, Hagen

De adjunct-griffier van de commissie, Honsbeek

Nr

Vraag

   

1

Hoe gaat u de komende jaren om met de grote hoeveelheid specifieke uitkeringen die de laatste jaren zijn ontstaan op het gebied van woningbouw en verduurzaming, gelet op het feit dat deze de beleidsvrijheid van gemeenten beperken en het streven van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties zou zijn om het aantal specifieke uitkeringen te beperken? Acht u het wenselijk bepaalde regelingen samen te voegen? Waarom wel of niet?

2

Hoe definieert u de noodzaak «om middelen in het juiste ritme te zetten»? Kunt u in het vervolg bij dit type kasschuiven een inhoudelijke toelichting geven over het hoe en waarom?

3

Wat is de gemiddelde woninggrootte in Nederland? En per bewoner? Kan dit in vergelijking met andere EU-landen in een staatje worden geplaatst?

4

Op welke wijze wordt gewaarborgd dat de ledenaantallen die politieke partijen opgeven overeenkomen met de daadwerkelijke ledenaantallen?

5

Kunt u toelichten hoe de beschikbaarheid van 360 miljoen euro voor de woningbouwimpuls tot stand is gekomen, gelet op het feit dat in het programma woningbouw van maart dit jaar 250 miljoen euro werd verwacht?

6

In hoeverre verwacht u dat deze extra middelen van de woningbouwimpuls gaan leiden tot de bouw van extra woningen, gezien de beperkte capaciteit van de bouwsector in zowel personeel als materiaal op dit moment? Welke mogelijkheden heeft u om hier scherp op aan te sturen?

7

Kunt u verklaren waarom er in 2022 52 miljoen euro minder wordt uitgegeven aan klimaatbeleid en ondersteuning van regionale energiestrategieën dan in de begroting 2022 werd voorzien?

8

Kunt u toelichten waarom u in 2022 verwacht meer middelen (360 miljoen euro) uit te geven aan de woningbouwimpuls dan in het programma woningbouw werd verwacht (250 miljoen euro)?

9

In hoeverre verwacht u dat de nieuwe tranche van de woningbouwimpuls zal leiden tot de bouw van heel veel extra woningen, gezien de twijfels die het Planbureau voor de Leefomgeving en het Economisch Instituut voor de Bouw hierover hebben geuit? Ziet u mogelijkheden om bij de vormgeving hier scherper op te sturen? Zo ja op welke manier(en)?

10

Hoeveel ouderenwoningen worden er extra gerealiseerd en hoeveel zorgbuurthuizen zijn er extra gerealiseerd?

11

Hoeveel woningen worden er extra gerealiseerd voor aandachtsgroepen?

12

Hoeveel flexwoningen worden er gerealiseerd?

13

Wat is de gemiddelde huurtoeslag per huishouden?

14

Wat is het effect van de verschillende huurverhogingen op de huurtoeslag?

15

Hoeveel schimmel- vochtwoningen worden per jaar aangepakt uit de gelden van het Volkshuisvestingfonds?

16

Hoeveel woningen worden per jaar extra gerenoveerd uit de gelden van het Volkshuisvestingfonds?

17

Hoeveel woningen worden per jaar gesplitst en samengevoegd uit de gelden van het Volkshuisvestingfonds?

18

Kunt u de herkomst van de extra 250 miljoen euro voor de woningbouwimpuls duiden, gelet op verschil tussen de 1 miljard euro uit het coalitieakkoord en de 1,25 miljard euro uit uw brief van 25 mei jl. en het programma woningbouw? Bij welke besluitvorming zijn de extra 250 miljoen euro beschikbaar gekomen en waar kan de Kamer deze besluitvorming terugvinden?

19

Is het afwegingskader, zoals is aangekondigd in het programma woningbouw, om te bepalen naar welke doelen en gebieden de investeringen gaan voor grootschalige woningbouwgebieden, dat samenhangt met de 7,5 miljard euro uit het Mobiliteitsfonds, inmiddels vastgesteld in het Bestuurlijk Overleg Leefomgeving (BOL)? Zo ja, wanneer wordt dit afwegingskader naar de Kamer gestuurd? Zo nee, wanneer verwacht u dit afwegingskader vast te gaan stellen in het BOL?

20

Hoeveel woningen worden er extra gerealiseerd uit de begroting voor Wadden?

21

Hoeveel Huurcommissie-zaken kunnen met de extra gelden afgehandeld worden?

22

Hoeveel extra geld heeft de Huurcommissie verzocht?

23

Hoeveel woningen worden er extra uit de gelden voor Woondeals gerealiseerd en kunt u daarbij inzichtelijk maken hoeveel sociale huurwoningen en hoeveel sociale koopwoningen en hoeveel overige huur- en koopwoningen?

24

Waarom worden er volgens de toelichting middelen voor de stimuleringsregeling ouderenhuisvesting naar 2023 geschoven? Hoe verhoudt dit zich tot de 20 miljoen euro die nog voor 2022 is gereserveerd volgens tabel 7 op pagina 14?

25

Kunt u het verschil in uitgaven toelichten tussen de uitgaven volgens de suppletoire begroting en het beleidsprogramma versnelling verduurzaming gebouwde omgeving, met name voor de regeling Warmtefonds en het Programma Aardgasvrije Wijken?

26

Kunt u toelichten wat de reden is om een deel van het bedrag van 45 miljoen euro voor het Warmtefonds door te schuiven naar 2027? Waarom wordt dit niet naar eerdere jaren doorgeschoven?

27

Hoeveel woningen worden per jaar geïsoleerd vanuit het Nationaal Isolatie Programma?

28

Met hoeveel huishoudens zal de energiearmoede per jaar afnemen?

Naar boven