2022D21578 VERSLAG HOUDENDE EEN LIJST VAN VRAGEN

De vaste commissie voor Binnenlandse Zaken, belast met het voorbereidend onderzoek van het wetsvoorstel Slotwet Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties 2021 (Kamerstuk 36 100 VII, nr. 3), heeft de eer als volgt verslag uit te brengen van haar bevindingen in de vorm van een lijst van vragen.

De voorzitter van de commissie, Hagen

De adjunct-griffier van de commissie, Honsbeek

Nr

Vraag

   

1

Wanneer verwacht u de uitvoeringsagenda Internationale Sociale Voorwaarden, waarin duidelijk wordt op welke manier er uitvoering wordt gegeven aan de motie van het lid Van Raan c.s. over ambitieuze en meetbare doelstellingen voor het toepassen van de internationale sociale voorwaarden bij aanbestedingen van de rijksoverheid?

2

Bent u bekend met het probleem dat gemeenten die een artikel 12 status hebben en tevens een centrumfunctie voor de omliggende gemeenten tot last zijn? In hoeverre is het wenselijk dat gemeenten met artikel 12 status centrumgemeente kunnen zijn? Wilt u dit verkennen?

3

Hoeveel volwaardige vestigingen van bibliotheken zijn er het afgelopen jaar gesloten? Hoeveel is dat voor de afgelopen vijf jaar?

4

Hoeveel buurthuizen en wijkcentra zijn er het afgelopen jaar gesloten? Hoeveel is dat voor de afgelopen vijf jaar?

5

Hoeveel samenwerkingsverbanden zijn er in 2022?

6

Onder 3.1 Woningmarkt. Bij Huurcommissie wordt gesteld dat er meer uitgegeven is dan begroot om achterstanden weg te werken. Wat is de verwachting hoeveel verruiming er nodig is in de begroting om de Huurcommissie te ondersteunen wanneer de gereguleerde woonsector uitgebreid wordt?

7

Onder 4.4 Energietransitie. Ontzorging gebouweigenaren. Wordt hierbij ook de gemeentelijke verduurzamingsregeling (GVR) meegenomen en welke struikelblokken zijn er om de GVR niet toe te passen?

8

Onder 4.4 Energietransitie. Aardgasvrije wijken. Met hoeveel zou het budget verhoogd moeten worden om alle aanvragen die in het kader van de proeftuinen zijn gedaan, te honoreren?

9

Onder 4.2 bouwregelgeving en bouwkwaliteit. Hier wordt gesteld dat er meer ontvangen is dan begroot door de eindafrekening van RVO. Waarom heeft RVO het budget niet volledig gebruikt?

10

Onder 2.1 Artikel 1. Openbaar bestuur en democratie en dan toelichting staat dat «de subsidie voor de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) in het kader van de Parlementaire Ondervragingscommissie Kinderopvangtoeslag (POK) niet tot besteding gekomen.»

Waardoor is dit gekomen? En blijft het geld beschikbaar zodat het in 2022 wel besteed kan worden?

11

Onder 2.2 Artikel 2 nationale veiligheid is vermeld dat er een overschrijding van het de uitgaven op IT onderdeel groter is dan in de veegbrief is gemeld; het gaat om 5,5 miljoen euro verschil. De oorzaak is dat er meer verplichtingen zijn aangegaan dan is voorzien. Om welke verplichtingen gaat dit precies?

12

De definitieve overschrijding op het verplichtingenbudget komt echter doordat in 2021 de meerjarige opdracht aan de Uitvoeringsorganisatie Bedrijfsvoering Rijk (UBR) is vastgelegd voor het project Platform Open Overheidsinformatie (PLOOI).

Wat zijn de totaal begrote kosten en voor hoeveel jaar is dit project gepland?

Naar boven