2022D21575 LIJST VAN VRAGEN

De commissie voor de Rijksuitgaven heeft over een brief van de president van de Algemene Rekenkamer inzake het rapport Staat van de Rijksverantwoording 2021 (Kamerstuk 36 100, nr. 3) de navolgende vragen ter beantwoording aan het kabinet voorgelegd.

De voorzitter van de commissie, Sneller

De griffier van de commissie, Schukkink

Nr

Vraag

   

1

Hoeveel onderzoeken hebben er in totaal plaatsgevonden naar fraude met coronasteungelden?

2

Hoeveel coronasteungelden zijn teruggevorderd na bewezen fraude? Welk percentage van de totale coronasteunmiddelen en welk percentage van de geschatte totale fraude betreft dat?

3

Op welk bedrag of op welk percentage van de totale coronasteungelden wordt de fraude geschat?

4

Welke acties heeft het kabinet ondernomen of geïntensiveerd om te controleren op fraude met coronasteungelden?

5

Zijn er voorbeelden bekend waarbij coronasteungelden terecht zijn gekomen bij criminele organisaties? Zo ja, welke, hoeveel en hoeveel geld?

6

Hoeveel mensen houden zich bij het Openbaar Ministerie bezig met de aanpak van fraudeurs of criminele organisaties die zich onrechtmatig hebben verrijkt met coronasteungelden?

7

Kunt u een historisch overzicht geven van de gebruikte centrale boekhoudsystemen door het Rijk?

8

Worden er op dit moment stappen ondernomen om over te stappen op een ander of verbeterd boekhoudsysteem, aangezien de Algemene Rekenkamer benoemt dat de politieke aandacht zou moeten uitgaan naar een verbetering?

9

Hoeveel verschillende boekhoudsystemen gebruikt de rijksoverheid in totaal en hoeveel verschillende systemen alleen al binnen de beleidsdepartementen?

10

Kan het kabinet voor de tien meest voorkomende oorzaken van onrechtmatigheden in het verantwoordingsonderzoek over 2021 aangeven welke waarborgen het boekhoudsysteem biedt om deze te voorkomen?

11

Kan het kabinet een overzicht maken per ministerie wat de staat is van het financiële beheer en of en zo ja wat er nodig is aan investeringen in nieuwe medewerkers voor financieel beheer?

12

Welke mogelijkheden ziet het kabinet vanuit Rijksbreed perspectief om de staat van het financiële beheer op de departementen te verbeteren?

13

Wat is de reden dat de Auditdienst Rijk geen uitspraak doet over de rechtmatigheid van uitgaven of verplichtingen?

14

In hoeveel begrotingshoofdstukken werden tussen 2011 en 2021 jaarlijks de tolerantiegrenzen overschreden?

15

Voor welk bedrag aan uitgaven en verplichtingen die buiten de begrotingskaders zijn geplaatst was in 2021 sprake van onzekerheden over de rechtmatigheid?

16

Hoe vaak is sinds 2016 per jaar een beroep gedaan op artikel 2.27 van de Comptabiliteitswet?

17

Hoeveel incidentele suppletoire begrotingen zijn jaarlijks tussen 2017 en 2021 bij de Kamer ingediend en door welke ministeries?

18

Hoeveel suppletoire begrotingen in 2021 waren puur coronagerelateerd?

19

Hoeveel FTE werkte er tussen 2015–2021 jaarlijks bij de directies Financieel Economische Zaken (FEZ) van ministeries?

20

Welke maatregelen zijn er sinds 2019 genomen om de beheersing van rijksuitgaven te verbeteren?

21

Bij het Ministerie van Buitenlandse Zaken constateert de Algemene Rekenkamer een forse verbetering op het gebied van informatiebeveiliging. Wat kunnen de ministeries Infrastructuur en Waterstaat (IenW), Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) en Volksgezondheid Welzijn en Sport (VWS) die dit nog niet goed op orde hebben, hiervan leren? Worden op dit gebied al ervaringen uitgewisseld?

22

Welke aanvullende maatregelen ten behoeve van de informatiebeveiliging worden genomen bij de ministeries van IenW, VWS en OCW?

23

Wordt red teaming ook op andere ministeries dan Justitie en Veiligheid (JenV) en Financiën ingezet? Zou dit van meerwaarde kunnen zijn voor alle ministeries?

24

Welke stappen worden genomen om de algoritmes die in de rijksoverheid worden gebruikt, waarvan er volgens de Algemene Rekenkamer minimaal zes niet aan de vereisten voldoen, te verbeteren?

25

Welke ICT-dienstverlener gebruiken de ministeries waar sprake is van onvolkomenheden?

26

Hoe geeft het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) uitvoering aan haar Rijksbrede toezichthoudende en kaderstellende taak op het gebied van IT-beheer en wat is de reflectie van het kabinet op de kritiek van de Algemene Rekenkamer op de rol van het Ministerie van BZK op dit punt?

27

Kan het kabinet nader toelichten wat wordt bedoeld met het verzorgen van een opleiding waarin het oplossen van onvolkomenheden centraal staat?

Naar boven