2021D47574 INBRENG VERSLAG VAN EEN SCHRIFTELIJK OVERLEG

Binnen de vaste commissie voor Buitenlandse Zaken hebben de onderstaande fracties de behoefte vragen en opmerkingen voor te leggen aan het kabinet over de voortgang van het internationaal cultuurbeleid 2020 (Kamerstuk 31 482, nr. 113).

De fungerend voorzitter van de commissie, Wilders

De adjunct-griffier van de commissie, Konings

Inhoudsopgave

blz.

     

I

Vragen en opmerkingen vanuit de fracties

2

 

Vragen en opmerkingen van de leden van de VVD-fractie

2

 

Vragen en opmerkingen van de leden van de D66-fractie

3

     

II

Antwoord/Reactie van het kabinet

3

I Vragen en opmerkingen vanuit de fracties

Vragen en opmerkingen van de leden van de VVD-fractie

De leden van de VVD-fractie hebben met belangstelling kennisgenomen van de voortgang van het internationaal cultuurbeleid 2020. Zij waarderen de inzet op dit terrein en hebben hierover een aantal vragen.

De leden van de VVD-fractie hebben kennisgenomen van het feit dat het overgebleven budget van 2020 overgeheveld is naar 2021. Om hoeveel budget gaat dit, en hoe zal dit extra budget ingezet worden?

De leden van de VVD-fractie vragen wat de ratio is achter de verdeling van de financiële middelen over de drie doelstellingen genoemd op pagina 6 van de rapportage. Weerspiegelt de verdeling van het geld ook het belang dat aan ieder van deze doelen wordt toegekend? Deze leden erkennen dat de basis van internationaal cultuurbeleid een sterke cultuursector is. Maar in een wereld waarin veiligheid en rechtvaardigheid steeds meer onder druk staan (doelstelling 2) en de diplomatieke relaties met diverse grootmachten moeizamer zijn (doelstelling 3), lijkt het logisch om een groter deel van het internationaal cultuurbudget aan doelstellingen 2 en 3 te besteden. Deelt het kabinet dit standpunt van de leden van de VVD-fractie?

De leden van de VVD-fractie lezen op pagina 11 en 29 van de rapportage dat 81% van het internationaal cultuurbeleid-budget naar twintig prioriteitslanden gaat. Op basis van welke criteria wordt bepaald welke landen prioriteit hebben en hoeveel budget er naar deze landen gaat? Is het kabinet ook van mening dat verschuivende diplomatieke prioriteiten en focus aanleiding zijn om dit budget anders te verdelen? Bijvoorbeeld meer richting landen waar Nederland het grootste belang heeft ten aanzien van veiligheid en welvaart, en waarmee de diplomatieke betrekkingen onder druk staan?

De VVD-leden vragen hoe het kabinet bepaalt in hoeverre de middelen effectief worden besteed. In hoeverre zijn met het ingezette budget de drie doelstellingen bereikt? Welke subdoelen of prestatie-indicatoren worden daarvoor gebruikt? En welke criteria worden gehanteerd om budget aan een project toe te kennen?

De leden van de VVD-fractie kunnen zich vinden in doel 2: Cultuur en een veilige, rechtvaardige en toekomstbestendige wereld. Wel vragen deze leden zich af waarom er specifiek voor gekozen is om «maatschappelijke vernieuwing en sociale verbinding» te bewerkstelligen in de genoemde vier landen Egypte, Marokko, Rusland en Turkije. Is de inzet van cultuur om maatschappelijke vernieuwing te realiseren in deze landen effectief?

De leden van de VVD-fractie hechten veel belang aan doel 3: De inzet van culturele diplomatie. Op pagina 20 van de rapportage wordt vermeld dat ambassades in 2020 beschikten over een budget van € 10.000 tot € 25.000 om cultuur in te zetten voor diplomatieke doelen. Deze leden vragen of dit beperkte budget per ambassade voldoende is, zeker in geval van grote landen waarmee Nederland intensieve of juist moeizame diplomatieke betrekkingen onderhoudt. Ziet het kabinet noodzaak om meer middelen vanuit het internationaal cultuurbudget te alloceren naar doel 3, zodat het maximale budget per ambassade kan worden verhoogd?

Vragen en opmerkingen van de leden van de D66-fractie

De leden van de D66-fractie hebben met interesse kennisgenomen van de rapportage over de voortgang van het internationaal cultuurbeleid. Deze leden hebben nog enkele vragen aan het kabinet.

De leden van de D66-fractie zijn content met de voortgang van het internationaal cultuurbeleid. Deze leden lezen dat de grootste uitgaven voor het internationaal cultuurbeleid in Duitsland, Italië, de Verenigde Staten, Verenigd Koninkrijk en Japan worden gedaan. Kan het kabinet toelichten waarom hier de voornaamste focus ligt? Waarom is deze focus verschillend ten opzichte van vorig jaar?

De leden van de D66-fractie achten de overzeese Nederlandse Koninkrijksrelaties van grote waarde op het internationale cultuurbeleid. Hoe denkt het kabinet meer invulling te kunnen geven aan de koninkrijk-brede invulling van het Nederlandse internationaal cultuurbeleid in het Caribische gebied en Latijns-Amerika? Wat voor activiteiten onderneemt de stichting DutchCulture bijvoorbeeld specifiek in deze regio? Is het kabinet het verder eens met deze leden dat Willemstad (behorend tot de Werelderfgoedlijst van UNESCO) een speciale plek verdiend in het Nederlandse internationaal cultuurbeleid? Zo ja, hoe denkt het kabinet plekken zoals deze in het westelijk halfrond verder te kunnen beschermen en de culturele activiteiten daar te bevorderen?

De leden van de D66-fractie kijken verder met grote belangstelling naar de invulling van de digitalisering van cultuur. Zeker door de Covid-19 pandemie achten deze leden het belangrijk dat de focus op deze digitalisering wordt gestimuleerd. Hoe kijkt het kabinet hier tegenaan? Wat wordt er momenteel al gedaan om dit proces te bevorderen? Wat kan er volgens het kabinet nog meer gedaan worden om dit proces te stimuleren?

De leden van de D66-fractie zijn benieuwd naar de huidige staat wat betreft de impact van de Covid-19 pandemie op het internationaal cultuurbeleid en de culturele samenwerking van Nederland met andere landen. Hoe verlopen de huidige samenwerkingen en projecten? Hoe wordt er in de toekomst beter geanticipeerd op belemmeringen als de Covid-19 pandemie? Kunnen hybride vormen van kunst hierbij een rol spelen? Kan het kabinet verder toezeggen dat de specifieke knelpunten die aan het licht zijn gekomen tijdens deze pandemie, bij de Europese collega’s worden geagendeerd om te kijken hoe de belemmeringen van deze pandemie gezamenlijk te verhelpen?

De leden van de D66-fractie zijn tot slot benieuwd naar de visie van het kabinet op de rol van kunstenaars bij het oplossen van wereldlijke vraagstukken als duurzaamheid. Hoe denkt het kabinet hierover? Wat wordt er momenteel gedaan om deze kunstenaars te betrekken in dit proces? Hoe kunnen deze kunstenaars verder gestimuleerd worden in de toekomst?

II Antwoord/Reactie van het kabinet

Naar boven