2021D40185 LIJST VAN VRAGEN

De vaste commissie voor Digitale Zaken heeft een aantal vragen voorgelegd aan de Staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties over de kabinetsreactie op de notitie «ICT-investeringen door de overheid».

De fungerend voorzitter van de commissie, Leijten

De adjunct-griffier van de commissie, Van Tilburg

Nr

Vraag

1

Op welke termijn zullen de verzoeken om verhoging van het budget van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) vanuit de Kamer in uitvoering worden gebracht?

2

Hoe verhouden de investeringen van de overheid in online veiligheid en cybersecurity rond datalekken zich tot het budget van de AP?

3

Hoe verhoudt de stimulering van innovatie en de economische en maatschappelijke kansen van digitalisering door EZK zich tot de bescherming van digitale grondrechten en het budget van de AP?

4

Hoe verhoudt de focus (van BZK) op een digitale samenleving én digitale overheid zich tot de bescherming van digitale grondrechten en het budget van de AP?

5

Hoe verhoudt een versnelde digitalisering van het midden- en kleinbedrijf (mkb) zich tot de bescherming van digitale grondrechten en het budget van de AP voor voorlichting hierover?

6

Waarom valt de AP onder de verantwoordelijkheid van de bewindspersoon van Justitie en Veiligheid en niet onder de verantwoordelijkheid van de bewindspersoon van Economische Zaken en Klimaat?

7

Bij de investeringen in informatie- en communicatietechnologie (ICT) wordt zeer kritisch gekeken naar netwerken en oplossingen uit bijvoorbeeld China en de al of niet veronderstelde overheidsbemoeienis aldaar. Is er een risico-analyse beschikbaar waarin voor de vijf belangrijkste landen waarin potentiele leveranciers gevestigd zijn of hun basis hebben, waaronder de Verenigde Staten, in beeld is gebracht wat de potentiele risico's van bemoeienis zijn van de overheid en/of veiligheidsdiensten met ICT-netwerken of oplossingen?

8

Wat is de verklaring voor het verschil tussen de berekening van de totale materiële ICT-uitgaven zoals blijkt uit een dataset op rijksfinancien.nl (ruim 3 miljard euro in 2020, zie de notitie over ICT-investeringen) en het bedrag van 2.803 miljoen euro volgens de Jaarrapportage Bedrijfsvoering Rijk (Kamerstuk 31 490, nr. 301, p. 66)?

9

Zullen in 2022 ook de kosten voor beheer en onderhoud van bestaande ICT-systemen (en niet alleen over nieuwe en lopende projecten) inzichtelijk worden op het Rijks ICT-dashboard?

10

Kunt u deze (rijksbrede) informatie ook opnemen in de begroting, zodat er een logische koppeling komt tussen de informatie in het Rijks ICT-dashboard en de begroting, en de Kamer inzicht krijgt in de kosten voor beheer en onderhoud enerzijds en uitgaven voor nieuwe en lopende ICT-projecten anderzijds?

Kunt u hierin ook informatie opnemen over de status (kwaliteit, fase in levenscyclus, risico’s) van de ICT-systemen, zodat de Kamer deze kan betrekken bij te maken keuzes, bijvoorbeeld in de afweging tussen uitgaven voor beheer/onderhoud en nieuwe ICT-projecten?

11

Hoe wilt u rijksbreed de kosten van ICT-projecten beter beheersen nu uit de Jaarrapportage Bedrijfsvoering Rijk blijkt dat er in de afgelopen jaren geen structurele verbetering is te zien in de kostenramingen en de gemiddelde overschrijding 21% bedraagt (33% wanneer het omvangrijke project European Rail Traffic Management System (ERTMS) buiten beschouwing wordt gelaten)?

12

Wat is uw reactie op de constatering dat volgens het Rijks ICT-dashboard de kostenoverschrijding van ICT-projecten van BZK hoger is (51%) dan gemiddeld voor het rijk als geheel (21% en 33% exclusief het project ERTMS)? Welke mogelijkheden tot verbetering ziet u?

13

Is de conclusie van de Algemene Rekenkamer juist, dat u vaker gebruik zou moeten maken van uw wettelijke doorzettingsmacht om grip te krijgen op de rijksbrede ICT-systemen en dat onderlinge afstemming tussen overheidsorganisaties hiervoor niet voldoende is? Zo ja, kunt u dit toelichten?

14

Is de constatering van de Algemene Rekenkamer juist, dat er nog veel onvolkomenheden zijn in de informatiebeveiliging bij de ministeries? Zo ja, kunt u dit toelichten?

15

Bent u bereid om in de begroting het inzicht te verbeteren in de doorvertaling van doelen, activiteiten en bijbehorende middelen, zodat de Kamer beter betrokken wordt bij de te maken keuzes? Op welke wijze zou de maatschappelijke meerwaarde van uitgaven aan ICT beter zichtbaar gemaakt kunnen worden in de begroting?

16

Kunt u de inkomsten van Kamer van Koophandel (KvK) uitsplitsen naar herkomst? Welk deel van de KvK begroting komt voort uit datahandel?

17

Wat is de laatste stand van zaken van het onderzoek naar een rijksbreed algoritmeregister?

18

Kunnen de uitgaven aan cybersecurity uitgesplitst worden per departement?

19

Wat zijn de rijksbrede uitgaven aan ICT onderhoud uitgesplitst per departement? Kan hierbij vermeld worden welke percentage dit bevat van de totale ICT-kosten?

20

Wanneer wordt beheer en onderhoud toegevoegd aan het Rijks ICT-dashboard?

Naar boven