2020D26871 LIJST VAN VRAGEN

De vaste commissie voor Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit heeft een aantal vragen voorgelegd aan de Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit over de brief inzake KPMG-pakket kostentoerekening en doelmatigheid NVWA (Kamerstuk 33 835, nr. 160).

Toelichting bij onderstaande tabel:

Bijlage 1: Samenvatting rapportage. Kostentoerekening en doelmatigheid van de NVWA (2020D20363)

Bijlage 2: Kostentoerekening en doelmatigheid van de NVWA (2020D20365)

Bijlage 3: Aanbieding onderzoeksrapport KPMG «Kostentoerekening en doelmatigheid van de NVWA» (2020D20366).

De voorzitter van de commissie, Kuiken

De adjunct-griffier van de commissie, De Leau-Kolkman

Nr.

Vraag

1

Bent u alsnog bereid om een financiële prikkel in te laten bouwen om de efficiency van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) te verbeteren? Zo ja, welke?

2

Bent u van mening dat de opbouw van de tarieven voldoende transparant is?

3

Hoe komen de kwartier- en starttarieven tot stand?

4

Hoe kan een afnemer van een dienst vaststellen dat deze niet meer dan de werkelijke kosten betaalt?

5

Kunt u aangeven waarom een roodvleesslachterij in 2018 € 164 aan starttarief betaalde en een exporteur van levend vee € 108?

6

Kunt u aangeven bij welke sectoren de (o.a. voor 2021 voorgenomen) verhoging via de tarieven terechtkomt?

7

Op welke wijze garandeert u dat er een correcte doorbelasting plaatsvindt tussen overheid en bedrijfsleven en tussen de verschillende sectoren onderling bij het doorbelasten van kosten?

8

Welke mogelijkheden ziet u om meer inzicht te verschaffen in de productiviteit van medewerkers, leegloop, reistijd en facturabiliteit?

9

Onderschrijft u het advies van KPMG om de urenverantwoording van medewerkers te verbeteren? Zo ja, op welke wijze zult u hier invulling aan geven?

10

Onderschrijft u de stelling dat een verscheidenheid aan bedrijven hetzelfde starttarief doorbelast krijgt, ondanks dat er onderlinge verschillen zijn, zoals in voorbereidings- en reistijd, facturabiliteit en functiemix van het ingezette personeel?

11

Welke maatregelen neemt u om ervoor te zorgen dat via de starttarieven alleen de werkelijke kosten worden doorbelast?

12

Bent u bereid om de nacalculatie en voorcalculatie jaarlijks (en bij een tariefsaanpassing) met het bedrijfsleven te delen om daarmee opvolging te geven aan de aanbeveling van KPMG om de communicatie met het bedrijfsleven te verbeteren?

13

Hoe zorgt u ervoor dat de werkelijke, lagere, kosten van de ingehuurde dierenartsen tot uiting komen in lagere tarieven, mede vanwege het in de toekomst doorbelasten van de btw rondom inhuur?

14

Welke voorstellen tot financiële prikkels zijn er gedaan om de kosten bij de NVWA zo laag mogelijk te houden?

15

Wat is de voortgang van uw toezegging om de bandsnelheid in de slachthuizen omlaag te brengen?

16

Op welke manier wordt uitvoering gegeven aan de motie van de leden Lodders en Geurts (Kamerstuk 35 000 XIV, nr. 24) die verzoekt om met voorstellen te komen waarbij de NVWA een (financiële) prikkel krijgt om de kosten laag te houden en zo efficiënt mogelijk te werken?

17

Welke externe partij gaat het door u aangekondigde vervolgonderzoek conform de motie van de leden Lodders en Geurts (Kamerstuk 35 000 XIV, nr. 24) uitvoeren?

18

Gaat u tevens onderzoeken in hoeverre de NVWA voldoende is toegerust op haar uitgebreide takenpakket, zowel qua personele bezetting als in financiële zin, zoals door u toegezegd tijdens het VAO NVWA van 5 december 2019?

19

Wanneer verwacht u met een plan van uitwerking te komen?

20

Waarom geven de Auditdienst Rijk (ADR)-onderzoeken en het KPMG-onderzoek geen aanleiding om verder te onderzoeken of meer uitbesteding van taken leidt tot hogere doelmatigheid?

21

Wanneer verwacht u de resultaten van de brede analyse van het keuringslandschap met de Kamer te kunnen delen?

22

Waarop is het bedrag van zes miljoen euro aan overheidsbijdrage dat u per 2021 in mindering wilt brengen teneinde de kostendekkendheid te verhogen, gebaseerd?

23

Welke categorieën worden bedoeld wanneer er wordt gesproken over categorieën die niet vanuit de overheid voor het bedrijfsleven gefinancierd kunnen worden?

24

Hoe staat de lastenverzwaring van zes miljoen euro voor het bedrijfsleven in relatie tot het advies van KPMG om de keuze voor de kostenverdeling in een breder perspectief te plaatsen waarbij ook de impact op de sturing/beïnvloeding van kosten, de mate van transparantie en de impact van de keuze op organisaties buiten de NVWA worden meegewogen?

25

Waarom kiest u ervoor meer kosten door te rekenen aan het bedrijfsleven, aangezien uit het totaalbeeld duidelijk wordt dat enerzijds vanuit wetgeving en richtlijnen het mogelijk is aanvullende kosten in de tarieven voor het bedrijfsleven op te nemen en anderzijds dat er een andere keuze in de toepassing van de wetgeving mogelijk is, waarbij een deel van de kosten niet in rekening gebracht wordt bij het bedrijfsleven?

26

Wat heeft de uitgevoerde benchmark opgeleverd voor de zeven andere organisaties aan aanbevelingen in efficiency?

27

Waarom heeft de NVWA er in het verleden voor gekozen in de arbeidsvoorwaarden van ambulante medewerkers de woonplaats ook als standplaats te hanteren en bent u voornemens dit advies op te pakken met het Ministerie van Binnenlandse Zaken? Zo nee, waarom niet?

28

Op welke manier gaan het bedrijfsleven en de departementen invulling geven aan de aanbevelingen uit het onderzoek?

29

Hoe ziet de nieuwe overlegstructuur eruit die KMPG aanbeveelt?

30

Wanneer wordt de arbeidsvoorwaarde reis-is-werktijd afgeschaft en wordt dan de vrijkomende tijd ingezet voor keurings- of toezichtsactiviteiten?

31

Kunt u duidelijk uitleggen wat onder aanvaardbare bandbreedtes wordt verstaan wanneer aangegeven wordt dat «de kosten van de NVWA zich binnen aanvaardbare bandbreedtes» bevinden en kunt u daarbij ook aangeven op welk punt binnen deze bandbreedtes de kosten van de NVWA zich op dit moment bevinden?

32

Hoe gaat u voorkomen dat het bedrijfsleven opdraait voor het falen en de kosten van automatisering?

33

Heeft u onderzocht of de huisvesting van de NVWA goedkoper kan? Zo nee, waarom niet? Zo ja, wat zijn daar de resultaten van?

34

Hoe gaat u een efficiëntieverbetering realiseren in het terugdringen van ziekteverzuim binnen de NVWA?

35

Kunt u uitgebreid uitleggen hoe de structuur van overleg met het bedrijfsleven over tarieven nu in elkaar steekt?

36

Bent u ervan doordrongen dat het kostprijsmodel van de NVWA negatief is voor ons bedrijfsleven?

37

Wanneer worden de woorden omgezet in daden, gezien dit het zoveelste rapport is waarin benadrukt wordt dat het kostprijsmodel moet worden geëvalueerd?

38

Neemt u alle aanbevelingen uit de rapportage van KPMG over en wanneer kan de Kamer de uitwerking hiervan verwachten?

39

Hoe gaat u het ziekteverzuim terugdringen?

40

Op welke wijze zult u invulling geven aan de aanbevelingen van KPMG om de dialoog tussen de NVWA en het bedrijfsleven te verbeteren, o.a. door het aanbrengen van structuur en het beter inzetten van communicatiemethoden en middelen?

41

Hoeveel fte wordt momenteel in totaal ingezet voor het toezicht op slachthuizen voor alle vleessectoren en welke bruto loonkosten zijn daarmee jaarlijks gemoeid?

42

Bent u voornemens om de potentiele kosten die op wettelijke basis in rekening gebracht kunnen worden bij het bedrijfsleven spoedig op te trekken naar de toegestane 25,7 miljoen euro?

43

Is u bekend in hoeverre de inspanningen van de NVWA om het relatief hoge ziekteverzuim terug te dringen, reeds tot resultaten hebben geleid?

44

Bent u bereid om de tariefvergelijking met buitenlandse organisaties alsnog uit te laten voeren voor een of meerdere deelsectoren, zodat er een beter beeld kan ontstaan over de efficiency van de NVWA?

45

Welke stappen neemt u om alsnog betrouwbaar vast te stellen of de tarieven van de NVWA lager of hoger liggen in vergelijking met de tarieven in het buitenland en of er sprake is van een ongelijk speelveld?

46

Kunt u een overzicht geven van het resultaat van de informatieverzameling met betrekking tot de tariefvergelijking met organisaties in het buitenland?

47

Kunt u een overzicht geven van de reeds verzamelde tarieven voor een groot deel van de sectoren in Nederland en België?

48

Waarom heeft de stuurgroep de opdracht aanbesteed aan KPMG?

49

Wat zijn de gevolgen voor de administratieve lasten van de medewerkers wanneer de NVWA overgaat tot een volledigere en minder grofmazige registratie van de werkzaamheden?

Naar boven