2020D22336 LIJST VAN VRAGEN

De vaste commissie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport heeft een aantal vragen voorgelegd aan de Staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport over de brief van 11 mei 2020 inzake de Herstart bevolkingsonderzoeken naar kanker (Kamerstuk 32 793, nr. 480).

De voorzitter van de commissie, Lodders

De adjunct-griffier van de commissie, Clemens

Nr.

Vraag

1

Kunt u aangeven hoe groot de wachtlijsten zijn voor de bevolkingsonderzoeken naar baarmoederhalskanker, borstkanker en darmkanker?

2

Hoe voorkomt u verdere druk op de reguliere zorg nu er wachtlijsten zijn voor bevolkingsonderzoeken en deze eventueel vervolgonderzoeken nodig hebben?

3

Heeft de tijdelijke stopzetting als gevolg van de coronamaatregelen een negatieve impact (gehad) op de gezondheid van mensen?

4

Heeft de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd klachten ontvangen van mensen waarbij bevolkingsonderzoek is uitgesteld?

5

Hoe zorgt u ervoor dat zowel kanker- als coronadiagnostiek kan worden voortgezet zonder dat daarbij het onderzoek naar het coronavirus wordt aangetast?

6

Welke maatregelen neemt u met betrekking tot bevolkingsonderzoeken indien er een tweede golf van COVID-19 besmettingen wordt gesignaleerd?

7

Zijn er voldoende persoonlijke beschermingsmiddelen beschikbaar voor screeningslaboranten die betrokken zijn bij de uitvoering van het bevolkingsonderzoek naar borstkanker? Is dit een belangrijk thema bij het uitvoeren van andere bevolkingsonderzoeken?

8

Hoe groot is het tekort aan screeningslaboranten op dit moment? Kan het bevolkingsonderzoek op volledige capaciteit draaien ondanks het tekort aan screeningslaboranten? Zo nee, wat is de maximaal haalbare capaciteit op dit moment? Welke impact heeft het tekort aan screeningslaboranten op het aantal diagnoses en doorverwijzingen?

9

Wanneer wordt verwacht dat weer voldoende screeningslaboranten beschikbaar zijn om alle vrouwen in de doelgroep te screenen?

10

Op grond waarvan worden nevenbevindingen nu niet aan vrouwen gerapporteerd?

11

Is de richtlijn nevenbevindingen bij het bevolkingsonderzoek borstkanker inmiddels aangepast?

12

Worden vrouwen in de doelgroep inmiddels in de brochure die zij krijgen toegestuurd geïnformeerd over het niet melden van nevenbevindingen? Zo nee, op welke wijze worden zij wel geïnformeerd?

13

Hoeveel mensen hebben door het tijdelijk stopzetten van de drie bevolkingsonderzoeken hun onderzoek gemist?

14

Hoe ziet de herstart er precies uit? Gaan de onderzoeken verder waar ze in maart 2020 gebleven waren? Of worden de mensen die nu opgeroepen zouden worden, dat sowieso en wordt tegelijkertijd een inhaalslag gepleegd met de mensen die hun onderzoek hebben moeten uitstellen? Of gebeurt het op een andere manier? Zo ja, hoe? Wanneer verwacht u dat de helaas opgelopen achterstanden zijn ingehaald?

15

Worden er extra maatregelen genomen om bevolkingsonderzoeken wel door te laten gaan, deels of volledig, wanneer zich onverhoopt opnieuw een situatie als die van de afgelopen weken voordoet? Zo ja, wat voor maatregelen? Zo nee, waarom niet?

16

In februari heeft u antwoord gegeven op schriftelijke vragen over het artikel «Animo voor test baarmoederhalskanker stagneert». Als antwoord op de vraag hoe het kabinet de aanvraag van de zelftest toegankelijker kon maken, gaf u aan dat op dat moment nog onderzocht werd of, hoe en wanneer de werkwijze van het actief toesturen van zelftesten in het bevolkingsonderzoek kan worden vormgegeven (Aanhangsel Handelingen II, vergaderjaar 2019–2020, nr. 1562). Wat is de stand van zaken van dit onderzoek en zijn er al bevindingen? Zo ja, welke? Zo niet, wanneer worden resultaten verwacht?

17

Hoe vindt communicatie plaats naar mensen die wachten op vervolgonderzoek? Waar en bij wie kunnen deze mensen terecht met vragen? Wanneer zijn de wachtlijsten voor vervolgonderzoek opgelost?

18

Hoe staat het met de herstart van het bevolkingsonderzoek naar borstkanker, dat was voorzien medio juni, loopt dat volgens planning? Zo nee waarom niet, en wanneer is de herstart dan voorzien?

19

Welke maatregelen worden genomen om bij de herstart een zo hoog mogelijk bereik te genereren om de achterstanden van de drie bevolkingsonderzoeken weg te werken?

20

Wat is de verwachte periode tussen het daadwerkelijke onderzoek en het plaatsvinden van vervolgzorg tijdens de inhaalslag van de drie bevolkingsonderzoeken?

21

Is er al iets te zeggen over het aantal mensen dat gehoor geeft aan de herstart van bevolkingsonderzoeken? Komen mensen naar de onderzoeken toe of wordt er nog terughoudendheid ervaren (mogelijk als gevolg van de coronacrisis)?

22

Is er inzicht in de (gezondheids)schade die het uitstel van de bevolkingsonderzoeken en/of de nazorg tot gevolg heeft? Zo nee, kan dit alsnog in kaart worden gebracht?

23

Welke criteria hanteert u voor het «zo snel als verantwoord» weer volledig ter beschikking stellen van de testcapaciteit ten behoeve van het bevolkingsonderzoek?

24

Hoe wordt gezorgd voor voldoende laboratoriumcapaciteit voor baarmoederhalskankeronderzoek voor het onverhoopte geval dat het aantal COVID-19 gevallen weer omhoog gaat? Is in de strategie voor herstart voorzien in het op- en afschalen van testcapaciteit al naar gelang de COVID-19 situatie daarom vraagt?

25

Hoe wordt er bij de herstart van het bevolkingsonderzoek naar baarmoederhalskanker gewezen op de mogelijkheid van thuisafname?

26

Worden er maatregelen genomen om de screeningsorganisaties te ondersteunen bij het oplossen van het tekort aan screeningslaboranten? Zo ja, wat voor maatregelen?

27

Hoe groot is de groep deelnemers die nog wacht op vervolgonderzoek darmkanker? Wanneer kunnen die mensen rekenen op een oproep voor dat vervolgonderzoek? Hoe verloopt de communicatie met deze mensen? Hoeveel wachtenden waren er vóór de coronacrisis?

28

Worden er sinds medio mei inderdaad weer uitnodigingen voor het bevolkingsonderzoek darmkanker verstuurd? Zo nee, waarom niet en wanneer gaat dit wel lukken? Het bevolkingsonderzoek naar darmkanker had nog een groep deelnemers die wacht op vervolgonderzoek. De verwachting was dat dit binnen vijf weken kon worden afgerond. Loopt dit op schema? Zo niet, waarom niet en wanneer is de verwachting dat het wordt afgerond?

29

Wanneer is naar verwachting de capaciteit van de vervolgzorg na een bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker weer op orde?

30

Per wanneer kan de wachtlijst van de vervolgzorg na het bevolkingsonderzoek naar baarmoederhalskanker ingelopen zijn?

31

Wat is de wachtlijst bij het bevolkingsonderzoek naar baarmoederhalskanker, op dit moment en vóór de coronacrisis? Wat zijn de ontwikkelingen met betrekking tot deze wachtlijst door de coronacrisis?

32

Wat is de capaciteit van de laboratoria voor bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker? Wat is de normale capaciteit?

33

Zijn er inmiddels mensen uitgenodigd voor deelname aan het bevolkingsonderzoek borstkanker?

34

Wat is de wachtlijst voor het bevolkingsonderzoek naar borstkanker, op dit moment en vóór de coronacrisis? Wat zijn de ontwikkelingen met betrekking tot deze wachtlijst door de coronacrisis?

35

Hoeveel capaciteit is er momenteel beschikbaar voor de uitvoering van het bevolkingsonderzoek naar borstkanker? Welke capaciteit was dit vóór de coronacrisis?

36

Zijn er inmiddels voldoende screeningslaboranten voor het bevolkingsonderzoek borstkanker beschikbaar? Zo nee, hoe groot is het tekort aan screeningslaboranten en wanneer is dit tekort naar verwachting opgelost? Wat betekent het tekort aan screeningslaboranten precies voor de uitvoering van het bevolkingsonderzoek borstkanker?

37

Zijn er inmiddels uitnodigingen verstuurd voor het bevolkingsonderzoek darmkanker?

38

Wanneer zal de achterstand aangaande het bevolkingsonderzoek darmkanker naar verwachting ingelopen zijn?

Naar boven