2020D11500 LIJST VAN VRAGEN

De vaste commissie voor Buitenlandse Zaken heeft een aantal vragen voorgelegd aan de Minister voor Buitenlandse Zaken over de Kamerbrief over het Convenant Bijzondere Bijstand Buitenland als gevolg van de impact van het coronavirus (COVID 19) (Kamerstuk 32 734, nr. 42).

De voorzitter van de commissie, Pia Dijkstra

De adjunct-griffier van de commissie, Konings

Nr.

Vraag

1

Klopt het dat ambassades in het buitenland daar verblijvende Nederlanders aanraden naar Nederland terug te keren?

2

Bent u bekend met de situatie dat gezinnen van langdurig in het buitenland verblijvende Nederlanders met een buitenlandse partner of echtgen(o)ot(e) die aan die oproep gehoor willen geven, gesplitst dreigen te worden, omdat hun partner of echtgen(o)ot(e) geen of niet tijdig een visum voor Nederland krijgt?

3

Bent u bereid om ten behoeve van de gezinnen van langdurig in het buitenland verblijvende Nederlanders met een buitenlandse partner of echtgen(o)ot(e) een nood- of spoedvisum mogelijk te maken?

4

Wanneer komen mensen voor de financiële regeling in aanmerking?

5

Aangezien veel Nederlanders in het buitenland al torenhoge kosten hebben gemaakt door tickets te boeken op vluchten die vervolgens geannuleerd werden zonder teruggave van de ticketkosten, en aangezien veel Nederlanders inmiddels in dusdanige financiële problemen zitten dat zij niet in staat zijn ticketkosten te betalen, is de vraag of u bereid bent duidelijk te maken dat iedereen terughalen voorop staat, ongeacht of mensen de door de regering gevraagde vergoeding kunnen betalen? Bent u bereid te onderzoeken of een generieke coulanceregeling na afloop van deze mega-operatie tot de mogelijkheden behoort? Zo nee, waarom niet?

6

Geldt de financiële regeling voor studenten?

7

Hoe ondersteunt u Nederlanders in hun (ongewilde) verblijf in het buitenland zolang vluchten of binnenlandse verplaatsing onmogelijk is?

8

Welk advies geeft u Nederlanders die vastzitten in landen waar zij zich niet mogen verplaatsen? Adviseert u hen naar de dichtstbijzijnde internationale luchthaven te gaan? Ziet u mogelijkheden om hen in bepaalde gevallen te ondersteunen in verblijf vlakbij de luchthaven?

9

Geldt de financiële regeling voor mensen die al een of meer retourtickets gekocht hebben, maar waarvan de vlucht is gecanceld en het geld niet is terugontvangen?

10

Kunnen Nederlanders die zich in een noodsituatie in het buitenland bevinden, bijvoorbeeld omdat zij door gesloten hotels geen onderdak hebben, en geen mogelijkheid hebben om terug naar huis te komen, of in gevaar zijn door discriminatie, zich tot uw ministerie wenden voor advies en ondersteuning? Zo ja, welke ondersteuning biedt u hen?

11

Geldt de financiële regeling voor gezinnen waarvan meerdere leden terug moeten?

12

Bent u bereid om de vrijgemaakte middelen ook in te zetten ter verlichting van bepaalde kostenposten die Nederlanders moeten maken die ongewild voor lange tijd vast zitten in het buitenland, te denken valt aan kosten voor verblijf, of voor mobiele telefonie of internet om contact met uw ministerie en het thuisfront te behouden?

13

Zijn alle Nederlandse ambassades nog open en kunnen Nederlanders die vastzitten contact met deze ambassades opnemen? Zo nee, welke zijn gesloten en waarom?

14

Gaat het bureaucratisch systeem dat opgezet moet worden voor de financiële regeling niet meer geld kosten dan het geld dat wordt ontvangen van de Nederlanders in het vliegtuig?

15

In hoeverre wordt voor de repatriëring van Nederlanders en de uitvoering van het convenant ingezet op samenwerking met andere Europese landen, zoals Duitsland en België, met name met betrekking tot het organiseren van gezamenlijke repatriëringsvluchten?

16

Wordt aan Nederlanders die worden gerepatrieerd vanuit gebieden met veel coronabesmettingen een oproep gedaan om twee weken in thuisquarantaine te gaan, ook als zij geen klachten hebben?

17

Zijn er mogelijkheden om de eigen financiële bijdrage op een later moment te betalen als een reiziger dat bedrag niet meteen beschikbaar heeft?

18

Kunnen Nederlanders die permanent in het buitenland verblijven onder bepaalde voorwaarden ook gebruik maken van de regeling, met name waar het gaat om mensen uit de risicogroep?

19

Is de Minister bereid tot een coulanceregeling voor kwetsbaren en voor gezinnen en studenten met name van hen die zich net buiten de EU bevinden en die geconfronteerd worden met dure vliegtickets voor hun terugreis?

Naar boven