2020D11346 VERSLAG HOUDENDE EEN LIJST VAN VRAGEN

De vaste commissie voor Financiën, belast met het voorbereidend onderzoek van dit wetsvoorstel, heeft de eer verslag uit te brengen in de vorm van een lijst van vragen met de daarop gegeven antwoorden. De vragen zijn op 23 maart 2020 voorgelegd aan de regering.

Onder het voorbehoud dat de regering op de gestelde vragen tijdig en genoegzaam zal hebben geantwoord, acht de commissie de openbare beraadslaging over dit wetsvoorstel voldoende voorbereid.

De voorzitter van de commissie, Anne Mulder

Adjunct-griffier van de commissie, Schukkink

Nr

Vraag

1.

Worden staatsdeelnemingen op dezelfde wijze behandeld als «gewone» bedrijven in dit noodpakket?

2.

Welke specifieke en bijzondere afspraken worden gemaakt met staatsdeelneming KLM, bovenop het reguliere pakket noodmaatregelen?

3.

Welke specifieke afspraken (kunnen) worden gemaakt met staatsdeelnemingen, in het bijzonder de Nederlandse Spoorwegen en Holland Casino?

4.

Kunt u aangeven of ook voor andere begrotingen de Tweede Kamer nog incidentele suppletoire begrotingen kan verwachten?

5.

Zijn er bijvoorbeeld op de begroting van VWS ook niet veel extra uitgaven gemaakt en/of te verwachten in verband met de bestrijding van het coronavirus en de Kameruitspraak dat er een extra beloning voor mensen in de zorg dient te komen?

6.

Waarom is de belasting- en invorderingsrente die de Belastingdienst aan belastingplichtigen vergoedt ook verlaagd?

7.

Is het mogelijk om alleen de belasting- en invorderingsrente die de Belastingdienst ontvangt te verlagen?

8.

Kunt u nader toelichten waarom een tijdelijke maatregel voor drie maanden nog budgettaire effecten sorteert in de jaren 2021 tot en met 2024? Waarom neemt bijvoorbeeld de mutatie van € 18 miljoen uitgavenverlaging in 2020 verder toe in 2021 en leidt het in dat jaar tot een nog grotere begrotingsverlaging van € 19 miljoen?

9.

Worden er generieke fiscale maatregelen overwogen ter bestrijding van de gevolgen van de crisis? Zo ja welke zijn dat?

10.

Is de staat van de Belastingdienst op dit moment een belemmering om gewenste maatregelen te kunnen uitvoeren? Indien nee, waarom niet?

11.

Wat is de onzekerheid omtrent de ramingen van de bedragen in de suppletoire begrotingen?

12.

Hoe wordt omgegaan met (onvoorziene) extra uitgaven op andere begrotingen dan de nu voorliggende? Op welke manier wordt het parlement daar tussentijds van op de hoogte gebracht?

13.

Hoe snel kunnen mensen rekenen op hun teruggave inkomstenbelasting als zij in maart aangifte doen?

14.

Welk kaseffect wordt er dit jaar verwacht met betrekking tot uitstel van betaling van belastingen?

15.

Op welke manier wordt de Tweede Kamer op de hoogte gehouden van de uitgaven, aanvragen, etc. van de verschillende regelingen bij de betrokken ministeries?

16.

In hoeverre wordt er binnen de begrotingen, dan wel vanuit de door de Europese Unie aangekondigde middelen, ook geld vrijgemaakt voor bijvoorbeeld het ontwikkelen van vaccins, het ontwikkelen van tests, het ontsleutelen van tracing en data om besmetting in beeld te brengen, etc.?

17.

Waaruit is de financieringsbehoefte van 45 à 65 miljard euro voor de komende drie maanden, zoals genoemd in de brief van 20 maart 2020, opgebouwd, dan wel waarop is dit bedrag gebaseerd? En betreft het hier ook herfinanciering van aflopende staatsleningen? Kunt u deze bedragen onderbouwen en tevens uitsplitsen? Kunt in daarin aangeven welk deel op welke wijze effect heeft op het EMU-saldo, de EMU-schuld en de uitgavenkaders?

18.

Wordt er in de regelingen rekening gehouden met bedrijven die recent nog extreem hoge dividenden hebben uitgekeerd of die dat nu alsnog doen?

19.

Worden boetes en/of doorberekening van kosten door wanbetaling voor een bepaalde periode uitgesteld of definitief kwijtgescholden?

20.

In hoeverre functioneert de Belastingdienst nog gelijk aan voor de crisis en hoeveel openstaande bedragen dreigen er te verjaren in de komende maanden vanwege het tijdelijke staken van reguliere werkzaamheden en belastinginning?

21.

Welk percentage en welk absolute bedrag van de openstaande vennootschapsbelasting waarover de belasting- en invorderingsrente verlaagd wordt valt ten dele van het kleinbedrijf, hoeveel voor middelgrote bedrijven en hoeveel voor de grote en multinationale ondernemingen?

22.

Welke mogelijkheden zijn er voor een eenmalige crisisbelasting op de hoogste vermogens om de crisismaatregelen mee te bekostigen?

23.

Wat is het effect van deze maatregelen op het houdbaarheidssaldo?

24.

Wat is het effect van deze maatregelen op het bbp en de ontwikkeling hiervan? Welke scenario’s zijn er voor de effecten hierop wanneer de genoemde maatregelen langer ingezet moeten worden?

25.

Hoe gaat u moral hazard voorkomen bij (grote) bedrijven?

26.

Waarom worden de invorderings- en belastingrente tijdelijk naar 0,01% verlaagd en kiest het kabinet er niet voor om deze rentes naar 0% te verlagen? Waarom is het uitvoeringstechnisch niet mogelijk om beide rentes naar 0% te verlagen?

27.

Waarom gaat de verlaging van het percentage van de belastingrente naar 0,01% pas in vanaf 1 juni 2020? Wat zijn de uitvoeringstechnische redenen waardoor het niet per direct kan?

28.

Wat is de reden dat het percentage van de belastingrente in de inkomstenbelasting pas vanaf 1 juli 2020 wordt verlaagd? Wat zijn de uitvoeringstechnische redenen waardoor het niet per direct kan?

29.

Komt de continuïteit van de Belastingdienst niet verder in gevaar als gevolg van de te nemen maatregelen van het kabinet?

30.

Kunt u de constatering in uw aanbiedingsbrief dat de nu voorgestelde bedragen in de verschillende wetten ruwe inschattingen zijn die significant hoger en lager kunnen uitvallen, per maatregel wat meer kwantificeren? Aan welke bandbreedtes moet worden gedacht?

31.

Wanneer kiest u ervoor om incidentele begrotingen aan de Kamer te sturen en in welke gevallen wordt gewacht tot het reguliere moment van de eerste suppletoire wetten (Voorjaarsnota) om mutaties in de begroting 2020 aan de Kamer voor te leggen?

32.

Kan het kabinet meer vertellen over het tijdelijk uitstellen van de heffing van de energiebelasting en/of de heffing van Opslag Duurzame Energie (ODE) voor bedrijven in de tweede, derde en vierde belastingschijf? Wanneer wordt hier meer over bekendgemaakt?

33.

Kunt u diverse scenario’s ten aanzien van de forse budgettaire gevolgen van de tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging voor Werkbehoud (NOW) uiteenzetten, met daarin becijferd als er langer gebruik wordt gemaakt van de maatregelen, en als meer bedrijven dan gepland gebruikmaken van de regeling?

34.

Met hoeveel procent stijgt de staatsschuld als gevolg van het totale steunpakket?

35.

Zijn er meer maatregelen in voorbereiding, los van de maatregelen uit het noodpakket, die een budgettaire impact zullen hebben?

36.

Is er in de komende periode van drie maanden de mogelijkheid om dit pakket uit te breiden indien dit pakket niet voldoende blijkt te zijn?

37.

Wordt overwogen om aanvullende maatregelen te nemen op fiscaal gebied, bijvoorbeeld het tijdelijk en onder voorwaarden verlagen van het btw-tarief of het verlagen van de ODE-heffing?

38.

Is er al bekend over de vraag wanneer een eventueel KLM-steunpakket er gaat komen?

39.

Kunt u nader specificeren in welke volgende begrotingswetten aangepaste bedragen aan de Kamer zullen worden voorgelegd?

40.

Wat zou (bij benadering) de budgettaire consequentie zijn van het ophogen van het inkomen voor zzp'ers tot het minimumloon?

41.

Hoe gaat dit noodpakket worden ingezet om de onvermijdelijke transitie in te zetten naar een duurzame economie?

42.

Hoe gaat dit noodpakket worden ingezet om het oplossen van de klimaatcrisis te versnellen?

43.

Kan er een cijfermatig overzicht gegeven worden van de verwachte effecten van het noodpakket op de uitkeringen aan gemeenten, inclusief de verwachte impact op het accres?

44.

In hoeverre wordt in de huidige financieringsbehoefte rondom het noodpakket rekening gehouden met de beleidsdoelstelling om de rentelasten op de lange termijn te verlagen door de gemiddelde looptijd van de schuld- en swapportefeuille te verlengen van 6,4 jaar richting de 8 jaar?

45.

Waarop zijn de verwachtingen gebaseerd die ten grondslag liggen aan de uitgavenraming van 10 miljard euro voor de NOW in de eerste drie maanden, zoals het kwart van de werkgevers dat een aanvraag doet voor gemiddeld 45% van de loonkosten?

46.

Is er in dit noodpakket rekening gehouden met de andere grote uitdagingen van deze tijd, zoals de klimaatcrisis en biodiversiteitscrisis? Zo ja, waar blijkt dat uit?

47.

In hoeverre zijn de grote hoeveelheid sluitingen van bedrijven in de afgelopen dagen (ook buiten de sectoren die op last van de overheid gesloten dienen te zijn) meegenomen in de ramingen die ten grondslag liggen aan de verwachte uitgaven als gevolg van het noodpakket?

48.

Heeft u de analyse gedaan zoals gevraagd door de Kamer in de motie-Bruins (Kamerstuk 35210, nr, 8) over de gevolgen van de steeds verdergaande flexibilisering van de Nederlandse arbeidsmarkt voor de overheidsfinanciën, in het bijzonder voor de effectiviteit van de werking van de automatische stabilisatoren? Zo ja, op welke manier is deze analyse betrokken bij dit noodpakket? Zo nee, wanneer zal deze analyse naar de Kamer worden gestuurd?

49.

Op welke wijze wordt het extra budgettaire beslag van de noodzakelijke maatregelen waar de medische beheersing van het coronavirus toe noopt, ingepast in de begrotingsregels?

50.

Op welke wijze worden extra uitgaven als gevolg van het coronavirus in de huisartsenzorg, wijkverpleging en Wlz ingepast in de begrotingsregels?

51.

In hoeverre gaan deze begrotingen in op de voorgeschreven toelichting ingevolge Comptabiliteitswet, artikel 3, eerste lid?

52.

Is er voor specifieke bedrijven (bijvoorbeeld KLM) al meer bekend over aanvullende afspraken en/of voorwaarden aan het steunpakket?

53.

Hoe wordt voorkomen dat het noodpakket zal leiden tot een economie die uiteindelijk haaks zal staan op wat nodig is om de andere grote uitdagingen van deze tijd (klimaatcrisis & biodiversiteitscrisis) snel op te lossen?

54.

Wat is er in dit noodpakket geregeld voor de financiële positie van flexwerkers, oproepkrachten, uitzendkrachten, zzp’ers en andere personen met een onzekere positie op de arbeidsmarkt?

55.

Wat is er in dit noodpakket geregeld voor de financiële positie van studenten?

56.

Kunnen ouderen die belastingaangifte doen met hulp, uitstel van aangifte krijgen? Kan dit ook automatisch omdat deze ouderen het uitstel niet zelf kunnen aanvragen?

57.

Kunnen er in dit noodpakket voorwaarden gesteld worden aan steun, bijvoorbeeld aan bedrijven wier verdienmodel toch al moest veranderen om een antwoord te bieden op de klimaatcrisis en biodiversiteitscrisis? Zo ja, hoe?

58.

Zijn er monitoringsmechanismen om te bepalen of er geen individuen zijn die een dermate grote daling van hun inkomen zien dat ze voor een persoonlijk faillissement komen te staan?

59.

Hoe wordt voorkomen dat de uitstoot van broeikasgassen, eventueel na een kleine dip als gevolg van de huidige situatie, vervolgens weer zal toenemen als gevolg van dit noodpakket?

60.

Hoe wordt dit noodpakket ingezet om de uitstoot van broeikasgassen definitief en versneld terug te dringen?

61.

Worden, als onderdeel van de economische maatregelen, douaneprocedures versoepeld of zelfs afgeschaft zodat hulpgoederen die het land binnenkomen voor de coronacrisis niet onnodig moeten wachten?

62.

Is er na 2024 nog effect te verwachten van de tijdelijke maatregelen?

63.

Waar zijn de bedragen van de voorgestelde mutaties op gebaseerd? Zijn dit bijvoorbeeld de bedragen die normaliter in een kwartaal ontvangen/betaald worden als belasting- en invorderingsrente en als boetes/beschikkingen?

Naar boven