Niet-dossierstuk
Datum publicatie | Organisatie | Vergaderjaar | Nummer |
---|---|---|---|
Tweede Kamer der Staten-Generaal | 2018-2019 | 2019D08822 |
Zoals vergunningen, bouwplannen en lokale regelgeving.
Adressen en contactpersonen van overheidsorganisaties.
U bent hier:
Datum publicatie | Organisatie | Vergaderjaar | Nummer |
---|---|---|---|
Tweede Kamer der Staten-Generaal | 2018-2019 | 2019D08822 |
Binnen de vaste commissie voor Europese Zaken bestond bij een aantal fracties de behoefte om aan de Minister van Buitenlandse Zaken enkele vragen en opmerkingen voor te leggen met betrekking tot de kabinetsbrief Stand van zaken inzake de Brexit en de Nederlandse voorbereidingen op het no deal Brexit scenario (Kamerstuk 23 987, nr. 323) en de kabinetsbrief inzake de uitvoering van de motie van de leden Van der Graaf en Omtzigt over het online plaatsen van alle beschikbare Brexitplannen (Kamerstuk 23 987, nr. 321).
De voorzitter van de commissie, Veldman
De adjunct-griffier van de commissie, Buisman
Algemeen
De leden van de fractie van de VVD hebben met belangstelling kennisgenomen van de brief van het kabinet met een stand van zaken inzake de Brexit en de Nederlandse voorbereidingen op het no-dealbrexit scenario en danken het kabinet voor de toezending. De leden van de VVD-fractie hebben een aantal vragen en opmerkingen.
De leden van de PVV-fractie hebben kennisgenomen van de brief van het kabinet met een stand van zaken inzake de Brexit en de Nederlandse voorbereidingen op het no-dealbrexit scenario.
De leden van de CDA-fractie hebben kennisgenomen van de brief van het kabinet met een stand van zaken inzake de Brexit en de Nederlandse voorbereidingen op het no-dealbrexit scenario.
De leden van de D66-fractie hebben kennisgenomen van de stand van zakenbrief inzake de Brexit en de Nederlandse voorbereidingen op het no-dealbrexitscenario. Deze leden blijven zich zorgen maken over de Brexit en de gevolgen daarvan voor het Verenigd Koninkrijk, Nederland en de rest van de Europese Unie. De onzekerheid in het Verenigd Koninkrijk duurt voort. Zij hebben enkele vragen aan het kabinet.
De leden van de SP-fractie hebben kennisgenomen van de stand van zaken brief aangaande de Brexit, zeker inzake de situatie van geen overeenkomst en een Brexit zonder afspraken. Het valt de leden van de SP-fractie op dat het kabinet meer informatie ter beschikking had op departementen dan zijn gedeeld met de Kamer toen de Verzamelwet Brexit behandeld werd. Nu duidelijk is dat in ieder geval het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport aangaande medicijnen en hulpmiddelen, het Ministerie van Financiën aangaande de douane en de belastingdienst, het Ministerie Infrastructuur en Waterstaat aangaande de voorbereidingen inzake «no-deal» er in ieder geval al waren en dus wel met de Kamer gedeeld hadden kunnen worden. De leden van de SP-fractie willen nogmaals het kabinet vragen om alle departementale voorbereidingen met de Kamer te delen, zodat de Kamer kan meekijken of de voorbereidingen volledig en voortvarend zijn.
De leden van de GroenLinks-fractie hebben kennisgenomen van de brief van het kabinet met een stand van zaken inzake de Brexit en de Nederlandse voorbereidingen op het no-dealbrexit scenario.
Stand van zaken Verenigd Koninkrijk
De leden van de PVV-fractie vragen hoe groot het kabinet de kans acht dat de deal volgende week goedkeuring krijgt als een unilaterale exit uit de backstop of een in de tijd gelimiteerde backstop voor de EU27 onacceptabel blijft?
Het Britse Lagerhuis heeft stemmingen voorzien op 12 maart 2019 en eventueel daaropvolgend 13 en 14 maart 2019, twee weken voor de Brexit weten we dan eindelijk wat de positie van het Verenigd Koninkrijk is en de gevolgen zijn van het al in november 2018 gesloten terugtrekkingsakkoord. De leden van de CDA-fractie vragen het kabinet welke vooruitzichten de Britse politiek moet garanderen zodat het Nederlandse kabinet kan instemmen met een verlenging van Artikel 50 VEU? Deze leden vragen het kabinet of het overtuigd is van adequaat optreden van het Britse Lagerhuis en de Britse politiek als geheel. De leden van de CDA-fractie vragen zich af welk vooruitzicht van een dusdanig verdeeld land overtuigend genoeg kan zijn om tot verlenging over te gaan, de schade die een chaotische Brexit aan zowel de Britse als continentale economisch zal toebrengen komt zo steeds meer op het conto van het onverantwoorde optreden van de Britse politieke elite. De leden van de CDA-fractie vragen het kabinet of het deze zienswijze deelt en of het kan aangeven of er enige mogelijkheden bestaan om Britse besluitvormers tot reden te brengen is?
De leden van de D66-fractie lezen in de stand van zakenbrief dat indien de regering van premier May een verzoek zou indienen tot verlenging van de artikel 50 VEU termijn het kabinet hier welwillend tegenover staat «...als er tegelijkertijd ook uitzicht is op een oplossing.» Op dit moment lijkt er nog geen uitzicht op een oplossing (indien de deal op 12 maart wordt weggestemd). Kan het kabinet verduidelijken wat voor oplossing het verlangt en of het van plan is zijn standpunt te wijzigen wanneer er geen uitzicht is op een oplossing? Is het kabinet het met de leden van de D66-fractie eens dat uitstel niet ideaal is omdat het onzekerheid in stand houdt, maar dat het de enige oplossing kan zijn ter voorkoming van een no deal? Tevens merken deze leden op dat het ratificatieproces aan EU-zijde krap wordt. Tijdens de plenaire vergadering van 25–28 maart moet het Europees Parlement goedkeuring geven, daarna moet de Raad het akkoord nog sluiten. Is het kabinet van mening dat dit voldoende tijd is?
De leden van de GroenLinksfractie vragen het kabinet dat als de uitkomst van de stemmingen in het Britse parlement op 12, 13 en 14 maart 2019 zouden zijn dat het Verenigd Koninkrijk een verlenging van Artikel 50 aanvraagt, op welke termijn de EU27 die aanvraag dan zou beoordelen? Zou een eventuele verlenging van Artikel 50 gepaard kunnen gaan met de voorwaarde van de Europese Unie dat die verlenging slechts eenmalig kan worden gegeven, zo vragen deze leden?
Stand van zaken Brexit
Kan het kabinet een laatste stand van zaken inzake de Brexit onderhandelingen tussen het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie geven, zo vragen de leden van de VVD?
De leden van de PVV-fractie vragen het kabinet hoeveel gesprekken er tussen de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk, en op welk niveau, deze en aankomende week, voor de meaningful vote op 12 maart nog plaatsvinden? Voorts vragen deze leden op welke wijze en wanneer er over eventuele nieuwe tekstvoorstellen zal worden besloten door de EU27? En hoe zal de Kamer worden geïnformeerd in aanloop naar de stemming op 12 maart?
De leden van de PVV-fractie vragen of het klopt dat er wordt gewerkt aan een nieuwe verklaring, «een interpretatief document» zoals gezegd door EU-onderhandelaar Barnier? En zo ja, in hoeverre wijkt dat dan af van de eerdere verklaring?
Heeft het kabinet een standpunt over de termijn van een eventuele verlenging van de artikel 50 VEU termijn, zo vragen de leden van de PVV-fractie? Moeten er volgens het kabinet bepaalde voorwaarden worden verbonden aan een mogelijk uitstel, zo ja welke?
De leden van de PVV-fractie vragen wat het laatst mogelijke moment voor de (Europese) Raad om het terugtredingsakkoord te kunnen sluiten zonder verlenging?
Afgelopen weken is er gesproken tussen de EU-onderhandelaars en premier May over de backstop, zo constateren de leden van de CDA-fractie. De leden van de CDA-fractie vragen het kabinet om aan te geven welke alternatieven daarbij ter sprake zijn gekomen en waarom deze geen reële opties zijn gebleken? Voorts willen deze leden van het kabinet weten wat de «alternatieve regelingen» zijn waarover pas na inwerkingtreding van het terugtrekkingsakkoord kan worden gesproken, en waarom deze «alternatieve regelingen» nu niet toereikend zouden zijn om de impasse in het Verenigd Koninkrijk te doorbreken. De leden van de CDA-fractie vragen het kabinet voorts om de procedurele gevolgen te schetsen wanneer het Europees Parlement niet instemt met het terugtrekkingsakkoord.
De leden van de CDA-fractie vragen aan het kabinet wat de procedure is als de Brexit wordt uitgesteld tot na Europees Parlementsverkiezingen, welke gevolgen dat dan heeft voor de zetel verdeling en er dan een Europese verkiezingscampagne komt in het Verenigd Koninkrijk? De leden van de CDA-fractie vragen het kabinet hoe hoog de tot nu toe gemaakt kosten voor de rijksoverheid zijn als direct gevolg van de Brexit en daarnaast een inschatting te maken van hoeveel de totale kosten voor de Nederlandse overheid zullen zijn?
De leden van de GroenLinksfractie vragen wat voor mogelijkheden er kunnen bestaan om het tijdelijke karakter van de backstop te verduidelijken als een tijdelijke backstop een rode lijn is voor de EU27? Voorts lezen deze leden in de kabinetsbrief dat de backstop het resultaat is van de rode lijnen van het Verenigd Koninkrijk. Klopt het dat een grens tussen Ierland en Noord-Ierland ook een rode lijn is van de EU27?
De leden van de GroenLinksfractie vragen waarom de daadwerkelijke besprekingen over «alternatieve regelingen» voor de backstop pas kunnen plaatsvinden na de inwerkingtreding van het terugtrekkingsakkoord? Waarom houdt Nederland vast aan dit standpunt als de onmiddellijke bespreking van dit onderwerp zou kunnen helpen om de zorgen van Britse parlementsleden over de backstop te verminderen en zo de kansen op goedkeuring van het terugtredingsakkoord te verhogen en die van een schadelijke no deal Brexit te verkleinen? Daarnaast vragen de leden van de GroenLinksfractie of het voor de EU27 een toekomstig akkoord denkbaar is waarbij het Verenigd Koninkrijk niet langer deel uitmaakt van de douane-unie en de interne markt maar er toch geen Ierse grens komt?
Stand van zaken Nederlandse voorbereidingen no-deal Brexit scenario
De leden van de fractie van de VVD lezen dat medeoverheden, burgers, het bedrijfsleven, zorginstellingen en maatschappelijke organisaties zich in toenemende mate bewust zijn van hun eigen verantwoordelijkheid en daarom ook meer activiteiten en actie ondernemen om zich voor te bereiden op een no-dealscenario Brexit. Kan het kabinet een lijst geven van alle verschillende genomen acties en activiteiten door bovengenoemde groep? Zo nee, waarom niet? Zijn er nog acties die ondernomen kunnen worden om de bedrijven die handel drijven met het Verenigd Koninkrijk, maar door eerdere initiatieven vanuit onder andere het kabinet niet bereikt zijn, alsnog te bereiken voor de Brexitdeadline?
De leden van de CDA-fractie vragen het kabinet de aantoonbare resultaten van de gestarte Brexit «Muppet»-campagne te specificeren? Deze leden vragen het kabinet tevens een inschatting te maken van de algemene voorbereiding van het bedrijfsleven en daarbij aan te geven of en welke sectoren achterlopen.
De leden van de D66-fractie zijn verheugd dat vele bedrijven inmiddels gebruik hebben gemaakt van de Brexit impact scan. Er zijn echter ook veel bedrijven die gevestigd zijn in andere EU-lidstaten die via de Nederlandse havens hun goederen naar het Verenigd Koninkrijk exporteren. Heeft het kabinet er zicht op hoe goed deze Europese bedrijven voorbereid zijn op het veranderende wettelijk kader en de benodigde papieren? Kunnen zij ook de Brexit impact scan doen? En zijn er definitieve oplossingen voor als er straks rijen Europese vrachtwagens in Rotterdam staan zonder de juiste papieren?
In de afgelopen tijd is er veel inspanning geweest om veel bedrijven te informeren over mogelijke gevolgen voor de Brexit, ook in een situatie van een «no-deal». De leden van de SP-fractie zouden graag willen weten hoe het kabinet voorkomt dat Nederland op een andere manier handelt met import en export dan ons omringende landen? Dit benoemen de Brexitrapporteurs ook in hun recente verslag (23 987, nr. 320), zeker met het risico dat er via verschillende regimes ongewenste concurrentie kan ontstaan.
Brexit-rapporteursverslag
De leden van de VVD-fractie vragen het kabinet of het heeft kennisgenomen van het Brexit-rapporteursverslag? Zo ja, kan het kabinet nog vóór het nog in te plannen plenaire debat over de Brexit een kabinetsappreciatie van het Brexit-rapporteursverslag naar de Kamer sturen? Kan het kabinet in de kabinetsappreciatie ook apart ingaan op elke aanbeveling van de rapporteurs?
De leden van de CDA-fractie vragen aan het kabinet wanneer die stukken van het verslag van de Brexitrapporteurs van 26 februari op de twee Brexit portals verschijnen en kunnen dan ook alle contingencyplannen erbij geplaatst worden? Tevens vragen deze leden het kabinet om binnen een week de Kamer een appreciatie van het rapporteursverslag te doen toekomen.
De leden van de SP-fractie vragen om een integrale reactie op het verslag van de rapporteurs in te gaan, met daarbij nog de specifieke vraag over de draaiboeken voor de eerste 48 uur na een Brexit zonder afspraken: de eerste twee etmalen betreffen een weekend en is het te voorzien dat de grootste problemen op de eerste werkdagen pas aan het licht zullen komen? De leden van de SP-fractie vragen hierop in te gaan.
Met betrekking tot de blik op de toekomst, sluiten de SP-leden zich hartgrondig aan bij wat de Brexitrapporteurs daarover zeggen: «voor teleurstelling, verwijten of leedvermaak over het Britse vertrek is geen plaats». De leden van de SP-fractie willen echter wel weten of dit ook geldt voor andere lidstaten in de overgebleven EU. Denkt het kabinet dat alle emoties die er zijn en zijn geweest daadwerkelijk bekoeld zijn?
Contingencyplannen / Verzamelwet
Is er nu sprake of, en zo ja, welke contingencyplannen van de Europese Commissie met behulp van Artikel X van de Verzamelwet Brexit naar het Nederlands parlement komen, zo vragen de leden van de VVD-fractie?
De leden van de PVV-fractie vragen hoe groot de kans is dat en in hoeverre en op welke terreinen Nederland hinder kan ondervinden van (gebrekkige) no dealvoorbereidingen door andere EU-landen? Welke fictieve scenario’s zijn er geoefend met de nationale crisisstructuur?
Nederland heeft hoogambtelijk overleg over de Brexit met andere EU27 landen. De leden van de CDA-fractie vragen het kabinet verslag te doen van deze gesprekken, indien nodig kan dat vertrouwelijk. Deze leden willen bijvoorbeeld weten of er uit deze gesprekken gaten in de Nederlands contingencyplannen zijn gedetecteerd of dat Nederland zich juist zorgen moet maken om de voorbereidingen van andere landen. Daarbij vragen deze leden het kabinet om ook aan te geven of en in welke mate Nederland een verantwoordelijkheid draagt voor de doorvoer naar het Europese achterland welke mogelijk vertragingen kunnen opleveren als gevolg van grenscontroles, te denken valt hierbij aan medische producten, maar mogelijk ook andere producten of zaken?
De leden van de CDA-fractie vragen het kabinet om bij alle stukken in bijlage 2 (Overzicht wetgevende handelingen en nadere regelgeving Europese Unie vanaf publicatie Mededeling over de implementatie van het Contingency actieplan (COM(2018) 890)) aan te geven hoe implementatie voorzien is via een AMVB, een wet, ministeriële regeling en met/zonder gebruik van de noodwet Brexit?
De leden van de D66-fractie merken op dat er in totaal 19 wetgevende handelingen en nadere regelgeving van de Europese Unie zijn in het kader van het Brexit contingency actieplan. Kan het kabinet toelichten op welke wijze het deze besluiten gaat implementeren? Bij sommige voorstellen is de triloog succesvol afgerond, bij anderen loopt de eerste lezing nog. Op moment van schrijven is het nog 3,5 week voor de Brexit. Treft het kabinet voorbereidingen om deze wetgevende handelingen op tijd te implementeren, zo vragen deze leden?
Onder de druk van een Brexit zonder afspraken blijkt veel mogelijk en de leden van de SP-fractie vragen zich af of de panieksfeer dit gecreëerd is, zeker omtrent de rechtmatigheid van de Verzamelwet Brexit, wel terecht is geweest. Kan het kabinet daarop reflecteren? Was het wel nodig om via dit wetsvoorstel rechten van de Kamer uit te hollen?
De leden van de GroenLinksfractie lezen in de brief van 28 februari 2019 (Kamerstuk 23 987 nr. 323) dat Nederland informatie uitwisselt met andere EU-27 lidstaten over de voorbereiding op het no dealscenario. Vindt zulke informatie uitwisseling ook plaats met het Verenigd Koninkrijk, zo vragen deze leden?
NVWA, Douane & Marechaussee
De leden van de VVD-fractie willen graag van het kabinet weten hoe het staat met het werven en de inzet van personeel bij de NVWA? Ook vragen de leden van de VVD-fractie of de voorbereidingen op de ICT en de afstemming over diverse formulieren afgerond zijn. Zo nee, welke stappen moeten nog worden gezet?
De leden van de VVD-fractie willen ook graag van het kabinet weten hoe het staat met het werven en de inzet van personeel bij de Douane? Ook vragen de leden van de VVD-fractie of de voorbereidingen op de ICT en de afstemming over diverse formulieren afgerond zijn. Zo nee, welke stappen moeten nog worden gezet?
De leden van de CDA-fractie vragen het kabinet om de Tweede Kamer op de hoogte te houden van de voortgang van de procedure in Europa over het oprichten van keurpunten levende dieren. Deze leden vragen het kabinet eveneens of het bereid is om indien dat nodig is extra ondersteuning te bieden in de voorbereidingen van deze keurpunten en deze leden vragen het kabinet waar deze keurpunten ingericht zullen worden?
De leden van de CDA-fractie vragen het kabinet naar de personele stand van zaken bij de Douane, de NVWA en Marechaussee? Deze leden vragen het kabinet om er daarbij eveneens op in te gaan hoe het staat met de bedrijfscultuur als gevolg het ingrijpende verandertraject dat deze organisaties doormaken.
De leden van de D66-fractie vragen graag naar de stand van zaken van het extra personeel dat aangetrokken moet worden bij de NVWA, de Douane en de Marechaussee. Hoeveel extra fte is aangenomen van het totaal en welk deel zal inzetbaar zijn op 29 maart? Kan het kabinet een stand van zaken geven?
De leden van de D66-fractie hebben ook een vraag over het keurpunt voor levend vee. De NVWA heeft aanvragen van het bedrijfsleven ontvangen voor inspectieposten voor de import van levende dieren in de Europese Unie. Deze aanvragen zijn binnen de deadline van 15 februari 2019 naar de Europese Commissie gestuurd. Lidstaten moeten hiermee instemmen in een Standing Committee vóór 29 maart. Kan het kabinet aangeven wanneer dit op de planning staat? Kan het kabinet er op aandringen dat dit zo snel mogelijk moet gebeuren? Hoeveel tijd heeft het bedrijfsleven nodig om de inspectieposten daadwerkelijk te realiseren?
Medicijnen
Afgelopen maand heeft de Europese Unie regelgeving opgesteld waarbij medicijnen uit het Verenigd Koninkrijk voorlopig toegelaten zullen worden tot de EU onder bepaalde voorwaarden. De leden van de CDA-fractie vragen aan het kabinet hoe lang dit wordt toegestaan en onder welke voorwaarden? Daarbij willen deze leden weten of daaronder de voor Nederland 50 onmisbare medicijnen vallen en deze dus voldoen aan de voorwaarden die de EU stelt? De leden van de CDA-fractie vragen het kabinet tevens hoe fabrikanten en leveranciers van medische hulpmiddelen, zoals pacemakers en verband, hebben gereageerd op de oproep van de Minister Bruins om zich voor te bereiden op een harde Brexit. Ook vragen de leden van de CDA-fractie het kabinet conform de motie Omtzigt/Van de Berg een vertrouwelijke brief aan de Kamer kan sturen met de geneesmiddelen en hulpmiddelen waarmee problemen kunnen ontstaan en hoe die per probleem opgelost worden.
De leden van de D66-fractie hebben een vraag over de beschikbaarheid van medicijnen in het geval van een no-deal Brexit. Vorige week maakte de Europese Commissie bekend dat onder voorwaarden er een tijdelijke uitzondering kan worden toegepast op de regels voor de kwaliteitscontrole van medicijnen. Minister Bruins van Medische Zorg heeft eerder een lijst bekend gemaakt van medicijnen die bij een no-deal Brexit niet langer toegelaten dreigen te worden. Daarbij zitten ook 50 middelen die onmisbaar zijn. Kan het kabinet verduidelijken of deze 50 geneesmiddelen aan de gestelde voorwaarden van de Europese Commissie voldoen waardoor deze nog wel beschikbaar zullen zijn bij een no deal Brexit?
Nu de situatie van een Brexit zonder afspraken dichterbij lijkt te komen, blijkt er op veel terreinen mogelijk te zijn om continuïteit via noodvoorzieningen te verschaffen, zo constateren de leden van de SP-fractie. Bijvoorbeeld voor derivaten en andere financiële producten, of voor het vliegverkeer. We zien dat de Britten hebben verklaard voor één jaar de landbouwregels van de Europese Unie als de hare te zien voor de continuïteit en dat zij voor één jaar de importcontroles opschort. Dit brengt de SP-leden tot de vraag dit ook te regelen voor medicijnen en hulpmiddelen. Het is niet terecht als de gevolgen voor patiënten niet weggenomen worden, zeker nu we weten dat het wel kan.
Sociale zekerheid voor burgers
De leden van de D66-fractie hebben enkele vragen over een fatsoenlijke oplossing voor sociale zekerheid voor burgers indien het Verenigd Koninkrijk zonder akkoord over de uittredingsvoorwaarden uit de EU stapt. Kan het kabinet uitgebreid toelichten wat de verschillen zullen zijn voor Nederlanders (of andere personen) in het Verenigd Koninkrijk die een Nederlandse uitkering ontvangen tussen aan de ene kant het scenario van het uittredingsakkoord en aan de andere kant het no dealscenario en de geschetste maatregelen in de Kamerbrief van 15 februari 2019 (23 987, nr. 315)? Worden Nederlanders in het Verenigd Koninkrijk die een Nederlandse uitkering ontvangen actief over deze maatregelen in het geval van no deal geïnformeerd? Kan het kabinet daarnaast schetsen wat het tijdspad is voor het ontwerpbesluit op basis van de tijdelijke delegatiegrondslag in de Verzamelwet Brexit aangaande sociale zekerheid? Wat is het tijdpad voor de andere AMvBs die in voorbereiding zijn en op welke wijze wordt de voorhangprocedure geregeld, gezien de geringe tijd die er nog rest tot de Brexit en de Verzamelwet nog niet is aangenomen door de Eerste Kamer?
Uitwisseling
De leden van de CDA-fractie vragen het kabinet in een vertrouwelijke brief, en dus niet alleen middels een briefing, informatie weer te geven over gegevensuitwisseling, waarbij het kabinet duidelijk weergeeft wat er stopt bij een harde Brexit en hoe we dat kunnen voorkomen?
De leden van de D66-fractie vragen ook graag aandacht voor data-uitwisseling. Nederland ICT waarschuwde recent over het vervallen van afspraken over data-uitwisseling tussen Nederland en het Verenigd Koninkrijk, bij een no-deal Brexit. Het is nog onduidelijk of de Europese Commissie zal vaststellen dat uitwisseling van persoonsgegevens met het Verenigd Koninkrijk veilig is (het zogeheten adequaatheidsbesluit). Dit levert veel onzekerheid op voor bedrijven: moeten ze zich voorbereiden op extra waarborgen? D66 heeft hier eerder in het algemeen overleg Brexit aandacht voor gevraagd. Kan het kabinet verduidelijken wat de situatie op dit moment is? Welke gevolgen heeft de Brexit voor het delen van data met het Verenigd Koninkrijk in het geval van het ontbreken van een adequaatheidsbesluit? Zijn bedrijven hiervan op de hoogte?
Deelt het kabinet de inschatting dat de voorbereidingen op het no dealscenario lastig verlopen ten aanzien van het beleidsterrein van Justitie en Veiligheid en dat een effectieve politiële en justitiële samenwerking ernstig zal worden ondermijnd, zo vragen de leden van de GroenLinksfractie? Zijn de terugvalopties om dit zoveel mogelijk te voorkomen al verder uitgewerkt?
Overig
De leden van de CDA-fractie vragen het kabinet een overzicht te geven van de voortgang van alle Brexitgerelateerde moties die aangenomen zijn door de Kamer.
Tot slot vragen de leden van de D66-fractie aan het kabinet om de Tweede Kamer inzicht te geven in de voorbereidingen voor de dag van de Brexit zelf: 29 maart 2019. Deze leden verwachten dat er draaiboeken zijn voor de NVWA, douane, politie, Marechaussee en de gemeenten rondom de havens. Kan het kabinet dit bevestigen en de Kamer hier nader over informeren?
Kopieer de link naar uw clipboard
https://zoek.officielebekendmakingen.nl/nds-tk-2019D08822.html
De hier aangeboden pdf-bestanden van het Staatsblad, Staatscourant, Tractatenblad, provinciaal blad, gemeenteblad, waterschapsblad en blad gemeenschappelijke regeling vormen de formele bekendmakingen in de zin van de Bekendmakingswet en de Rijkswet goedkeuring en bekendmaking verdragen voor zover ze na 1 juli 2009 zijn uitgegeven. Voor pdf-publicaties van vóór deze datum geldt dat alleen de in papieren vorm uitgegeven bladen formele status hebben; de hier aangeboden elektronische versies daarvan worden bij wijze van service aangeboden.