2018D61666

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 21 december 2018

Hierbij zend ik u de reactie op het verzoek van de commissie Onderwijs, Cultuur en Wetenschap naar aanleiding van de brief die de Nederlandse Vereniging van Wiskundeleraren (NVvW) op 7 december jl. aan uw Kamer heeft gestuurd in reactie op de Kamerbrief over de toekomst van rekenen in vo en mbo van 9 november.

De NVvW stelt in haar brief dat de integratie van wiskunde en rekenen binnen het huidige wiskundecurriculum mogelijk is. Op hoofdlijnen is dit het geval, en daarom heb ik mijn brief van 9 november aangekondigd dat rekenen voortaan via het schoolexamen zal worden getoetst, waarbij het onderwijs kan worden geïntegreerd in wiskunde en andere vakken. De referentieniveaus worden echter niet volledig gedekt door de examenprogramma’s van wiskunde en de mate van dekking verschilt per schoolsoort, leerweg en profiel. Zo biedt wiskunde A bijvoorbeeld geen goede basis voor het onderhouden van rekenvaardigheden op het domein meten & meetkunde.

Als onderdeel van de curriculumherziening zullen de referentieniveaus tegen het licht worden gehouden en kunnen hier ook keuzes in worden gemaakt. Ook wordt daarbij, in overleg met het vervolgonderwijs, bezien of een apart inzicht in het rekenniveau noodzakelijk is voor goede doorstroom naar het vervolgonderwijs. In de tussentijd vind ik het belangrijk dat er voldoende aandacht voor rekenen blijft en dat inzichtelijk is voor het vervolgonderwijs hoe leerlingen scoren op het referentieniveau.

In de brief van de NVvW wordt daarnaast geconcludeerd dat er voor leerlingen zonder wiskunde in het vmbo en havo een aparte oplossing moet komen. Dit ondersteun ik. Voor hen is er binnen de andere vakken namelijk onvoldoende dekking van de referentieniveaus te bereiken. Voor het vmbo wordt in het advies Een nieuw perspectief voor rekenen in het voortgezet onderwijs1, dat in samenwerking met de NVvW is opgesteld, geadviseerd om twee soorten wiskunde te introduceren, waarvan er één voor alle leerlingen verplicht is. Hiermee kan een volledige dekking van de referentieniveaus voor alle vmbo-leerlingen worden bereikt. Een dergelijke herziening moet, net als de herziening van de referentieniveaus, onderdeel zijn van curriculum.nu, omdat er dan ook keuzes moeten worden gemaakt over de rest van het onderwijs- en examenprogramma op het vmbo.

Voor de tussenperiode tot de vakvernieuwing van wiskunde in het vmbo en voor havoleerlingen zonder wiskunde stelt het advies Nieuw perspectief voor om een schoolexamen rekenen te introduceren. Voor deze leerlingen zou dit echter een verzwaring van het examenprogramma betekenen. Leerlingen zonder wiskunde moeten dan namelijk een extra examen maken ten opzichte van leerlingen met wiskunde. Dit is geen wenselijke situatie.

Graag ga ik met uw Kamer snel in gesprek over de te volgen lijn. Het is namelijk belangrijk dat het scholenveld snel duidelijkheid krijgt over de aanpak van rekenen in het curriculum. Maatregelen die van invloed zijn op het schooljaar 2019–2020 moeten nog dit schooljaar kunnen worden voorbereid.

De Minister voor Basis- en Voortgezet Onderwijs en Media, A. Slob

Naar boven