2017D16568 INBRENG VERSLAG VAN EEN SCHRIFTELIJK OVERLEG

De vaste commissie voor Economische Zaken heeft een aantal vragen en opmerkingen aan de Minister van Economische Zaken voorgelegd over het ontwerpbesluit om een aantal vergunningen (31) voor digitale radioomroep DAB+ in laag 4 te veilen (Kamerstuk 24 095, nr. 413).

De vragen en opmerkingen zijn op 8 juni 2017 aan de Minister van Economische Zaken voorgelegd.

De fungerend voorzitter van de commissie, Ziengs

De griffier van de commissie, Nava

Inhoudsopgave

 

I.

Vragen en opmerkingen vanuit de fracties

2

II.

Reactie van de Minister

4

I. Vragen en opmerkingen vanuit de fracties

Vragen en opmerkingen van de leden van de VVD-fractie

De leden van de VVD-fractie hebben kennisgenomen van de brief van de Minister van Economische Zaken over het ontwerpbesluit veiling extra digitaal spectrum in laag 4. Deze leden zijn verheugd dat de Minister op verzoek van de Kamer de huidige analoge vergunningen van de radio partijen heeft verlengd en dat de partijen bij hun analoge vergunningen ook een vergunning voor digitale radio verkrijgen. Op deze wijze wordt vormgegeven aan het in 2011 ingezette digitaliseringsbeleid.

De niet landelijke commerciële vergunningen, de publieke niet landelijke vergunningen en de middengolf vergunningen bevinden zich in laag 4. Na de verlenging van de huidige vergunningen blijft er nog digitale ruimte over. Deze digitale ruimte zal voor een periode voor vijf jaar (gelijk aan de verlengingsperiode van de huidige partijen) worden geveild. Deze veiling is conform eerdere brieven aan de Kamer en conform het aangekondigde beleid van de Minister dat eerder door de Kamer is vastgesteld. Inmiddels is de consultatie voor de veiling van laag 4 gesloten. De leden van de fractie van de VVD hebben nog enkele vragen.

Deze leden vragen of de gesprekken en reacties van de radiostations en hun zenderoperators over deze veiling en over de beoogde opzet van de veiling van laag 7 nog nieuwe inzichten hebben opgeleverd. Is de Minister voornemens om op basis daarvan het beleid aan te passen? Zo ja, op welke wijze? Zo nee, waarom niet?

Verwacht de Minister dat er investeringsbereidheid is bij kleine partijen die nog niet beschikken over digitale frequenties? Zijn ook huidige partijen geïnteresseerd om nog iets bij te kopen?

Is de Minister van mening dat bij het doorzetten van de veiling er sprake is van de meest optimale, doelmatige en bij de marktbehoefte aansluitende spectrumindeling?

Hoe verhoudt zich de samenwerking indien landelijke, regionale en lokale radiostations in een multiplex moeten samenwerken?

De leden van de VVD-fractie merken op dat laag 7 in vijf verschillende, regionale frequentieblokken zal worden uitgegeven. Klopt dit? Kan de Minister uitsluiten dat ontvangers moeten schakelen bij overgang tussen de verschillende frequentieblokken in laag 7 en dat de ontvangst van het radioprogramma in veel mobiele ontvangers daardoor voor kortere of langere tijd (10 tot 70 seconden) stil zal vallen?

Wat zijn de consequenties indien de geplande veiling niet binnen de huidige voorgestelde termijn plaatsvindt?

Vragen en opmerkingen van de leden van de CDA-fractie

De leden van de CDA-fractie hebben de volgende vragen over het ontwerpbesluit veiling extra digitaal spectrum in laag 4. Zij hebben ten eerste vragen over de inhoud, het doorlopen proces en de effecten van de voorgestelde veiling.

Deze leden lezen in de toelichting bij het ontwerpbesluit dat een aantal partijen (zowel partijen die nog niet beschikken over digitale frequentieruimte als bestaande partijen) hebben aangegeven interesse te hebben in spectrum in laag 4. Kan de Minister in een tabel een overzichtelijke marktanalyse geven? Hoeveel partijen zullen naar verwachting mee gaan doen aan de veiling? Zijn dat voldoende partijen?

Zou de Minister nader kunnen toelichten waarom er sprake is van schaarste in het DAB-spectrum en op welke wijze dit is onderzocht? Kan de Minister uitsluiten dat er sprake is van kunstmatige schaarste als gevolg van een minder efficiënte planning en indeling van het DAB-spectrum? Welke effecten heeft deze veiling uiteindelijk voor de consumenten?

De leden van de CDA-fractie hebben daarnaast begrepen dat laag 7 zal worden uitgegeven in vijf verschillende, regionale frequentieblokken. Kan de Minister aangeven of ontvangers moeten schakelen bij de overgang tussen de verschillende frequentieblokken in laag 7 en of de ontvangst van het radioprogramma in veel mobiele ontvangers daardoor voor kortere of langere tijd stil zal vallen? Zo ja, zou de Minister dat wenselijk vinden en wat zou hiervan de invloed zijn op de aantrekkelijkheid van een overstap naar DAB?

Kan de Minister tevens aangeven of voorafgaand aan de formele consultaties technisch-inhoudelijk overleg is geweest met marktpartijen en hun zenderoperators over de voorgenomen veiling van laag 4 en de toekomstige uitgifte van laag 4 en 7? Zo ja, wat waren hun reacties hierop en wat is daarmee gedaan? Zo nee, waarom niet?

Deze leden hebben begrepen dat de consultatie voor de veiling van laag 4 is gesloten. Hebben de gesprekken en reacties van de radiostations en hun zenderoperators over deze veiling en over de boogde opzet van de veiling van laag 7 nieuwe inzichten opgeleverd? Zo ja, welke? Bent u voornemens om op basis daarvan het beleid aan te passen? Zo ja, op welke wijze? Zo nee, waarom niet?

De leden van de CDA-fractie hebben ten tweede vragen over het moment van het houden van de veiling.

Op welk moment zal de veiling van extra digitaal spectrum in laag 4 plaatsvinden? Kan de Minister daarnaast aangeven wat de impact zal zijn op de ontwikkeling van DAB+ voor zowel landelijke, regionale en lokale omroepen indien de veiling volgens de huidige planning op korte termijn zal plaatsvinden?

In het ontwerpbesluit is te lezen dat er drie verschillende veilingen georganiseerd zullen worden om de beschikbare FM- en DAB+-vergunningen te verdelen. Wat is de reden om deze veilingen niet tegelijkertijd te houden?

Kent de Minister de signalen uit de markt dat er een meer efficiënte indeling van het digitale spectrum mogelijk is? Zo ja, komen deze signalen van één of meerdere marktpartijen? Indien deze signalen van één marktpartij afkomstig zijn, zijn andere marktpartijen een andere mening toegedaan? Zou het nuttig kunnen zijn om met partijen uit de markt nader te overleggen over een eventuele efficiëntere indeling? Hoe kijkt de Minister hierbij aan tegen een mogelijk uitstel van de veiling aan? Zou een eventueel uitstel van de veiling ruimte bieden om het etherspectrum efficiënter in te delen en ontvangst technisch te verbeteren? Wat zouden de negatieve consequenties zijn van een uitstel van de veiling? Welke spelers of type spelers zouden van een uitstel negatieve consequenties kunnen ondervinden? Zou uitstel van de veiling negatieve consequenties kunnen hebben voor de consument?

Vragen en opmerkingen van de leden van de SP-fractie

De leden van de SP-fractie vragen de Minister toe te lichten of en hoe de opzet voor de veiling in overleg met de verschillende sectoren die van Laag 4 gebruik maken of gaan maken tot stand is gekomen. Deze leden zijn benieuwd of, indien dit niet het geval is, de Minister bereid is alsnog met de verschillende sectoren in overleg te treden om tot een voor iedereen bevredigende veiling te komen.

Deze leden lezen in de toelichting bij het ontwerpbesluit dat het eenvoudig moet zijn voor deelnemers om effectief deel te nemen en dat het niet nodig moet zijn om hiervoor experts in te huren. Deze leden zijn benieuwd op welke wijze de regering van plan is het biedproces effectief te maken en te voorkomen dat experts dienen te worden ingehuurd.

II. Reactie van de Minister

Naar boven