2016D34785

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 19 september 2016

In uw brief van 9 juni 2016 vraagt u mij om een reactie op de begeleidende brief van de ANBOS aan de Vaste Kamercommissie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport van 25 mei 2016 bij het aanbieden van de petitie «Red de schoonheidsspecialist!».

In mijn beleidsreactie van 21 maart 2016 op het rapport van het RIVM «Laseren en aanverwante behandelingen als voorbehouden handeling in de Wet BIG» heb ik aangekondigd dat na inwerkingtreding van het wetsvoorstel BIG schoonheidsspecialisten niet langer laser-, IPL- en aanverwante handelingen mogen uitvoeren. De ANBOS geeft in haar brief aan dat zij meent dat ik hiermee een schijnveiligheid creëer en een beroepsgroep compleet buiten spel zet, omdat daarmee ook aloude behandelingen als elektrisch epileren niet meer door schoonheidsspecialisten mogen worden uitgevoerd. De ANBOS pleit er in haar brief voor dat in een algemene maatregel van bestuur wordt aangegeven welke behandelingen schoonheidsspecialisten zelfstandig mogen blijven uitvoeren.

Zoals ik in mijn beleidsreactie van 21 maart 2016 heb beschreven, kunnen bij toepassing van lasers en aanverwante apparaten op de huid door ondeskundig gebruik ernstige complicaties optreden. Zo kan de huid verbranden of pigment verkleuren. Het RIVM concludeert dat degene die laser- en aanverwante apparatuur (zoals IPL) toepast, deskundig moet zijn voor wat betreft de gebruikte techniek en voldoende medische kennis moet hebben om de huid van de cliënt op de juiste wijze te beoordelen. Het RIVM meent dat dit geborgd kan worden door de betreffende handelingen voor te behouden aan in de Wet BIG aan te wijzen beroepsbeoefenaren. Het RIVM geeft daarbij aan dat huidtherapeuten en artsen deskundig zijn om de handelingen uit te voeren. In zijn rapport maakt het RIVM ook nog melding van de mogelijkheid van de opdrachtgever- opdrachtnemerconstructie, waarbij de niet BIG-geregistreerde in opdracht en onder verantwoordelijkheid van een arts of huidtherapeut werkt. De ANBOS zou deze constructie voor haar leden nader kunnen uitwerken en daarna bijvoorbeeld kwaliteitseisen in de opleiding stellen.

In mijn brief van 2 juli 2015 gaf ik aan dat ik mij kon voorstellen dat niet iedere vorm van deze laser- en IPL-behandelingen risico’s met zich meebrengt en ik voornemens was in een algemene maatregel van bestuur (amvb) laserbehandelingen aan te wijzen die door een ieder mogen worden verricht. Het RIVM heeft echter geconcludeerd dat aan alle behandelingen risico’s kleven en dat afbakening niet mogelijk is. Het is daarom wat mij betreft niet aan de orde om bij amvb onderscheid aan te brengen in het gebruik van laser- en aanverwante apparatuur voor het behandelen van de huid.

Ik heb vernomen dat de ANBOS meent dat er wel afbakening mogelijk is en dat niet aan alle behandelingen risico’s kleven. Mocht de ANBOS deze mening staven met een onderzoek dan ben ik uiteraard bereid dit onderzoek voor nader advies voor te leggen aan het RIVM.

Ik wil verduidelijken dat het mijn voornemen is om in het wetsvoorstel als voorbehouden aan te merken het bewerken van de huid met licht, ultrasoon geluid of hoogfrequente elektrische stroom, waarbij de structuur van de huid wordt gewijzigd of pigment wordt verwijderd. Daaronder vallen in ieder geval laserbehandelingen en behandelingen met ander licht. Het gevolg van dergelijke behandelingen kan zijn vermindering van rimpels, haargroei, littekens, wijnvlekken etc.

Er zijn vragen gekomen over welk gebruik van apparatuur en welk type behandelingen allemaal voorbehouden worden wanneer er wordt gesproken van behandeling van de huid het door middel van van energie, in de vorm van licht, ultrasoon geluid of hoogfrequente elektrische. Vormen van epileren, waarbij er sprake is van uitsluitend met mechanische kracht haar verwijderen, valt hier niet onder. Dat zou slechts anders zijn indien naast het mechanisch verwijderen van de huidharen, de huid ook nog bewerkt zou worden met licht, ultrasoon geluid en hoogfrequente elektriciteit en daarmee de structuur van de huid wordt gewijzigd of pigment wordt verwijderd.

Dat betekent dat schoonheidsspecialistes ook in de toekomst kunnen blijven epileren, zolang zij de huid daarbij maar niet bewerken met licht, ultrasoon geluid of hoogfrequente stroom.

De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, E.I. Schippers

Naar boven