Vragen van de leden Van der Plas en Rikkers-Oosterkamp (beiden BBB) aan de Staatssecretaris
van Volksgezondheid, Welzijn en Sport over het bericht «Einde van het melktappunt»
(ingezonden 31 oktober 2024).
Vraag 1
Bent u bekend met de zorgen van veehouders en belangenorganisatie agractie waarin
zorgen worden geuit over de nieuwe regelgeving voor de verkoop van rauwe melk?1
2
Vraag 2
Waarom is in de algemene maatregel van bestuur (amvb) opgenomen dat rauwe melk met
ingang van 1 januari 2025 maandelijks moet worden gecontroleerd op de aanwezigheid
van salmonella, campylobacter en STEC?
Vraag 3
Wat is de noodzaak om met ingang van 1 januari 2025 rauwe melk maandelijks te controleren
op de aanwezigheid van salmonella, campylobacter en STEC?
Vraag 4
Hoeveel vermoedelijke besmettingen door rauwe melk zijn er per jaar geweest in het
verleden?
Vraag 5
Hoeveel procent van de melkleverende bedrijven testte in de laatste ronde van het
landelijk programma (bij Royal GD) positief voor Salmonella?
Vraag 6
Waarom wordt dit beleid ingevoerd terwijl de meeste besmettingen met salmonella, campylobacter
en STEC afkomstig zijn van rauw vlees en niet van rauwe melk?
Vraag 7
Klopt het dat het directoraat-generaal (hierna: DG) Gezondheid en Voedselveiligheid
van de Europese Commissie in het auditrapport ter beoordeling van de officiële controles
met betrekking tot de veiligheid van melk en zuivelproducten van 25 april 2022 enkel
het bezwaar had dat: «De handhaving van de microbiologische criteria (...) wordt evenwel
ondermijnd omdat er geen testfrequenties zijn vastgesteld», en dat het DG niet zelf
een maandelijkse controle aanraadde?
Vraag 8
Bent u zich ervan bewust dat deze kostbare onderzoeken de rentabiliteit van boerderijwinkels
met melktaps, flink onder druk zetten? Vindt u het proportioneel dat boeren elke maand
150 euro voor een onderzoek moeten neerleggen alleen maar omdat ze een melktappunt
hebben?
Vraag 9
Bent u zich ervan bewust dat deze onderzoeken voor de houders van geiten, schapen,
buffels, paarden, ezels en kamelen, anders dan bij houders van melkkoeien, nieuw zijn?
Zorgt dit ervoor dat u anders nadenkt over uw antwoord bij vraag 6?
Vraag 10
Tijdens het debat van 11 september3 jongstleden is door de leden van de BBB-fractie gewaarschuwd voor beleid dat het
onaantrekkelijk maakt voor boeren om melktappunten op te zetten en is hierover ook
een motie ingediend die is aangenomen4, hoe kijkt de Staatssecretaris tegen deze waarschuwingen aan nu melktappunten toch
onaantrekkelijk worden gemaakt door maandelijkse testen op salmonella?
Vraag 11
Realiseert u zich dat boeren nauwelijks nog iets verdienen aan hun melktap door deze
nieuwe regelgeving?
Vraag 12
Deelt u de mening dat initiatieven als een melktap zorgen voor educatie, kennis over
verse producten, gesprekken met de boer en boerin, heel belangrijk in deze tijd van
grote landbouwdiscussies, en interesse in de veehouderij? Hoe verhoudt dit beleid
zich tot de maatschappelijke wenselijkheid van melktaps voor het verbeteren van de
contacten tussen boer en burger?
Vraag 13
Hoe rijmt dit beleid met de stimulans van de overheid voor boeren om te investeren
in de verbreding van hun bedrijf, waaronder de huisverkoop van rauwe melk?
Vraag 14
Deelt u de mening dat de kwaliteit van de melk van Nederlandse veehouders tot de beste
van de wereld behoort?
Vraag 15
Bent u bereid om het beleid van het vorige kabinet te heroverwegen en terug te keren
naar de regeling zoals die momenteel geldt? Zo ja, kunt u dit toezeggen? Zo nee, waarom
niet?
X Noot
1Is dit het einde van de melktap? – Agractie
X Noot
2Extra controles rauwe melk grote kostenpost voor boerenmelktap | Stal-en-Akker.nl
– Landbouwnieuws voor Zuid-Nederland
X Noot
3Wijziging van de Warenwet en de Tabaks- en rookwarenwet
X Noot
4Gewijzigde motie van het lid Van der Plas over de wettekst in de wijziging van de
Warenwet en de Tabaks- en rookwarenwet nalezen zodat rauwe melk als product niet geassocieerd
wordt met een direct gevaar en/of risicovolle activiteiten voor de gezondheid en veiligheid
van de mens (t.v.v. 36 503, nr. 10)