Vragen van het lid Slagt-Tichelman (GroenLinks-PvdA) aan de Staatssecretaris van Volksgezondheid,
Welzijn en Sport over de zin en onzin van de Nutri-Score (ingezonden 2 oktober 2024).
Vraag 1
Kent u de aflevering van Kassa «De zin en onzin van de Nutri-Score» (Kassa, 28 september
2024)?1
Vraag 2
Bent u op de hoogte dat de doelen uit het nationaal preventieakkoord niet gehaald
worden en het aantal mensen met overgewicht zelfs toeneemt?2
Vraag 3
Bent u van mening dat de Nutri-Score op dit moment bijdraagt aan het tegengaan van
overgewicht? Zo ja, waarom? Zo nee, waarom niet?
Vraag 4
Bent u van mening dat de Nutri-Score misleidend kan werken omdat producten per categorie
worden vergeleken, waardoor een pizza bijvoorbeeld een betere score kan krijgen dan
een appel? Zo nee, waarom niet?
Vraag 5
Per wanneer moeten de producenten de nieuwe normering gebruiken, zodat de verschillende
normeringen niet meer door elkaar gebruikt worden? Is er een instantie die hier op
toeziet? Kan hier meer uitleg aan worden gegeven? Welke fouten zijn er nog met betrekking
tot de Nutri-Score, waarop de expert in het programma Kassa op wijst? Binnen welke
termijn zijn deze naar verwachting opgelost?
Vraag 6
Deelt u de mening dat de Nutri-Score zijn doel voorbij schiet als onder meer Unilever,
Heineken, Arla Foods, Cono Kaasmakers aangeven het voedsellogo niet meer te gaan gebruiken?
Wat is uw reactie dat diverse fabrikanten de Nutri-score niet meer op verpakkingen
gaan vermelden? Wat vindt u van de situatie die dan ontstaat, als vooral ongezondere
producten met een lage Nutri-Score het niet op de verpakking zet, zoals in de aflevering
van Kassa wordt gesuggereerd?
Vraag 7
Deelt u de mening dat de Nutri-Score alleen doelmatig is als het verplicht wordt?
Zo ja, welke stappen gaat u ondernemen om de vrijblijvendheid er vanaf te halen?
Vraag 8
Wilt u volgend jaar de eerste monitor van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid
en Milieu (RIVM) inzake de Nutri-Score, voorzien van een kabinetsreactie, met de Kamer
delen?
Vraag 9
Wat gaat u ondernemen om consumenten beter te informeren over de Nutri-Score, gezien
het feit dat veel consumenten de score niet snappen?
Vraag 10
Bent u op de hoogte dat minder suiker, zout en vetten in producten kunnen bijdragen
aan het behalen van de doelen van het nationaal preventieakkoord? Bent u van plan
om dit een verplichtend en concreet karakter te geven aan voedselproducten? Zo ja
wanneer en hoe? Zo nee, waarom niet?
Vraag 11
Deelt u de mening dat supermarkten actiever moeten bijdragen aan een gezondere eetomgeving?
En dat een logische consequentie hiervan is dat er dwingende maatregelen nodig zijn
om het aantal ongezonde reclames terug te dringen? Zo ja, welke maatregelen bent u
bereid te nemen?
Vraag 12
Bent u op de hoogte dat ongeveer 80% van al het voedselaanbod in de supermarkt ongezond
is en bijvoorbeeld te veel zout of te veel vet of te veel suiker bevat? Bent u van
mening dat een ongezond voedselaanbod bij supermarkten van 80% te veel is? Wat vindt
u een acceptabel aanbod van ongezond voedsel in supermarkten, bijvoorbeeld 50%? Bent
u bereid concrete stappen te nemen om dit percentage naar beneden te krijgen?
Vraag 13
Welke concrete extra stappen gaat u ondernemen om te zorgen dat het aantal mensen
met overgewicht wordt teruggedrongen gezien het feit dat de doelen uit het nationaal
preventieakkoord bij lange na niet worden gehaald, zoals het RIVM bericht?
X Noot
1Kassa | NPO Start
X Noot
2Impact Nationaal Preventieakkoord op roken, overgewicht en problematisch alcoholgebruik
nog onvoldoende | RIVM