Vragen van de leden Van Esch en Akerboom (beiden PvdD) aan de Staatssecretaris van
Volksgezondheid, Welzijn en Sport en de Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit
over de gezondheidskosten van het eten van vlees (ingezonden 22 mei 2023).
Vraag 1
Kent u het onderzoek van Wageningen Economic Research en True Price getiteld «Consumer
Health: True pricing method for agri-food products»?1
Vraag 2
Deelt u de bevindingen uit het rapport dat de gezondheidskosten van het eten van vlees
kunnen oplopen tot wel 650 miljoen euro per jaar (wat een conservatieve schatting
zou zijn omdat veel gezondheidskosten van vleesconsumptie hierin nog niet zijn meegenomen)?
En zo ja, wat vindt u hiervan?
Vraag 3
Wat vindt u ervan dat wanneer de gezondheidskosten van de overconsumptie van vlees
zouden worden doorberekend naar de consumentenprijs, rood vlees rond de 7,50 euro
per kilo meer zou moeten kosten en bewerkt vlees rond de 4,30 euro per kilo?2
Vraag 4
Deelt u de mening dat deze externe kosten in de prijs van vlees tot uitdrukking zouden
moeten komen en het ontmoedigen van de consumptie van vlees rechtvaardigt? Zo nee,
waarom niet?
Vraag 5
Kunt u bevestigen dat een heffing op vlees (conform het voorstel «reële beprijzing
vlees» uit de Brede Maatschappelijke Heroverwegingen) kan leiden tot een jaarlijkse
daling van het aantal nieuwe patiënten met diabetes met 7,6 procent (4.434 personen
per jaar), een daling van 2.883 mensen met een beroerte en van 454 mensen met dikke
darmkanker?3
Vraag 6
Bent u ermee bekend dat plantaardige producten in supermarkten vaak een stuk duurder
zijn dan de niet-plantaardige tegenhangers, omdat supermarkten hogere winstmarges
hanteren op plantaardige producten en omdat dierlijke eiwitten 71 keer meer subsidies
krijgen ten opzichte van plantaardige eiwitten? Zo ja, wat vindt u hiervan?4, 5
Vraag 7
Deelt u de visie dat door het verhogen van de prijs van ongezonde, dierlijke producten
en het verlagen van de prijs van gezonde, plantaardige producten een gezonder eetpatroon
kan worden gestimuleerd, waarmee de eerdergenoemde gezondheidskosten zullen dalen?
Zo nee, waarom niet?
Vraag 8
Deelt u de visie dat het recente besluit om de belasting op diverse plantaardige melkdranken
te verhogen, ook als deze suikervrij zijn, terwijl koemelk blijft uitgezonderd van
deze belasting, het prijsverschil verder zal vergroten en hiermee de consumptie van
dierlijke producten wordt gestimuleerd in plaats van de consumptie van plantaardige
producten? Zo nee, waarom niet?
Vraag 9
Wanneer gaat u de Kamer informeren over het aangekondigde onderzoek naar de belastingverhoging
voor plantaardige melkdranken en de huidige uitzondering voor koemelk?
Vraag 10
Kunt u een overzicht geven van de manieren waarop de prijzen van ongezonde, dierlijke
producten laag worden gehouden, ondanks de hoge gezondheidskosten, en waarop de prijzen
van gezonde, plantaardige producten hoog worden gehouden, ondanks de lagere gezondheidskosten?
Zo nee, waarom niet?
Vraag 11
Bent u bereid om samen met andere bewindspersonen, waaronder de Minister voor Klimaat
en Energie, een plan te maken voor invoering van een heffing op vlees, zoals ook door
topambtenaren is geadviseerd in het IBO-klimaat? Zo nee, waarom niet?
Vraag 12
Welke andere maatregelen gaat u nemen om gezond eten te stimuleren en de hoge gezondheidskosten
door het eten van vlees te verlagen? In hoeverre verwacht u dat deze maatregelen zullen
leiden tot het behalen van de doelen uit de Nationale Eiwitstrategie?