Vraag 1

Bent u bekend met het feit dat veel van de oorlogsvluchtelingen, voornamelijk vrouwen, slachtoffer kunnen zijn geweest van seksueel geweld?1

Vraag 2

Bent u op de hoogte van het rapport van Amnesty International, waarin wordt gesteld dat de ervaringen van seksueel geweld onder asielzoekers over het hoofd worden gezien?2

Vraag 3

Herkent u de cijfers die in het rapport van Amnesty International worden genoemd?

Vraag 4

Weet u ongeveer hoe groot de groep asielzoekers is die kampt met seksuele trauma’s in de Nederlandse asielzoekerscentra (azc’s)?

Vraag 5

Erkent u dat signalen van seksuele trauma’s onder asielzoekers onvoldoende worden meegenomen in de asielprocedure?

Vraag 6

Is er specifieke hulpverlening gericht op seksueel geweld in de Nederlandse asielketen? En op hoeveel plekken wordt deze hulp verleend?

Vraag 7

Hoeveel asielzoekers in Nederland maken aanspraak op hulp met betrekking tot seksueel geweld?

Vraag 8

Ziet u punten in de asielprocedure die kunnen worden verbeterd om meer aandacht te geven aan hulp voor slachtoffers van seksueel geweld?


X Noot
1

VRT nws, 5 maart 2023, Slachtoffers zijn belangrijker dan bewijzen, ook na verkrachting in de oorlog (https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2023/03/03/verkrachting-mannen-opinie).

X Noot
2

Amnesty International, 7 maart 2023, Slachtoffers van seksueel geweld blinde vlek in asielprocedure (https://www.amnesty.nl/actueel/slachtoffers-van-seksueel-geweld-blinde-vlek-in-asielprocedure).

Naar boven