Vragen van de leden Rudmer Heerema en Brekelmans (beiden VVD) aan de Minister voor Langdurige Zorg en Sport over de berichten «Nederlands standpunt Russische sporters», «Aziatische sluiproute voert Russische sporters wellicht alsnog naar Olympische spelen 2024» en «De boycot treft de Russische topsport en daarmee de pr-machine van Vladimir Poetin» (ingezonden 15 februari 2023).

Vraag 1

Bent u bekend met de berichten: «Nederlands standpunt Russische sporters», «Aziatische sluiproute voert Russische sporters wellicht alsnog naar Olympische spelen 2024», en «De boycot treft de Russische topsport en daarmee de pr-machine van Vladimir Poetin»?123

Vraag 2

Deelt u de mening dat het Russische regime de internationale sportprestaties van Russische sporters misbruikt voor binnenlandse propaganda?

Vraag 3

Deelt u de mening dat wanneer Oekraïense sporters in de frontlinie moeten vechten terwijl Russische sporters, vaak in dienst van het Russische Ministerie van Defensie, kunnen blijven trainen en ook nog wedstrijden kunnen doen, er van eerlijke sport geen sprake is?

Vraag 4

Bent u ervan op de hoogte dat er nog steeds Russische sporters actief zijn op internationale sporttoernooien in Nederland (bijvoorbeeld het ABN Amro Open)?

Vraag 5

Klopt het dat de Nederlandse overheid de visa uitgeeft om Russische sporters in staat te stellen om in Nederland te verblijven voor deelname aan internationale sporttoernooien? Hoeveel Russische sporters hebben sinds de aanval op Oekraïne een visum gekregen om in Nederland deel te kunnen nemen aan sportwedstrijden?

Vraag 6

Deelt u de mening dat als we andere landen zoals Frankrijk vragen om geen Russische sporters toe te laten, wij als Nederland zelf ook het goede voorbeeld moeten geven? Bent u daarom bereid om de visumverstrekking aan Russische sporters op te schorten zolang Rusland de verderfelijke oorlog in Oekraïne voert? Mochten hier juridische belemmeringen zijn, wilt u met de grootst mogelijke spoed met voorstellen komen om deze belemmeringen weg te nemen zodat Russische sporters uit Nederland geweerd kunnen worden?


X Noot
1

Rijksoverheid, 10 februari 2023, «Kamerbrief over standpunt Nederland statement IOC (Wit-)Russische sporters» (https://www.rijksoverheid.nl/documenten/kamerstukken/2023/02/10/kamerbrief-over-nederlands-standpunt-russische-sporters).

X Noot
2

Volkskrant, 1 februari 2023, «Aziatische sluiproute voert Russische sporters wellicht alsnog naar Olympische Spelen 2024» (https://www.volkskrant.nl/sport/aziatische-sluiproute-voert-russische-sporters-wellicht-alsnog-naar-olympische-spelen-2024~bfb7bb9b/).

X Noot
3

 Trouw, 28 maart 2022, «De boycot treft de Russische topsport, en daarmee de pr-machine van Vladimir Poetin» (https://www.trouw.nl/prsport/de-boycot-treft-de-russische-topsport-en-daarmee-de-pr-machine-van-vladimir-poetin~b0f147d4/).

Naar boven