Vragen van de leden Kat en Sneller (beiden D66) aan de Ministers voor Armoedebeleid, Participatie en Pensioenen en voor Rechtsbescherming over het artikel «Een witbrood stelen om de kinderen te laten eten: de oneindige spiraal van schulden en criminaliteit» (ingezonden 25 januari 2023).

Vraag 1

Bent u bekend met het artikel «Een witbrood stelen om de kinderen te laten eten: de oneindige spiraal van schulden en criminaliteit»?1

Vraag 2

Erkent u dat schulden een risico kunnen vormen op recidive en dat het mede daarom belangrijk is om mensen in de gevangenis te ondersteunen in schuldenproblematiek?

Vraag 3

Klopt het dat 80% van de gevangenen kampt met schulden?

Vraag 4

Welk percentage hiervan ontvangt een vorm van schuldhulpverlening?

Vraag 5

Welke toegang hebben gevangenen momenteel tot schuldhulpverlening, via de gemeente, de Wet schuldsanering natuurlijke personen (Wsnp) of een bewindvoerder?

Vraag 6

Wat zijn de richtlijnen van het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB) als het gaat om het kwijtschelden van schulden als dat een rol kan spelen bij het bevorderen van de re-integratie in de samenleving en het voorkomen van recidive? En wordt hierbij een onderscheid gemaakt tussen verschillende soorten schulden?

Vraag 7

Welke initiatieven bestaan al om de samenwerking tussen reclassering en schuldhulpverlening te bevorderen?

Vraag 8

Hoe kijkt u naar de oproep om schadevergoedingsregelingen die de rechter oplegt onder de normale schuldbemiddeling te laten vallen? Welke argumenten voor en tegen ziet u hier?

Vraag 9

Hebben rechters voldoende inzicht in de financiële positie van verdachten wanneer zij boetes of schadevergoedingen opleggen en kunnen ze hiermee voorkomen dat personen door een straf verder in financiële problemen geraken?

Vraag 10

Kunt u zich voorstellen dat er situaties zijn waarbij het opleggen van een boete of schadevergoeding niet billijk is als het in de rede ligt dat de verdachte dit niet kan betalen en er een alternatieve straf voorhanden is zoals een taakstraf?

Vraag 11

Heeft u kennisgenomen van het recent verschenen proefschrift «Mea culpa: De complexiteit van financiële problematiek onder reclasseringscliënten»?2

Vraag 12

Wat is uw reactie op de aanbevelingen (implicaties voor de praktijk) uit dit proefschrift?


X Noot
1

Trouw, 3 januari 2023, «Een witbrood stelen om de kinderen te laten eten: de oneindige spiraal van schulden en criminaliteit», (www.trouw.nl/binnenland/een-witbrood-stelen-om-de-kinderen-te-laten-eten-de-oneindige-spiraal-van-schulden-en-criminaliteit~b4486bfb/?utm_campaign=shared_earned&utm_medium=social&utm_source=email).

X Noot
2

Gercoline van Beek, 19 december 2022, «Mea culpa: De complexiteit van financiële problematiek onder reclasseringscliënten», (https://www.internationalhu.com/research/publications/mea-culpa-de-complexiteit-van-financiele-problematiek-onder-reclasseringsclienten-2).

Naar boven