Vragen van het lid Westerveld (GroenLinks) aan de Minister voor Langdurige Zorg en Sport over de GGZ (ingezonden 11 juli 2022).

Vraag 1

Kent u het artikel «Na twee jaar wachten op psychische hulp stapt Yvettes vriend uit het leven»?1

Vraag 2

Wordt bijgehouden hoeveel mensen uit het leven stappen terwijl ze wachten op een passende GGZ-behandeling? Zo ja, hoeveel mensen zijn dit? Zo nee, kunt u een inschatting maken?

Vraag 3

Herkent u de uitspraak van de huisarts die in het artikel over het stelsel zegt 'het was net Kafka»? Zo ja, wat gaat uw lange termijnvisie hier concreet aan veranderen?2

Vraag 4

Wat gaat uw lange termijnvisie veranderen voor situaties zoals beschreven in het artikel?

Vraag 5

Is het onderzoek van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd naar deze tragische gebeurtenis inmiddels afgerond? Zo ja, bent u bereid dit openbaar te maken?

Vraag 6

Deelt u de mening dat het onacceptabel is dat meer dan 80.000 mensen in Nederland wachten op psychische hulp? Zo ja, wat zijn uw concrete plannen om de wachtlijsten weg te werken? Bent u bereid streefcijfers te noemen?

Vraag 7

Kunt u uitleggen wat de wettelijke zorgplicht precies inhoudt? Klopt het dat de wet wordt overtreden als ondanks deze zorgplicht 80.000 mensen op de wachtlijst staan? Zo ja, wie is daarvoor juridisch verantwoordelijk?

Vraag 8

Wat gaat u concreet doen om hulpverleners voor de sector te behouden?

Vraag 9

Bent u bereid deze vragen ieder afzonderlijk en binnen een maand te beantwoorden?


X Noot
1

De Gelderlander, 9 juli 2022, «Na twee jaar wachten op psychische hulp stapt Yvettes vriend uit het leven: «Het was net Kafka»» (https://www.gelderlander.nl/nijmegen/na-twee-jaar-wachten-op-psychische-hulp-stapt-yvettes-vriend-uit-het-leven-het-was-net-kafka~a964e9f9/).

X Noot
2

Kamerstuk 25 424, nr. 619.

Naar boven