Vragen van het lid Hammelburg (D66) aan de Ministers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking over de oproep van de WHO om geen boostervaccins aan te bieden en de conclusie van de Gezondheidsraad om dit slechts voor een kleine groep te doen (ingezonden 17 september 2021).

Vraag 1

Bent u bekend met de berichten «WHO wil dat westerse landen tot eind dit jaar geen boosterprikken aanbieden» en «Gezondheidsraad: stel derde prik voor bepaalde patiënten beschikbaar»?1 2

Vraag 2

Wat is de implicatie van het advies van de Gezondheidsraad voor het donatiebeleid van Nederland?

Vraag 3

Wat is de implicatie van dit advies voor het inkoopbeleid?

Vraag 4

Hoe heeft u uitvoering gegeven aan de motie Bikker-Hammelburg3, die verzoekt precies op dit punt een plan van aanpak te formuleren met als doel vaccins die we kunnen missen (via COVAX) aan landen in nood te doneren? Wat is de implicatie van het advies van de Gezondheidsraad voor de wijze waarop u deze motie uitvoert?

Vraag 5

Klopt het dat een deel van de vaccins die als reserve werden aangehouden als mogelijke derde prik, hiermee vrijkomt?

Vraag 6

Deelt u de mening dat het kabinet op basis van dit advies minder terughoudend kan zijn in het doneren van vaccins?

Vraag 7

Hoeveel vaccins zijn er tot nu toe gedoneerd aan COVAX? Hoeveel vaccins zijn er tot nu toe bilateraal gedoneerd en aan welke landen?


X Noot
1

NOS, 9 september 2021, «WHO wil dat westerse landen tot eind dit jaar geen boosterprikken aanbieden' (https://nos.nl/liveblog/2396970-reisadvies-verre-landen-soepeler-vanaf-1-oktober-coronapas-in-brussel).

X Noot
2

NRC, 14 september 2021, «Gezondheidsraad: stel derde prik voor bepaalde patiënten beschikbaar» (https://www.nrc.nl/nieuws/2021/09/13/coronablog-13-september-2-a4058047).

X Noot
3

Kamerstuk 25 295, nr. 1315.

Naar boven