Vragen van het lid Van den Berg (CDA) aan de Minister voor Medische Zorg over het bericht «Noodkreet: tandarts gezocht voor Rotterdam, laat meer studenten toe» (ingezonden 7 mei 2021).

Vraag 1

Bent u bekend met de brandbrief over het grote tekort aan tandartsen in Zeeland en de regio Rotterdam? Wat vindt u hiervan?1

Vraag 2

Bent u bekend met de grote verschillen in beschikbaarheid van tandartsen, niet alleen in Zeeland en de regio Rotterdam, maar ook in andere regio’s, zoals website Volksgezondheid en zorg laat zien?2 Wat vindt u hiervan?

Vraag 3

Wat vindt u van de grote verschillen in het bezoek van de tandarts, mondhygiënist en orthodontist in verschillende regio’s?

Vraag 4

Bent u het eens dat het belangrijk is dat kinderen tot 18 jaar goede mondzorg krijgen, omdat dit de basis legt voor een toekomstig gebit?3

Vraag 5

Bent u bereid om een inventarisatie uit te voeren naar de achterstand in mondzorg onder kinderen, in het bijzonder voor de regio’s Zeeland, Rotterdam en West-Brabant? Zo nee, waarom niet?

Vraag 6

Kunt u een overzicht geven van de actuele stand van zaken met betrekking tot de instroom en kunt u aangegeven hoeveel extra geld nodig is om het advies van het Capaciteitsorgaan te realiseren?4

Vraag 7

Hoe beoordeelt u de constatering van de «Staat van de mondzorg» dat binnen tien jaar bijna een kwart van de tandartsen met pensioen gaat, terwijl er nu al een tekort is? Kunt u daarbij aangeven hoe de leeftijdsopbouw voor Zuidwest-Nederland is?5

Vraag 8

Bent u bereid om een inventarisatie uit te voeren naar de specifieke regionale omvang van het tekort aan tandartsen, in het bijzonder voor de regio Zeeland, Rotterdam en West-Brabant? Zo nee, waarom niet? Zo ja, bent u bereid het Capaciteitsorgaan en het Erasmus MC, die veel kennis over deze regio hebben, daarbij te betrekken?

Vraag 9

Bent u bereid hierbij de verschillende beleidsmatige en financiële oplossingsrichtingen in kaart brengen? Zo nee, waarom niet?

Vraag 10

Bent u bereid een inventarisatie uit te voeren naar de tekorten van tandartsen met specifieke aandachtsgebieden en patiëntengroepen (bijvoorbeeld mensen met een beperking en tandartsen gespecialiseerd in zenuwbehandelingen) die onder Bijzondere Tandheelkunde vallen, in het bijzonder voor de regio's Zeeland en Rotterdam? Zo nee, waarom niet?

Vraag 11

Bent u bereid te onderzoeken of tandartsen net als artsen veelal blijven werken in de regio waarin ze zijn opgeleid en te onderzoeken of Rotterdam ook een eigen tandartsopleiding moet krijgen?

Vraag 12

Bent u bereid deze vragen voor aanvang van het zomerreces 2021 te beantwoorden?


X Noot
1

AD, 3 mei 2021, «Noodkreet: tandarts gezocht voor Rotterdam, laat meer studenten toe» (https://www.ad.nl/rotterdam/noodkreet-tandarts-gezocht-voor-rotterdam-laat-meer-studenten-toe~a3f1189a/)

X Noot
2

Volksgezondheidenzorg.info, «Eerstelijnszorg, Regionaal & Internationaal, Tandardszorg» (https://www.volksgezondheidenzorg.info/onderwerp/eerstelijnszorg/regionaal-internationaal/tandartsenzorg#node-contact-met-mondhygi%C3%ABnist-ggd-regio)

X Noot
3

VraagDeTandarts.nl, 30 december 2018, «Ziek Door Slechte Mondzorg? Ja, het kan!» (https://www.vraagdetandarts.nl/ziek-slechte-mondverzorging/)

X Noot
4

Capaciteitsorgaan, december 2019, «Capaciteitsplan 2021–2024» (https://capaciteitsorgaan.nl/app/uploads/2019/12/Capaciteitsplan-2021–2024-Deelrapport-3b-ELM.pdf)

X Noot
5

Staat van de mondzorg, «Leeftijd en sekse van tandartsen» (https://www.staatvandemondzorg.nl/werkers-in-de-mondzorg/leeftijd-en-sekse-van-tandartsen/)

Naar boven