Vragen van de leden Amhaouch en Palland (beiden CDA) aan de Minister van Economische Zaken en Klimaat en de Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid over het bericht «Nauwelijks coronasteun voor startende ondernemers: «Ik hou het nog drie maanden vol»» (ingezonden 21 december 2020).

Vraag 1

Bent u bekend met het bericht «Nauwelijks coronasteun voor startende ondernemers: «Ik hou het nog drie maanden vol»»?1

Vraag 2

Kunt u nog eens voor zowel de Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging voor Werkgelegenheid (NOW) als de Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL) uiteenzetten waarom het niet mogelijk is in 2020 gestarte bedrijven tot deze steunmaatregelen toe te laten? Kunt u hierbij onderscheid maken tussen (juridisch-)technische en organisatorische aspecten?

Vraag 3

  • a. Hoeveel ondernemers zijn in 2020 een bedrijf gestart?

  • b. Van hoeveel van deze bedrijven kan worden aangenomen dat zij een omzetverlies hebben geleden vanwege COVID-19, omdat zij op enig moment van overheidswege tijdelijk moesten sluiten (zoals horecaondernemingen)?

  • c. Hoeveel van deze (horeca)bedrijven hebben naar schatting in het derde kwartaal van 2020, toen zij open waren, omzet gedraaid?

Vraag 4

  • a. Klopt het dat wanneer er sprake is van een omzethistorie er tot een (meer of minder representatieve) referentieomzet kan worden gekomen waarop compensatie voor omzetverlies kan worden gebaseerd?

  • b. Zou het derde kwartaal van 2020, waarin (horeca)bedrijven open waren en omzet hebben kunnen draaien, een basis kunnen bieden voor een vorm van compensatie aan startende bedrijven (waarbij altijd sprake zal zijn van over- dan wel ondercompensatie)?

  • c. Zouden op grond van het gelijkheidsbeginsel (gelijke gevallen worden gelijk behandelen) in 2020 gestarte bedrijven met aantoonbaar omzetverlies vanwege COVID-19 vanaf het vierde kwartaal van 2020 moeten worden toegelaten tot reguliere steunmaatregelen?

Vraag 5

  • a. Zou een oplossing als onder vraag 4b binnen de huidige NOW of TVL kunnen worden gevonden, of juist daarbuiten in de vorm van een aparte regeling (zoals een TVL speciaal voor starters)?

  • b. Welke andere oplossingen, zowel binnen als buiten de NOW of TVL, zijn door u met uitvoeringsorganisaties en sociale partners verkend, refererend aan uw brief van 9 december jl. waarin u schrijft dat «het kabinet hier in overleg met de uitvoeringsorganisaties en sociale partners serieus naar heeft gekeken» maar «het uiteindelijk niet is gelukt om binnen de NOW-regeling en de TVL-regeling tot een uitvoerbare oplossing te komen»?2

  • c. Kunt u de dilemma’s onder vraag 5b schetsen zodat wij inzicht krijgen in de afweging die u heeft gemaakt?

Vraag 6

In hoeverre zouden risico’s op misbruik of oneigenlijk gebruik kunnen worden gemitigeerd door een verklaring van een accountant, overheid of andere partij?

Vraag 7

Hoezeer zouden provincies of gemeenten, die voor wat betreft dienstverlening het dichtst bij ondernemers staan, bij de uitvoering van een startersregeling een rol kunnen spelen, zoals zij dat ook doen bij de Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemer (Tozo) en de Tijdelijke Ondersteuning Noodzakelijke Kosten (TONK)?

Vraag 8

Kunt u, met de opgedane kennis uit de NOW en TVL, een ruwe schatting geven van het budget en de uitvoeringscapaciteit die nodig zouden zijn om voor startende ondernemers een voorziening zoals de NOW of TVL te treffen?

Vraag 9

Kunt u deze vragen zo snel mogelijk beantwoorden?


X Noot
1

NOS, 17 december 2020, «Nauwelijks coronasteun voor startende ondernemers: «Ik hou het nog drie maanden vol»» (https://nos.nl/artikel/2361087-nauwelijks-coronasteun-voor-startende-ondernemers-ik-hou-het-nog-drie-maanden-vol.html)

X Noot
2

Kamerstuk nr. 2020D51083

Naar boven