Kamervragen zonder Antwoord

Datum publicatieOrganisatieVergaderjaarVraagDatum indiening
Tweede Kamer der Staten-Generaal2020-20212020Z16986

Vragen van het lid Karabulut (SP) aan de Minister van Buitenlandse Zaken over een verzoek aan de Nederlandse ambassade in Turkije aangaande het bloedbad van Sivas (ingezonden 23 september 2020).

Vraag 1

Kunt u zich nog herinneren het bloedbad van Sivas op 2 juli 1993 waarbij door een aanval van islamitisch fundamentalisten 37 mensen, voornamelijk Alevieten, waaronder de Nederlandse studente culturele antropologie Carina J. Th. Thuijs uit Doetinchem, door brandstichting om het leven zijn gebracht?

Vraag 2

Hoe staat het met de strafprocessen tegen verdachten in deze zaak? Volgt u, of heeft de Nederlandse ambassade de processen gevolgd? Zo ja, op welke wijze? Zo nee, waarom niet?

Vraag 3

Wat is uw reactie op het recente verzoek van een familielid van een van de slachtoffers en de Democratische Alevitische Verenigingen (DAD), aan de Nederlandse staat om te onderzoeken de mogelijkheden zich te voegen in de rechtszaak tegen drie voortvluchtige verdachten, die in 2023 dreigt te verjaren? Bent u bereid dit verzoek te honoreren, mede tegen de achtergrond dat de Turkse Orde van Advocaten deze zaak ziet als een misdaad tegen de menselijkheid waarbij ook een Nederlandse om het leven is gebracht?1

Vraag 4

Klopt het dat de Pir Sultan Abdal Kültür Derneği (PSAKD), eveneens een Alevitische vereniging, de afgelopen jaren – net als 4 september 2020, voorafgaand aan het Sivasproces tegen de drie voortvluchtige verdachten dat op 9 september 2020 heeft plaatsgevonden – samen met de familie van een van de slachtoffers in Turkije, via de Nederlandse ambassade de Minister heeft verzocht zich te bemoeien met deze zaak, vanwege de misdaad tegen Carina Thuijs? Wat is uw reactie op dit verzoek (geweest)?2

Vraag 5

Klopt het dat het verzoek aan de Nederlandse ambassade in Ankara van 4 september 2020 om een brief aan Koning Willem-Alexander aangaande deze zaak te overhandigen, is afgewezen?3

Vraag 6

Kunt u bevestigen dat negen veroordeelden in de Sivas-zaak naar Duitsland zijn gevlucht? Bent u bereid samen met Duitsland mogelijkheden voor internationale berechting te onderzoeken?4


X Noot
1

Pirha, 22 juli 2020, «Katliam duruşması öncesi Hollanda Büyükelçiliği önünde eylem yapılacak». (https://www.pirha.net/katliam-durusmasi-oncesi-hollanda-buyukelciligi-onunde-eylem-yapilacak-video-227089.html/22/07/2020/)

X Noot
2

Haberler, 5 november 2007, «Pirsultan Abdal Kültür Derneği'nden Hollanda Büyükelçiliği'ne protesto». (https://www.haberler.com/pirsultan-abdal-kultur-dernegi-nden-hollanda-haberi/)

X Noot
3

Pirha, 4 september 2020, «Karababa’dan Hollanda Kralı»na çağrı: Sivas’ta katledilen Cuanna’ya sahip çıkın». (https://www.pirha.net/karababadan-hollanda-kralina-cagri-sivasta-katledilen-cuannaya-sahip-cikin-video-232852.html/04/09/2020/)

X Noot
4

Tagespiegel, 28 juli 2019, «Verfolgt Deutschland die islamistischen Täter noch?». (https://www.tagesspiegel.de/politik/sivas-massaker-in-der-tuerkei-verfolgt-deutschland-die-islamistischen-taeter-noch/24846814.html)