Vragen van het lid Van Gerven (SP) aan de Minister voor Medische Zorg over het bericht «Bereidende apotheken voldoen niet aan voorwaarden bij doorlevering dexamfetamine» (ingezonden 4 september 2019).

* I.v.m. correctie in de tekst

Vraag 1

Bent u bekend met het bericht «Bereidende apotheken voldoen niet aan voorwaarden bij doorlevering dexamfetamine» van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ)?1

Vraag 2

Herinnert u zich de overgenomen motie van de leden Leijten en Van Gerven over toestaan van doorgeleverde bereidingen, waarin de regering wordt verzocht om (a) te bewerkstelligen dat de Inspectie voor de Gezondheidszorg voor deze situaties een uitzondering maakt en naast het geregistreerde geneesmiddel ook doorgeleverde bereidingen toestaat, bijvoorbeeld als de bereider de verantwoordelijkheid draagt voor aflevering aan de individuele gebruiker, (b) de Inspectie voor de Gezondheidszorg voor te stellen het criterium «eigen patiëntenpopulatie» zodanig te interpreteren dat de aflevering door de speciale bereidingsapotheek gezien wordt als een aflevering aan een eigen patiënt en (c) op basis daarvan zorgverzekeraars de kosten van de doorgeleverde bereiding te laten vergoeden uit de basisverzekering?2

Vraag 3

Staat u nog steeds achter het antwoord van uw ambtsvoorganger op bovengenoemde motie, dat er een gedoogbeleid van kracht zou zijn waarbij het 2,5 milligram (mg) tablet 100% vergoed zou blijven door de zorgverzekeraars totdat dit middel alsnog geregistreerd wordt? Zo nee, waarom niet?

Vraag 4

Bent u ervan op de hoogte dat alle Attention Deficit/Hyperactivity Disorder/Attention Deficit Disorder (ADHD/ADD)-patiënten die dit middel gebruiken via hun apotheek te horen hebben gekregen dat het middel Dexamfetamine niet meer mag worden geleverd en dat hiervoor in de plaats het middel Amfexa van B-Medical B.V. als enige wordt verstrekt?

Vraag 5

Bent u tevens op de hoogte van het feit dat het middel in 2,5 mg niet te verkrijgen is maar slechts de 5 mg door de farmaceut wordt geleverd? Waarom deelt de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) aan de apothekers mede dat deze 2,5 mg ook niet meer doorgeleverd mag worden terwijl de fabrikant enkel 5 mg tabletten produceert die niet zijn door te breken? Staat inmiddels de 2,5 mg ook geregistreerd bij de firma B-Medical B.V.?

Vraag 6

Wat is uw oordeel over deze ontwikkeling waardoor een groep patiënten te maken krijgt met een kostenverhoging van een middel waar zij niet omheen kan (een eigen bijdrage van maximaal € 250 in geval van gemiddeld gebruik voor volwassenen, van driemaal daags 5 mg, waarbij dus bijna € 80 per maand moet worden moeten bijbetaald door de patiënt zelf, bovenop het eigen risico)?

Vraag 7

Klopt het dat deze groep ongeveer 30.000 personen betreft? Zo nee, om hoeveel mensen gaat het dan?

Vraag 8

Wat is het totaal aan extra bijbetalingen landelijk gezien voor deze groep? Wat vindt u daarvan?

Vraag 9

Hoe zit het met het door uw ambtsvoorganger beloofde gedoogbeleid?

Vraag 10

Is het onderzoek van de IGJ naar in hoeverre apothekers zich aan voorwaarden voor doorlevering houden, het gevolg geweest van een melding uit de industrie? Zo nee, van wie dan?

Vraag 11

Hoe zit het met patiënten die op medische noodzaak de 2,5 mg dexamfetamine ontvangen, naast de groep 3–6 jarigen? Zal het middel automatisch beschikbaar zijn voor hen?3

Vraag 12

Wat is uw bericht aan alle patiënten die nu gedwongen worden Amfexa te gebruiken en hier niet goed op reageren met alle gevolgen van dien voor hun kwaliteit van leven?


X Noot
2

Kamerstuk 29 477, nr. 372.

X Noot
3

Persoonlijke mededeling psychiater: «Het is verstandig om zo laag mogelijk te beginnen en daarom behandel ik patiënten ouder dan zes jaar met doseringen van 2,5 mg dexamfetamine».

Naar boven