Vragen van het lid Van Gerven (SP) aan de Minister voor Medische Zorg over tekortschietend ziekenvervoer (ingezonden 28 december 2018).

Vraag 1

Wat is uw oordeel over de door het programma Radar bekendgemaakte klachten van patiënten met ernstige aandoeningen zoals kanker, die veel te laat in het ziekenhuis aankomen voor behandeling en van patiënten, die tot wel zes uur in een taxi zitten en totaal gebroken thuis komen?1

Vraag 2

Vindt u niet dat patiënten die recht hebben op ziekenvervoer vanuit de basisverzekering ervan uit moeten kunnen gaan dat zij op tijd in het ziekenhuis zijn voor hun behandeling?

Vraag 3

Bent u tevens van mening dat mensen die dit ziekenvervoer nodig hebben ook binnen redelijke tijd weer naar huis moeten worden gebracht?

Vraag 4

Bestaan hiervoor duidelijke regels in het kader van de Zorgverzekeringswet? Zijn hierover duidelijke afspraken gemaakt met de zorgverzekeraars? Is wat Menzis in haar brochure over zittend ziekenvervoer belooft, namelijk altijd op tijd in het ziekenhuis en maximaal 25% extra reistijd van en naar huis, gebaseerd op een wettelijke basisnorm?2

Vraag 5

Hebben mensen die voor hun behandeling naar het ziekenhuis moeten recht op solo vervoer? Zo nee, waarom niet? Zo ja, wanneer dan wel?

Vraag 6

Bent u bereid een minimumbasisvergoeding per gereden kilometer af te spreken om uitwassen waarbij patiënten ernstig worden gedupeerd ten gevolge van aanbesteding te voorkomen? Zo nee, waarom niet?


X Noot
2

Menzis, brochure zittend ziekenvervoer (https://www.menzis.nl/klantenservice/formulieren-en-documenten): «Op tijd halen en brengen U moet op het afgesproken tijdstip opgehaald worden. De chauffeur houdt rekening met files en drukte op de weg. Als een taxi eerder of later komt, mag dat geen problemen voor u opleveren. U mag in geen geval te laat komen voor uw behandeling of onderzoek. En u mag hooguit een half uur te vroeg op de plaats van behandeling zijn. Als uw behandeling onverwacht uitloopt, dan wacht de taxi maximaal een kwartier. Weet u niet precies hoe lang de behandeling duurt? Dan kunt u het beste na de behandeling een taxi regelen. U kunt hiervoor het telefoonnummer bellen dat in de machtigingsbrief staat. Afhankelijk van de verkeersdrukte haalt de taxichauffeur u binnen een half uur op. Soms worden er meerdere personen in een taxi vervoerd. Dat mag. Maar het aantal mensen moet wel binnen de wettelijke norm blijven en u mag niet meer dan 25% extra reistijd hebben. Bent u normaal in 20 minuten in het ziekenhuis, dan mag de rit in dit geval niet langer dan 25 minuten duren.»

Naar boven