Vragen van het lid Van Bommel (SP) aan de Minister van Buitenlandse Zaken over het torture report (ingezonden 12 december 2014).

Vraag 1

Bent u bekend met de inhoud van het recent gepubliceerde rapport over de martelpraktijken van de CIA, het zogenaamde torture report?1

Vraag 2

Deelt u de opvatting dat dit rapport bewijst dat de VS terreurverdachten hebben gemarteld? Indien neen, waarom niet?

Vraag 3

Bent u het eens met onder meer de mensenrechtenorganisaties Amnesty International en Human Rights Watch dat er geen straffeloosheid voor marteling mag bestaan?2

Vraag 4

Bent u bereid bij uw Amerikaanse collega’s aandacht te vragen voor het tegengaan van deze straffeloosheid en erop aan te dringen dat er volledige openheid komt over de Amerikaanse betrokkenheid bij marteling?

Vraag 5

Kunt u aangeven hoeveel terreurverdachten Nederland sinds de aanslagen op 11 september 2001 in New York aan de VS heeft uitgeleverd? Kan uitgesloten worden dat Nederland gevangenen heeft overgedragen die uiteindelijk zijn gemarteld? Indien ja, kunt u toelichten hoe dit uit te sluiten is?

Vraag 6

Deelt u de opvatting dat het torture report voor EU-lidstaten, waaronder het afgelopen zomer door het Europese Hof voor de Rechten van de Mens veroordeelde Polen3, aanleiding zou moeten zijn om extra inspanningen te verrichten om de eigen betrokkenheid bij het martelprogramma te onderzoeken en, vooral, verantwoordelijken hiervoor ter verantwoording te roepen? Bent u bereid hierop aan te dringen tijdens de Raad Buitenlandse Zaken op 15 december aanstaande? Indien neen, waarom niet?


X Noot
1

The Senate Committee’s Report on the C.I.A.»s Use of Torture, http://www.nytimes.com/interactive/2014/12/09/world/cia-torture-report-document.html?_r=0, 9 december 2014.

X Noot
2

«Berecht verantwoordelijken martelpraktijken CIA», http://www.rtlnieuws.nl/nieuws/buitenland/amerikaans-martelrapport#node_1216941, 9 december 2014.

X Noot
3

Poland «helped in CIA rendition», European court rules, http://www.bbc.com/news/world-europe-28460628, 24 juli 2014.

Naar boven