Vragen van de leden Smaling en Kooiman (beiden SP) aan de Minister van Veiligheid en Justitie en de Staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu naar aanleiding van het bericht in de Gelderlander dat de gemeente Neder-Betuwe dumping van drugsafval hard gaat aanpakken (ingezonden 23 september 2014)

Vraag 1

Hoeveel meldingen van lozingen van drugsafval zijn er de laatste tijd geweest? Beperken deze meldingen zich tot bepaalde delen van Nederland?1

Vraag 2

Hoe sterk is de toename van lozing van drugsafval de afgelopen jaren? Wat is hiervan volgens u de oorzaak?

Vraag 3

Hoe groot is de invloed van lozingen van drugsafval op het milieu?

Vraag 4

Hoe gaat de opsporing in zijn werk van laboratoria waar synthetische drugs worden geproduceerd? Hoeveel inspectiecapaciteit gaat hiermee en met het tegengaan van lozingen van drugsafval gepaard en wat zijn hiervan de kosten?

Vraag 5

Hoeveel extra politiecapaciteit wordt er uitgetrokken om lozingen van drugsafval tegen te gaan of aan te pakken?

Vraag 6

Hoeveel buitengewone opsporingsambtenaren (BOA's) zijn er betrokken bij de preventie en aanpak van drugslozingen? Wilt u deze capaciteit overeind houden nu er zoveel wordt bezuinigd op BOA’s? Zo ja, hoe? Zo nee, waarom niet?

Vraag 7

Wat zijn uw verdere plannen om lozingen van drugsafval, een vorm van milieucriminaliteit, aan te pakken?

Vraag 8

Wie draait op voor de kosten van het opruimen van in het milieu gedumpt drugsafval en de eventueel hiermee gepaard gaande sanering van vervuilde grond en reiniging van grondwater?


X Noot
1

«Harde aanpak dumping XTC-afval Neder-Betuwe», De Gelderlander, 16 september 2014 (http://www.gelderlander.nl/regio/rivierenland/harde-aanpak-dumping-xtc-afval-neder-betuwe-1.4533910)

Naar boven