Vragen lid Van Gerven (SP) aan de staatssecretaris van Economische Zaken over salmonellabesmetting
in zalm (ingezonden 12 maart 2013).
Vraag 1
Wanneer komt de brief van de regering aan de Kamer die in november 2012 door de vaste
commissie voor Economische zaken gevraagd is over de salmonellabesmetting in zalm
waar veel mensen ziek van geworden zijn en vier doden door zijn gevallen en waarbij
de commissie heeft verzocht in te gaan op het aantal steekproeven per jaar op salmonella
(totaal en positief), de handhavingscapaciteit van de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit
(NVWA) en voorgangers op salmonella anno nu in vergelijking met de voorgaande tien
jaar, afspraken met de sector om salmonellavrij te produceren (maatregelen, resultaten)
en controle, afspraken en maatregelen betreffende import?1
Vraag 2
Kunnen de rapporten van de Voedsel- en Warenautoriteit (VWA) over de salmonellabesmetting
van zalm naar de Kamer gestuurd worden? Heeft u samen met de VWA een analyse gemaakt
van de zalmcrisis, geëvalueerd waar het misging en lessen hieruit getrokken? Zo ja,
kunnen deze rapporten naar de Kamer gestuurd worden? Zo nee, waarom niet en wanneer
gaat dit alsnog gebeuren?
Vraag 3
Kunt u een tijdsverloop sturen aan de Kamer: wanneer kwamen de eerste meldingen van
voedselvergiftiging binnen; wanneer is hierop welke actie ondernomen; wanneer is bron
van besmetting ontdekt; welke actie is hierop wanneer ondernomen en wanneer is hoe
gepoogd de besmette zalm uit de handel te nemen?
Vraag 4
Waarderen de VWA en de regering het tijdsverloop en de reactiesnelheid als voldoende
en waarmee wordt in deze waardering vergeleken?
Vraag 5
Wat is het meldingsprotocol na voedselvergiftiging? Hoe is dit proces in het geval
van de zalm verlopen? Hoe wordt getracht de bron op te sporen?
Vraag 6
Welke exacte wettelijke verplichting heeft een producent of importeur, zoals het bedrijf
Foppen, betreffende de traceerbaarheid en in welk tijdsbestek moeten producten traceerbaar
zijn?
Vraag 7
In hoeverre is aantoonbaar dat het bedrijf Foppen aan de wettelijke traceerbaarheidseisen
voldaan heeft? In hoeverre voldeden de bedrijven waar Foppen zalm aan leverde aan
de wettelijke traceerbaarheidseisen? Hoe presteerde Foppen in de ogen van de VWA met
vergelijkbare bedrijven op het gebied van traceerbaarheid en voedselveiligheid? Krijgt
elke inkomende en uitgaande batch zalm een uniek nummer bij het bedrijf?
Vraag 8
Participeerde het bedrijf Foppen indertijd in een vrijwillig certificerings- of kwaliteitssysteem
zoals British Retail Consortium (BRC)? Wat behelsde dit traceringssysteem en werden
ook extra voedselveiligheidseisen gesteld?
Vraag 9
Waarom is het, ondanks wettelijke traceringssystemen, niet mogelijk gebleken om de
besmette partij zalm tijdig te traceren en uit de handel te nemen? Is de wettelijke
traceringssystematiek onvoldoende, heeft het bedrijf Foppen, of andere bedrijven in
de keten, zich er niet aan gehouden, of is de uitvoering van het onderzoek dat de
besmette partij zalm probeerde te achterhalen onvoldoende geweest? Als het geen van
deze antwoorden is: hoe verklaart u dan dat de besmette zalm niet tijdig uit de handel
genomen kon worden om doden en vele zieken te voorkomen of was dit onvermijdelijk?
Vraag 10
Hoeveel mensen (fte) zijn voor welke periode door de VWA op deze zaak gezet? Welke
pogingen zijn ondernomen om de besmette zalm te detecteren en uit de handel te nemen?
Vraag 11
Hoeveel controles zijn er de afgelopen drie jaar geweest bij het bedrijf Foppen en
wat waren de resultaten?
Vraag 12
Betrof dit vooraangekondigde controles? Zo nee, hoeveel onaangekondigde controles
waren er? Zo ja, waarom is het VWA-beleid om dergelijke controles vooraf aan te kondigen?
Vraag 13
In hoeverre waren dit papieren controles of zijn er ook daadwerkelijk tests en monsters
genomen? Zo ja, hoeveel?
Vraag 14
Wat is het opleidings- en ervaringsniveau van de controleurs die dergelijke controles
uitvoeren en is dit opleidings- en ervaringsniveau hetzelfde of anders dan tien jaar
geleden?
Vraag 15
Wat zijn de wettelijke eisen betreffende voedselveiligheid en salmonella aan de fabrikant,
en in hoeverre is dit nageleefd?
X Noot
1Aanhangsel Handelingen, vergaderjaar 2011–2012, nr. 379