Vragen van het lid Mulder (CDA) aan de ministers voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking en van Economische Zaken over bloedkolen uit Colombia (ingezonden 17 januari 2013).

Vraag 1

Bent u bekend met het artikel «Bloedkolen uit Colombia»1 en het artikel «Die Türen stehen weit offen»2 in Der Freitag3?

Vraag 2

Is het waar dat kolencentrales op Nederlandse bodem samen 8,5 miljoen ton per jaar verbruiken en dat daarvan 2,3 miljoen ton uit Colombia komt? Klopt het dat Colombia meer dan 90% van haar steenkolenproductie exporteert en dat de Europese Unie de belangrijkste afnemer van Colombiaanse kolen is?

Vraag 3

Is het waar dat bijna 100% van alle kolen in Colombia wordt gewonnen door vijf buitenlandse bedrijven (BHP Billiton, Anglo American, Xstrata, Glencore en Drummond)? Klopt het dat circa tweederde van alle steenkool gewonnen wordt door Europese multinationals? Klopt het dat deze bedrijven relatief weinig belasting (hoeven te) betalen aan Colombia?

Vraag 4

Wat is uw reactie op de volgende beschreven misstanden bij de kolenwinning in Colombia:

  • kolenproducent Cerrejon (joint venture van BHP Billiton, Anglo American, Xstrata) herstelt minder dan 10% van het ontgonnen gebied in de oorspronkelijke staat en laat dus meer dan 90% van het ontgonnen gebied verwoest achter;

  • tweederde van de lokale bevolking op de plek van de kolenmijn in Maicao moet rondkomen van een inkomen onder het bestaansminimum;

  • de één-na-grootste Amerikaanse kolenproducent Drummond staat in de Verenigde Staten terecht voor mogelijke betrokkenheid bij de moord op Colombiaanse vakbondsleden; paramilitairen hebben toegegeven dat zij daarvoor geld van dit bedrijf gekregen hebben;

  • van de 3500 mijnwerkers van de grootste kolenproducent Cerrejón heeft 20% last van stoflongen en vergelijkbare aantallen mijnwerkers heeft last van andere aandoeningen;

  • meer dan de helft van de werknemers bij Cerrejón is bij het bedrijf werkzaam via ondernemers die veel minder salaris betalen en geen sociale zekerheid bieden?

Vraag 5

Deelt u de mening dat duurzame winning van steenkolen een prioritair thema zou moeten zijn in de relatie tussen Nederland en Colombia? Zo ja, hoe komt dit tot uiting in de activiteiten die de Nederlandse ambassade in Colombia ontplooit? Welke gevolgen zullen de bezuinigingen op de posten hebben voor inzet op deze thema’s als duurzaamheid?

Vraag 6

Hoe beoordeelt u het voorstel van energiebedrijven om op geaggregeerde wijze bekend te maken uit welke mijnen zij steenkool betrekken, zonder dat zij informatie over de specifieke leveranciers van steenkolen vrijgeven? Moet, bij dergelijke misstanden, ethische overwegingen niet prevaleren boven bedrijfseconomische overwegingen?

Vraag 7

Wat is de stand van zaken van de kolendialoog? Wat is uw reactie op de constatering in het eerstgenoemde artikel dat «tweeënhalf jaar later er nog niets concreets uit deze gesprekken is voortgekomen en de import van de bloedkolen gewoon verder gaat»?

Vraag 8

Hoe beoordeelt u de initiatieven op het gebied van transparantie die binnen de steenkolendialoog zijn genomen en waarover de Kamer eerder werd geïnformeerd? Deelt u de mening dat op het gebied van transparantie de afgelopen jaren onvoldoende vooruitgang is geboekt? Zo nee, waarom niet?

Vraag 9

Zo ja, bent u bereid zich in te zetten voor volledige transparantie van Europese en Nederlandse energiebedrijven? Hoe zult u dit bevorderen? Welke afspraken zijn hierover gemaakt in het vrijhandelsakkoord tussen de EU en Colombia?

Naar boven